'Cami Saldırısı'

Almanya’da Camilere Yönelik Tehdit: “Polis Otomatik Silahlarla Camiye Geldi”

Almanya genelinde camilere yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hessen Polisi cuma günü eyaletteki camilerin önünde kontrolleri arttırdı. Tehdidin bugün itibariyle asılsız çıktığı, camilerin normal işleyişine dönebileceği açıklandı.

30 Mayıs 2020 admin

Almanya genelindeki bir saldırı tehdidi nedeniyle Hessen Polisi Cuma günü birçok şehirde camilerin önünde polis görünürlüğünü arttırdı. Birçok camide ağır silahlı polisler Cuma namazı esnasında camileri ziyaret ederek cemiyetlere “bir saldırı tehdidi nedeniyle dikkatli olunmasını” tavsiye etti. Frankfurt Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada tehdidin herhangi bir şehir ya da cami ile ilişkili olmadığı, bu nedenle birçok caminin tedbiren korunduğu ifade edildi. Bazı camilere ise Cuma namazının kılınmaması yönünde ikazda bulunuldu.

Camilere Tehdit Asılsız Çıktı

Eyalet Kriminal Dairesi’nden bir yetkilinin bu sabah Müslüman temsilcilere gönderdiği mesajda, camilere yönelik tehdidin asılsız çıktığı, camilerin kapatılması konusundaki tavsiyenin ise kaldırıldığı ifade edildi. Mesajda aynı zamanda polis ve sorumluların dünkü tehditten hareketle soruşturmaları sürdürdüğü belirtildi. Eyalette dün itibariyle kaç camide polis devriyelerinin bulunduğu bilinmiyor.

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Burhan Kesici, camilerin tedbiren kapatılmasının yalnızca Hessen’de uygulandığını belirtti. “Bugün tehdidin ortadan kalktığı söylense de bu tehditleri ciddiye almamız gerekiyor. Emniyet kurumlarıyla iletişim hâlindeyiz, onlar da soruşturmalar sürdüğü için detaylı bilgi veremiyorlar.” diyen Kesici konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

İslam Konseyi Hessen Başkanı İbrahim Gülsever de bugün Hessen’de camilerin yeniden açılabileceğini teyit etti. “Dün polisten gelen tavsiye neticesinde Cuma namazından sonra cemaatimizin camiden hemen ayrılmasını tavsiye ettik.” diyen Gülsever, “soyut tehdit” kavramının irdelenmesi gerektiği görüşünde: “Dün Hessen’deki bazı cemiyetlerde polisler otomatik silahlarla cami önlerine geldiler. Camide polisleri görenler, muhtemel bir saldırı olabileceğini duydular. ‘Soyut’ da olsa bir tehdit karşısında bu denli tedbirler alınması elbette gerekli. Önümüzdeki günlerde bu tehdidin arka planıyla ilgili Müslüman cemaatin detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi, daha da önemlisi bu tehdide yol açanların çok hızlı bir şekilde kovuşturulmasını bekliyoruz.”

“Camilere Yönelik Tehdidin Kaynağının Bulunması Gerek”

Hessen Eyaleti’nde 86 caminin bağlı olduğu DİTİB Hessen Eyalet Birliği Başkanı Salih Özkan da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Almanya genelinde bir tehdit olmasına rağmen Hessen’de camilerin kapatılması dikkat çekici. Zannediyorum eyalette Lübcke suikastı ve Hanau saldırılarının ardından güvenlik güçleri daha dikkatli bir duruş sergilediler. Kastedilen soyut tehdidin kaynağının bulunup muhtemel faillerle ilgili takibatın yapılması gerek.” diyen Özkan, bir yandan tehdidin ciddiye alınmasının sevindirici olduğunu; fakat diğer yandan camilere yönelik tehdidin giderilerek huzursuzluğun ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Özkan, “Hanau saldırısından sonra camilerimize gelen tehdit mektupları ve Kuzey Ren-Vestfalya’daki bomba ihbarları Müslümanlarda tedirginlik oluşturuyor.” dedi.

Hessen Eyaleti’ndeki birçok camide koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerin avlularında sosyal mesafe tedbirlerine uyularak namaz kılınıyor. (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler