'Almanya'

Halle‘deki Irkçı Saldırının Ardından 2 Yıl Geçti

2 yıl önce bugün Almanya’nın Halle kentinde gerçekleştirilen ırkçı terör saldırısının kurbanları, şehirde düzenlenen törenle anıldı.

Fotoğraf: Twitter

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinin Halle kentinde 9 Ekim 2019’da bir sinagog ve dönerci önünde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmişti. Şehirde bugün gerçekleştirilen anma töreninde 100’ün üzerinde kişi ırkçı saldırıda hayatını kaybeden kurbanları andı. Akşama kadar sürdürülmesi planlanan eylem, nöbet ve mitinglerle anma etkinliklerine devam edilmesi planlanıyor.

Irkçı Terör Saldırısı

Anma etkinliklerine katılan Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU), Halle saldırısının ikinci yıldönümü vesilesiyle siyasi tartışmanın daha fazla kutuplaşmasına karşı uyarıda bulundu. Haseloff, Halle’deki anma töreninde, “Dilin değişimi ve vahşileştirilmesi bir uyarı işaretidir. Halle’deki aşırı sağcı saldırı, söz ve eylemin birbirinden çok uzak olmadığını gösteriyor” dedi.

Sinagog ve Camiye Saldırı Planı

28 yaşındaki Stephan Balliet, saldırısını kaskındaki kamerasıyla kaydetmiş, kendisi de saldırının ardından yaralı olarak ele geçirilmişti. Sinagogu hedef alan saldırgan, Yahudiler için yılın en kutsal günü olan Yom Kippur (Kefaret günü) sırasında yaklaşık 80 kişinin bulunduğu sinagoga girmek istemiş ancak bunu başaramamıştı.

Saldırganın bir cami ile sol gruba ait bir binaya da saldırı planladığı ortaya çıkmıştı. Irkçı saldırganın internette yayımladığı manifestoda, “Öncelikle daha az korunan bir cami ya da solculara ait bir antifa ‘kültür’ merkezine baskın yapmayı planlamıştım.” ifadesini kullanmıştı.

Irkçı saldırgan, yayımladığı manifestoda, Avrupa’ya her gün mülteciler gelmeye devam ettiği için camideki muhtemel kurbanların bir anlam taşımadığını ancak Yahudi öldürmenin buna değeceğini düşündüğünü belirtmişti. Irkçı katil manifestosunda, “dindar olmayan” Yahudilerin de dini günde sinagogda olacağını savunarak, Yahudiliğin en kutsal günü olan Yom Kippur’u (Kefaret Günü) saldırı için kasıtlı olarak seçtiğini vurgulamıştı. 2 kişiyi öldürmek ve 51 kişiyi de öldürmeye teşebbüsten yargılanan ırkçı terörist Stephan Balliet, ömür boyu hapis cezasına çaptırılmıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler