ALMANYA

Okulda Çocuğa Karşı Ayrımcılıkta İletişimin Yeri: “Öğretmenim, Oruç Tutabilir Miyim?”

Almanya’nın Hattingen şehrindeki bir okulda geçtiğimiz Ramazan ayında oruç tutan çocuklara öğretmenleri tarafından zorla meyve suyu içirildiği iddia edilmişti. Okullarda Müslüman çocuklara yönelik ayrımcı pratikler konusundaki ilk örnek bununla sınırlı değil. Peki çocukları dinî kimliği yüzünden ayrımcılık yaşayan veliler bu konularda nasıl daha doğru bir iletişim kurabilir?

16 Haziran 2022
Filistin

Şirin Ebu Akile: İşgal Politikasının Acı Simgesi

Cenin'deki mülteci kampındaki çatışmaları takip etmek isterken İsrail ordusu tarafından öldürülen Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, Filistin'deki işgalin bıraktığı acılara bir yenisini ekledi.

10 Haziran 2022
Almanya

Prof. Maren Möhring: “Türk Mutfağı Kendisini Zengin ve Rafine Bir Mutfak Olarak Sunmakta Zorlanıyor”

Almanya'da yabancı gastronominin tarihçesi eskilere dayanıyor. Bu alanda araştırmalar yapan Prof. Dr. Maren Möhring ile "misafir işçi mutfağı"nın gelişimini, bu süreçte karşılaşılan zorlukları ve yabancı mutfağın yeme alışkanlıklarının dönüşümüne etkisini konuştuk.

1 Haziran 2022
DOSYA: Yemeğin Göçü

Merak Uyandıran Yemekler ve Kültürel Gıda Sömürgeciliği

Kültürel gıda sömürgeciliği, “etnik” addedilen gıdaları pişirme, yeme, araştırma ve onları keşfetmekten duyulan maceraperest bir hisle tanımlanır. Peki, sömürgeleştirilmiş ve sömürgeci kültürler arasında var olan kurumsallaşmış ekonomik ve siyasi güç eşitsizlikleri yemek yeme ve yemek hakkında konuşma şekillerine nasıl yansır?

1 Haziran 2022
DOSYA: Yemeğin Göçü

“Uygur Yemeği Pişirmek, Benim İçin Hayat Demek”

Yabancı kökenlilerin kurduğu gastronomi işletmeleri, ülkelerin lezzet coğrafyasını zenginleştiriyor. Fakat yeni gelinen ülkede bir restoran ya da tatlı dükkânı açmak her zaman kolay değil. Almanya’da bir Uygur restoranının sahibi ve Alman bir tatlı ustasıyla konuştuk.

1 Haziran 2022
DOSYA: Yemeğin Göçü

Mutfak Farklı Kültürler Arasında Lezzetli Bir Arabulucu Olabilir mi?

Yemeklerin farklı kültürler arasında bir köprü işlevi gördüğünü sıklıkla duyarız. Peki siyaset ve kimlik tartışmalarının farklı toplum grupları arasında açtığı uçurumlar, farklı kültürlere ait mutfak ve sofralar ile kapatılabilir mi?

1 Haziran 2022
DOSYA: Yemeğin Göçü

Kebaba Yasak, Menüde Helal Yemeğe Boykot: Gastronomik Irkçılık

Yeni Zelanda’da iki camiye saldırarak 51 Müslüman’ı katleden ırkçı, kendisini “kebap sökücü” olarak tanımlamıştı. Almanya’daki ırkçı NSU cinayetleri kamuoyunda uzun süre “döner cinayetleri” olarak isimlendirilmişti. Nefretin gıda diliyle kendisini yeniden üretmesi “gastronomik ırkçılık” kavramını gündeme getiriyor.

1 Haziran 2022
DoSYA: Yemeğin Göçü

Misafir İşçilerden Almanya’ya: İkonik Döner

Ekmek arası dönerin ilk defa Almanya’da yapıldığı biliniyor. Peki nasıl oldu da döner, Almanlar tarafından bu denli hızlı sahiplenildi ve “Almanya döneri”, “Berlin döneri” gibi kavramlar ülkenin turizm tanıtım bültenlerinde dahi kullanılır oldu?

1 Haziran 2022
DoSYA: Yemeğin Göçü

Dr. Daniel Kofahl: “Bizler Beraberce Yer, Öğrenir ve Büyürüz”

Damak tadımız hangi faktörlerin etkisi altında oluşup değişime uğruyor? Beslenme sosyologu Dr. Daniel Kofahl ile beslenme alışkanlıkları, gastronomi kültürleri ve yerel ve göçmen mutfaklarının karşılıklı etkileşimini örnekler üzerinden konuştuk.

1 Haziran 2022