'Uygur Türkleri'

Huawei, Uygurları Tanıyıp Polise İhbar Eden Yüz Tanıma Yazılımını Test Etti

Çin telekomünikasyon şirketi Huawei’nin Uygurları tanımak için geliştirilmiş yüz tanıma yazılımını test ettiği iddia edildi. Yazılım, tespit ettiği Uygurları polise ihbar edebilecek.

Fotoğraf: astudio / Shutterstock.com

Çin’in Sincan özerk bölgesinde yaşayan Uygurlara yönelik baskı ve gözetleme yöntemlerine her geçen gün bir yenisini daha ekleniyor. Washington Post’un haberine göre Huawei grubu ve Çin’in en büyük yapay zeka şirketi Megvii, Uygurların gözetimi için yapay zeka destekli bir yüz tanıma yazılımını test etti.

Yazılım ilk olarak ABD merkezli video gözetimi konusunda uzman araştırma şirketi IPVM platformu tarafından ortaya çıkarıldı. Geliştirilen yazılım ile kameranın cinsiyeti, etnik kökeni (Uygur, Han) ve ten rengini (Beyaz, sarı veya siyah) analiz edebileceğini belirtildi. Yazılımın “Uygur alarmı” özelliğiyle ise tespit edilen Uygurlar anında polise rapor edilebilecek.

Geçtiğimiz nisan ayında New York Times gazetesi de Çin’in Uygur azınlığa yönelik ırkçı yüz tanıma teknolojileri kullanıldığını yazmıştı.

Fransız Futbolcu Griezmann’dan Huwei’ye Tepki

İspanyol kulübü Barcelona’da forma giyen Fransız futbolcu Antoine Griezmann, sponsorları arasındaki Huawei firmasının, Çin’in Uygur Türklerine yönelik yüz tanıma sistemi geliştirilmesine yardımcı olduğu iddiası üzerine şirketle bağını kopardığını açıkladı.

Griezmann, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Huawei şirketinin, yüz tanıma yazılımı kullanarak ‘Uygur alarmı’ denilen sistemin geliştirilmesine katkıda bulunduğuna dair çıkan kuvvetli şüphelerin ardından firmayla ortaklığımı derhal sonlandırdım. Huawei’yi, yalnızca bu suçlamaları reddetmeye değil, bu kitlesel baskıyı kınamak için mümkün olan en kısa sürede somut adımlar atmaya ve insan haklarına saygı duyulmasına katkı sunması için etkisini kullanmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HRW: Çin Teknoloji Kullanarak Uygur Türklerini Gelişigüzel Gözaltına Alıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de, Çin’i Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanlara teknoloji kullanarak baskı yapmak ve büyük bir veri programı ile Uygur Türklerini gelişigüzel gözaltına almakla suçladı.

Sincan’ın Aksu vilayetinden 2 binden fazla tutuklunun listesine ulaşan HRW, yaptığı açıklamada ”Entegre Ortak Operasyonlar Platformu” (IJOP) adlı büyük veri programının söz konusu listedeki kişileri hedef aldığını ve yetkililerin bu kişileri daha sonra siyasi eğitim kamplarına gönderdiğini bildirdi.

IJOP veri programının Sincan’daki çeşitli duyu sistemlerinden insanlar hakkında veriler topladığı ve potansiyel tehdit olarak düşündüğü kişilerin isimlerini yetkililere gönderdiği belirtilen açıklamada, Çinli yetkililerin ise söz konusu kişileri siyasi eğitim kamplarına götürdü ifade edildi.

HRW, açıklamada ayrıca, çok sayıda Uygur Türkünün günlük yasal ve şiddet içermeyen davranışları nedeniyle Çinli yetkililerce gözaltına alındığına ve bu durumun Çin hükümetinin  Sincan’da ”suçluları hedef aldıkları” açıklamasıyla çeliştiğine dikkati çekti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler