'Başörtüsü Yasağı'

Tıp Öğrencilerinden “Hastanelerde Başörtüsü Yasağı Kaldırılsın” Çağrısı

Almanya Bochum Ruhr Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilciliği başörtülü öğrencilerin staj başvurularını reddeden hastaneler grubuna açık bir mektupla bu ayrımcılığı sonlandırma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons. Değişiklikler: Perspektif.

Almanya’da son aylarda kamu hizmetlilerinin başörtüsü takmasına dair tartışmalarda sıkça adı geçen Herne şehrindeki Marien Hastanesi’nin tavrı tepki çekiyor. Bochum Ruhr Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilciliği hastanenin yasakçı tutumunu eleştirerek sonlandırılması çağrısında bulundu.

“Başörtüsü Yasağı Bir Ayrımcılık”

Rhein-Ruhr Bölgesi St. Elisabeth Katolik Klinikler Grubu bünyesindeki Marien Hastanesi yönetimi, staj yapmak isteyen başörtülü öğrencileri başörtüsü sebebiyle reddetmişti. Öğrenci temsilciliği tarafından St. Elisabeth Katolik Klinikler Grubuna hitaben yayımlanan açık mektupta, hastanelerdeki başörtülü stajyer ve çalışanlara yönelik bu kararın durdurulması yönünde çağrıda bulunuldu. Söz konusu yasağın bir ayrımcılık olduğu ve Müslüman kadınların maruz kaldığı eşitsizliğin bu şekilde daha da pekiştirildiği belirtildi.

Mektubun devamında, “Bireysel kariyer perspektiflerini hedef alan bu kısıtlamalar, temsilciliğimiz tarafından kabul edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

Başörtüsü Yasağının Kaldırılması Talep Edildi

Mektupta bu ayrımcı kararın “tarafsızlık ilkesine” atıfta bulunarak alınması da eleştirilerek, “21. yüzyılda akademik kurumlarda toplumdaki çeşitliliği yansıtmak önemli. Özellikle akademik bir sağlık kurumu olarak söz konusu hastanenin iyi bir örnek teşkil etmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Öğrenci temsilciliği, hasteneye, başörtüsüne karşı tutumunu gözden geçirmesi talebinde bulundu. Temsilcilik son olarak, gelecekte kendisini “Üniversite Hastanesi” olarak adlandırmak isteyen kurumların, her köken ve inançtan bütün tıp öğrencilerine iş imkânı sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Basına yansıyan son hadisede, Marien Hastanesi’nde 3 aylık süreyle staj yapmak isteyen Melda isimli genç kadın, göreve başladıktan 2 hafta sonra başörtüsü nedeniyle hastaneden uzaklaştırılmıştı. Başörtüsünü çıkarma talebini reddeden genç kadın, stajını tamamlayamamıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler