"Filistin"

Batı Şeria: İşgal Güçlerinin Silahlı Müdahaleleri Can Almaya Devam Ediyor

Batı Şeria'da İsrail güçlerinin öldürdüğü Filistinli gençler son yolculuklarına uğurlandı. İşgalcilerin Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında ise yaşları 13 ve 14 olan 2 Filistinli çocuk gözaltına alındı.

2 Mart 2022
Fotoğraf: @Ryan Rodrick Beiler - Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden iki Filistinli gencin cenazesi toprağa verildi. Filistinli Abdullah Hasri (22) ve Şadi Necm’in (18) naaşları, kentteki devlet hastanesinden alınarak, Cenin Mülteci Kampına götürüldü. Kampta düzenlenen cenaze törenine yüzlerce Filistinli katıldı.

Ailesi ve yakınlarının vedalaşmasının ardından gençlerin naaşı, kamp camisinde kılınan cenaze namazının ardından defnedildi. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, 1 Mart gecesi Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Kampında İsrail askerleri ile Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşanmış, İsrail ordusunun gerçek mermiyle müdahalesinde 2 Filistinli ölmüş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerince 2 Filistinlinin öldürülmesini kınamıştı. Cenin Kampı çoğunlukla işgal güçlerinin baskınlarının ardından silahlı çatışmaların yaşandığı alana dönüşüyor.

Filistinli İki Çocuk Gözaltına Alındı

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine baskın düzenleyen İsrail askerleri, 13 ve 14 yaşındaki Filistinli 2 çocuğu gözaltına aldı. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail askerleri Cenin’e bağlı Yabed beldesine baskın düzenledi.

Baskın sırasında Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında gerginlik yaşandı. Filistinlilere karşı kauçuk kaplı mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanan İsrail askerleri, 13 yaşındaki Ammar Muhammed Esad Ebu Bekir ile 14 yaşındaki Ömer Mahmud Sadık Ebu Bekir’i de gözaltına aldı.

İsrail ordusundan ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te sıradan hale gelen gözaltılar sonrası aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinlilerden bazıları günlerce gözaltı merkezlerinde tutuluyor.​​​​​

İsrail Askerleri, Filistinli Bir Genci Daha Vurarak Öldürdü

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Filistinli gencin El Halil kentine bağlı El-Arub Mülteci Kampı’ndan Ammar Şefik Ebu Afife olduğu belirtildi. Açıklamada, Ebu Afife’nin İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinin kuzeyindeki Beyt Feccar beldesi yakınlarında vurulması sonucu hayatını kaybettiği kaydedildi.

Sosyal medya ağlarında ise İsrail askerlerinin Ebu Afife’nin naaşını beyaz bir ceset torbasında İsrail ambulansına taşıdığı görüntüler yer aldı. İsrail ordusundan Ebu Afife’nin vurulma sebebine ilişkin bir bilgi verilmedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 22 Şubat’ta da, Beytüllahim kentine bağlı el-Hıdr beldesinde 14 yaşındaki bir Filistinli çocuğun İsrail askerlerinin ateş açması sonucu öldüğünü açıklamıştı. İsrail Savunma Bakanlığı da aynı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin “molotofkokteyli atan bir şüpheliyi” vurduğunu ileri sürmüştü.

Filistinli Tutuklara Destek Eylemleri

İsrail askerleri, işgal altındaki Batış Şeria’da Filistinli bir diğer genci karnından gerçek mermiyle vurarak ağır şekilde yaraladı. Filistin Kızılayı Nablus Acil Durum ve İlk Yardım Müdürü Ahmed Cibril, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Nablus kentine bağlı Barka beldesinde bir grup Filistinli gence ateş açtığını belirtti.

Cibril, Filistinli gençlerden birinin karnından gerçek mermiyle vurulduğunu ve Nablus’taki En-Necah Hastanesi’nde tedavi altına alındığını ifade etti. Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Batı Şeria’nın kuzeyindeki Yahudi Yerleşim Birimleri Dosyası Sorumlusu Gassan Daglas da olaya ilişkin açıklamasında, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara destek için Nablus’un Barka beldesinde düzenlenen yürüyüşe İsrail güçlerinin müdahale ettiğini söyledi.

Müdahale sonucu bir gencin ağır şekilde yaralandığını belirten Daglas, yürüyüşe katılan gençlerden bazılarının da atılan biber gazı nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiğini aktardı. İsrail askerleri, gün içinde El Halil’de düzenlenen “İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara destek” yürüyüşüne de müdahale etmiş, biri gazeteci 3 Filistinliyi yaralamıştı.

İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

Filistin kaynaklarına göre İsrail hapishanelerinde 365’i “idari tutuklu” olmak üzere yaklaşık 4 bin 500 Filistinli bulunuyor. İsrail, “idari tutukluluk” adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, “İsrail’in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine” karar verilmesi hâlinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden (ICRC) İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara karşı sorumluğunu yerine getirme talebinde bulundu. Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Riyad Malki, Cenevre’de gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi ve Silahsızlanma Konferansı’ndaki temasları kapsamında Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ile bir araya geldi.

Maurer ile görüşmesinde İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik ihlallere dair bilgi veren Malki, İsrail tarafından insan hakları hukukunun ihlal edildiği Filistin topraklarında ICRC’nin sürdürdüğü çalışmaları takdir etti. Filistin sahasındaki siyasi gelişmelerin de ele alındığı görüşmede, Malki ayrıca İsrail’in, işgal projesini genişletmek üzere keyfi ve idari tutuklamalarla çocukları hedef aldığına dikkati çekti.

İsrail güçlerinin Filistinli çocukları hedef alarak göçe zorladığına işaret eden Malki, ICRC’yi Filistinli tutuklulara karşı sorumluğunu yerine getirmeye davet etti. ICRC Başkanı Maurer de uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde Filistin halkına yardımlarını sürdüreceklerini aktardı. Maurer, hem İsrail’e hem de Filistin’e uluslararası hukuka uyma çağrısında bulundu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler