'Almanya'

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyinden Başbakana Gazze Mektubu

Müslümanlar Koordinasyon Konseyi açık bir mektupla Alman hükümetini Gazze'deki sivil halkın çektiği acılara son vermek üzere kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırıyor.

©Anas-Mohammed / Shutterstock.com

İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sonrası Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı askeri opreasyonları altı ayı aşkın bir süredir devam ediyor. Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Başbakan Olaf Scholz’a gönderdiği açık mektupta Gazze’deki sivil halkın çektiği acılara son verilmesi ve şiddetin durdurulması için federal hükûmetin somut önlemler alması çağrısında bulundu.

“Masum siviller her ne pahasına olursa olsun korunmalıdır” diyen KRM, hem Hamas’ın terör saldırısını hem de İsrail’in buna verdiği askeri karşılığı kınadıklarını bildirdi. 12 binden fazlasını çocukların oluşturduğu 33 binden fazla ölü ve aralarında çok sayıda kadın, yaşlı ve hastanın bulunduğu 70 binden fazla yaralı ile yaşanan acının boyutlarının kelimelerle ifade edilemeyeceğini ifade eden KRM, Gazze Şeridi’ndeki sivil halkın durumunun felaket olduğuna işaret etti.

“Yüzeysel Eleştirilerle Yetinilmemeli”

Mektupta görgü tanıklarının ifadelerinin yaygın bombardıman ve sivillerin keyfi olarak vurulduğunu belgelediği aktarılarak, gıda, su ve ilaç gibi en temel ihtiyaçların bile karşılanmadığı ve insani durumun hızla kötüleştiği vurgulandı. Başta Federal Almanya Cumhuriyeti olmak üzere uluslararası toplumun yaşanan akıl almaz acılar karşısında kayıtsız kalmaması ve yüzeysel eleştirilerle yetinmemesi gerektiğini vurgulayan KRM, Almanya’nın İsrail’e verdiği koşulsuz desteği eleştirdi:

“Mevcut hükûmetin İsrailli sağcı fanatiklerin hakimiyetinde olduğunun bilinmesine rağmen Alman hükûmeti İsrail’e koşulsuz desteğini ve güvenini ifade ediyor. Bunlar örneğin Filistin topraklarını sömürgeleştirerek ve masum sivillerin öldürülmesine göz yumarak, birçok kez uluslararası hukuku hiçe sayma çağrısında bulundu ki, bunlar Almanya’nın bugüne kadar uluslararası alanda savunduğu ilkelerle büyük bir çelişki teşkil ediyor. Gerçeği bildiği hâlde sessiz kalan ve insan hakları ihlallerini açık ve kesin bir dille kınamayanlar, başka yerde insan haklarını ve uluslararası hukuku savunmak istediklerinde inandırıcı olamazlar.”

Almanya’da yapılan kamuoyu yoklamalarının halkın büyük çoğunluğunun İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki güç kullanımını orantısız ve dolayısıyla haksız bulduğunu gösterdiğinin hatırlatıldığı mektupta, Alman halkının da Filistinlilerin çektiği acılara son vermek için adım atmasından yana olduğu vurgulandı.

“İsrail’e Koşulsuz Destek Almanya’nın İtibarını Zedeliyor”

KRM devam eden acılara rağmen çatışmayı sona erdirmek için yeterli çabayı göstermeyen Alman hükûmetini de eleştirerek, Almanya’nın uluslararası itibarının bugüne kadar izlediği politika nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti:

“Alman hükûmetinin bugüne kadar savaş suçlarına neredeyse hiç değinmemesi veya bunları kesin ve güçlü bir şekilde kınamaması ve belgelenmiş çok sayıda vakaya rağmen İsrail’e koşulsuz desteğini sürdürmesi eleştirilmektedir. Ülkemiz şu anda İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana uluslararası itibarında en düşük noktayı yaşamaktadır.”

Hükûmetten Talepler

Filistinlilerin çektiği ölçülemez derecede büyük acılar karşısında Alman hükûmetini tarihi sorumluluğunu yerine getirmeye ve çatışmayı sona erdirmek için kararlı adımlar atmaya çağıran KRM, buna ek olarak hükûmet yetkililerini kalıcı bir ateşkesin sağlanması için çalışmaya ve acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın sadece havadan değil karadan da yapılabilmesini mümkün kılacak adımların atılması için gerekli tedbirler almaya çağırıyor.

KRM mektubunda ayrıca, işlenen savaş suçlarının belgelenmesi ve cezalandırılması için Alman hükûmetini gerekli adımları atmaya, iki devletli çözüme ve Batı Şeria’daki şiddete son verilmesi için kararlı bir taahhütte bulunmaya ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından talep edilen tüm tedbirlerin uygulanmasını temine çağırıyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler