'Almanya'

Camilere Yönelik Somut Tehdit Yok

Almanya'da özellikle Hanau’da yaşanan son saldırıdan sonra aşırı sağcılık ülke için en büyük tehlike olarak görülüyor. Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılar artarken, Alman hükûmetine göre ortada somut bir tehdit yok.

Almanya'da mayıs ayında Fatih Camii kapısına domuz kafası asıldı. Fotoğraf: AA

Almanyada Yeşiller Partisi (Bündnis 90/Grüne), ülkedeki Müslümanların ve camilerin tehdit altında olduğu ve ırkçı şiddete maruz kaldığı görüşünde. Geçtiğimiz aylarda Filiz Polat, Luise Amtsberg ve Konstantin von Notz gibi federal milletvekilleri Alman hükûmetine, Müslümanlara ve camilere giderek artan tehditleri ele alan ve 17 maddeden oluşan bir soru önergesi yöneltmişti. Soru önergesinde aşırı sağcı ve İslam düşmanı saldırıların arttığı vurgulanmıştı. Ayrıca Federal Kriminal Dairenin (Alm. “Bundeskriminalamt”) söz konusu bu tehlikeleri değerlendirip değerlendirmediği ve ne tarz önlemler alınacağı sorulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Alman hükûmeti söz konusu soru önergesine yanıt verdi. Yanıtta, ırkçılığın toplumda genel bir tehdit teşkil ettiği ve bu yönde önlemler alındığını belirtildi. Sayılan önlemler arasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünü deşifre etmek ve Müslüman düşmanlığına karşı bağımsız bir uzmanlar komisyonu kurmak da var.

İslam Düşmanlığını Önleyici Projeler

Alman hükûmeti, camilerin güvenliğinin federal eyaletlerin sorumluluğu kapsamında olduğunu belirtti. Alman hükûmeti, Hanau saldırısından sonra aşırı sağdan gelebilecek tehditlerin öngörülemez olduğunu ve tehlike değerlendirmelerine dâhil edilemeyeceğini savunuyor. Bunun yanı sıra, eyaletlerin kriminal dairelerinin hükûmet ile sürekli bilgi alışverişinde bulunduğu yanıtta ifade ediliyor. Sonuç olarak Alman hükûmeti, Federal Kriminal Dairenin verilerine göre camilere yönelik herhangi somut bir tehdidin bulunmadığını ve gelecekte ırkçılık ve İslam düşmanlığını ele alan önleyici ve bilgilendirici projelere daha fazla destek vereceğini ifade ediyor.   

Alman hükûmetinin daha önce yayınlamış olduğu istatistiklere göre 2019 yılında İslam düşmanlığı motivasyonuyla cami ve diğer İslami kurumlara yönelik toplam 184 saldırı meydana geldi.

Almanya’da mayıs ayının sonunda ülke genelinde camilere yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hessen Polisi birçok şehirde camilerin önünde polis görünürlüğünü arttırmıştı. Birçok camide ağır silahlı polisler Cuma namazı esnasında camileri ziyaret ederek cemiyetlere “bir saldırı tehdidi nedeniyle dikkatli olunmasını” tavsiye etmişti. Frankfurt Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada tehdidin herhangi bir şehir ya da cami ile ilişkili olmadığı, bu nedenle birçok caminin tedbiren korunduğu ifade edilmişti. Bu durum üzerine eyaletteki birçok cami kapılarını kapatmıştı. Ertesi gün ise tehdidin asılsız çıktığı, camilerin yeniden açılabileceği belirtilmişti. (eby)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler