'Almanya'

Almanya’da Aşırı Sağın Son On Yılı: Sayısız Şüpheli, “Belirsiz” Suç Motifi

Almanya'da son 10 yılda kamuoyuna yansıyan 15 aşırı sağ motifli cinayet vakası var. Birçok suç vakasının motifi ise açıklığa kavuşmayı bekliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

7 Nisan akşamı Almanya’nın Celle kentinde 15 yaşındaki Arkan Hussain Kh. 29 yaşındaki Daniel S. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayet motivasyonu henüz bilinmiyor, ama akıllarda ırkçı bir motif ihtimali var. Peki Almanya’da son 10 yılda hangi ırkçı cinayetler işlenmişti?

Mediendienst Integration’un hazırladığı özete göre Almanya’da son on yılda kamuoyuna yansıyan 15 kadar aşırı sağ motifli cinayet gerçekleşti.

  • 19 Şubat 2020’de, Hanau’da ırkçı saldırı sonucu dokuz kişi yaşamını yitirdi. Silahlı saldırıdan sonra evde annesini de öldüren saldırgan intihar etti.
  • 9 Ekim 2019’da, Yahudilerin en kutsal günü olan Yom Kippur‘da (Kefaret Günü), içerisinde ayin düzenlenen sinagoga girmeyi başaramayan aşırı sağcı saldırgan sinagogun önünde ateş açarak iki kişiyi öldürdü. Duruşma tarihi henüz belirsiz.
  • 2 Haziran 2019’da Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke evinin bahçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Lübcke 2015 yılında, bir etkinlikte mültecileri savunan/destekleyen ifadelerde bulunduğu için aşırı sağcı çevrelerin tepkisine maruz kalmıştı. Gözaltında olan ve yakın bir zamanda Frankfurt Yüksek Bölge Mahkemesinde yargılanmayı bekleyen aşırı sağcı saldırgan gözaltında cinayeti itiraf ettikten sonra itirafını geri çekmişti. Saldırgan ayrıca 2016 yılında Iraklı bir mülteciyi öldürmekle suçlanıyor.
  • 1 Mart 2017’de Saksonya eyaletindeki Döbeln kentinde bir kadın yeni taşınmış olan İranlı mülteci komşusuna zarar vermek için komşusunun evini ateşe vermiş, yangında 85 yaşında bir kadın yaşamını yitirmişti. Fail dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
  • 19 Ekim 2016’da Bavyerya eyaletindeki Georgensmünd şehrinde sözde “imparatorluk vatandaşı”nın dört polise ateş açtığı saldırıda bir polis öldü. Saldırgan müebbet hapis cezasına mahkûm edildi.
  • 17 Eylül 2016’da Berlin’de bir market müdürü alkol çalmak isterken yakalanan Moldovalı evsiz bir adamı dövdü. Mağdur üç gün sonra yaralarına yenik düşerek hastanede öldü. Olayla alakalı ırkçı ifadelerde bulunan market müdürü üç yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı.
  • 22 Temmuz 2016’da Münih’te düzenlenen silahlı saldırı sonucu yabancı uyruklu dokuz kişi öldü. 18 yaşındaki İran kökenli ırkçı saldırgan saldırının hemen ardından intihar etti. Yetkililer eylemi üç yıl sonra aşırı sağcı saldırı olarak nitelendirdi.
  • 23 Ekim 2014’de Hessen eyaletinde bulunan Limburg kentinde üç aşırı sağcı Ruandalı bir evsizi döverek öldürdü. İki fail 12 ve 10 yıl hapis cezalarına çarptırılırken, üçüncü fail tutukluyken intihar etti.
  • 30 Eylül 2012’de Mecklenburg Batı Pomeranya eyaletinde bulunan Butzow kentinde aşırı sağcı bir şahıs kız arkadaşının babasını öldürdü. Stralsund Bölge Mahkemesi suçluyu 11 yıl hapis cezasına çarptırdı.
  • 16 Haziran 2012’de Thüringen eyaletindeki Suhl şehrinde üç genç sosyal darwinist ideolojiden hareketle 59 yaşındaki bir adamı evinde döverek öldürdü.
  • 27 Mayıs 2011’de Saksonya eyaletinin Oschatz şehrinde evsiz bir adam beş kişi tarafından şiddete uğradı ve birkaç gün sonra hastanede öldü. Hapis cezasına çarptırılan faillerin ikisi aşırı sağcı çevreye sempati duymasına rağmen mahkeme aşırı sağcı bir motifi tanımadı.
  • 27 Mart 2011’de Kuzey Ren-Vestfalya’nın Neuss şehrinde Vietnam kökenli bir evsiz iki kişi tarafından dövülerek öldürüldü. Neonazi çevreyle temas halinde olan ana suçlu, dokuz buçuk yıl hapis cezasına çarptırılırken, suç ortağı dokuz yıl hapse mahkûm edildi. Mahkeme ırkçı bir motif tanımadı.
  • 24 Ekim 2010’da Leipzig’de bir Iraklı ırkçı bir saldırıda 2 aşırı sağcı tarafından öldürüldü. Ana suçlu 13 yıl, suç ortağı 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
  • 14 Mayıs 2010’da yasadışı bir Neonazi kulübünün işletmecisi Hemer şehrinde (Kuzey Ren-Vestfalya) bir adamı öldürdü. Suçlu 14 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

Sayısız şüphelinin karıştığı ve birçoğunun motifinin açıklığa kavuşturulamadığı vakaların olduğunu vurgulayan Mediendienst Integration bu durumu Nisan 2012’de Belin’de vurularak öldürülen Burak Bektaş ile örneklendiriyor. Köln Belediye Başkanı Henriette Reker ile Altena Belediye Başkanı Andreas Hollstein’a mültecileri desteklerinden dolayı düzenlenen bıçaklı saldırılara dikkat çekerek aşırı sağcı saldırılardan dolayı yaralanan sayısız vakanın önemi de özette ayrıca vurgulanıyor. (ey)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler