'Fransa'

Fransız Vekil: “Radikalleşmiş Kişileri Gözetim Merkezlerinde Toplayalım”

Fransız milletvekili Guillaume Peltier, “terörist radikalleşme” kapsamında takip edilen kişilerin toplama merkezlerine alınmasını öngören bir yasa önerisinde bulundu.

Fotoğraf: GiulianiBruno / Shutterstock.com

Fransa’da Cumhuriyetçiler (Les Républicains) Partisi Başkan Yardımcısı Milletvekili Guillaume Peltier, terörist radikalleşmenin önlenmesi kapsamında bir yasa önerisinde bulundu. Öneri, “Terörist radikalleşmenin önlenmesine yönelik uyarı dosyası” altında istihbarat servisleri tarafından takip edilen Fransızların idari gözetim merkezlerine (Fr. centre de retention administrative) hapsedilmelerini ön görüyor.

Charlie Hebdo ve HyperCacher saldırılarının ardından 2015 yılında oluşturulan “Terörist radikalleşmenin önlenmesine yönelik uyarı dosyası”, terörizme karşı mücadeleye adanmış bir araç olarak tanımlanıyor. Bu kategori, Fransız istihbaratının “Fiché S” olarak tanımladığı, yalnızca saldırı gerçekleştirme ihtimali olan radikalleşmiş kişi kategorisinden farklı.

İçişleri Bakanlığı’na göre söz konusu uygulama, “radikalleşme sürecine giren, ihtimal dâhilinde yurtdışına terörist grupların harekât sahasına gitmek isteyecek veya terörist faaliyetlere katılmak isteyebilecek kişilere ilişkin bilgileri kaydediyor ve merkezileştiriyor”. Radikalleşme konusunda zayıf emareler gösteren çeşitli profiller de bu dosyaya dâhil edilebiliyor. Bu kategorideki kişiler tehlike derecelerine göre sınıflandırılıyor ve izleniyor.

22 Bin Kişi Söz Konusu

Aşırı sağcı geçmişi olan Peltier, bu yasayla suç işlememiş ancak radikalizm şüphesiyle takip edilen insanların sayısının 22 bin olduğunu iddia ediyor.

Peltier, yasa önerisinin önsözünde şu ifadeleri kullandı: “İslamcı terörizm sadece beş yıl içinde Fransa’da yaklaşık 250 kişinin hayatını kaybetmesine mal olurken, yetkililer bu olgunun boyutunu değerlendirmekte acele etmiyor. Bir ideoloji uğruna bize karşı bir savaş yürütülüyor; ancak siyasiler, düşmanlarımızla savaşmak için gereken güçlü önlemleri hâlâ almadılar. Barış zamanlarında etkili olacak şekilde tasarlanmış yasal çerçevemiz mümkün olduğunca çabuk bir şekilde (bu duruma) uyum sağlamalıdır; aksi takdirde yurttaşlarımızın başına yine barbarlık gelecektir.”

Peltier, istihbarat servislerinin aşırı tehlikeli olmalarına rağmen söz konusu 22 bin kişiyi günlük olarak takip etmelerinin imkânsız olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, radikallik şüphesi olan kişilerin idari gözetim merkezlerinde tutulması gerektiğini savunuyor.

Milletvekili, bu uygulamanın finansal yönünü karşılamak için tütün vergisini arttırma teklifinde bulundu. Yasa önerisinde ayrıca, konuyla alakalı yabancı uyruklu kişilerin ise sınır dışı edilmeleri teklif ediliyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler