'Solingen'

Mevlüde Genç Son Yolculuğuna Uğurlandı

1993'teki Solingen faciasında 5 yakınını kaybeden Mevlüde Genç, Solingen'deki cenaze töreninin ardından Amasya'da son yolculuğuna uğurlandı.

Fotoğraf: Kadir Ilboga -AA.

29 yıl önce ırkçılar tarafından kundaklanan evinin önünde dün kılınan cenaze namazına Mevlüde Genç’in ailesi, Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren ile birlikte çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaş katıldı.

“Yaptıklarını Hiçbir Zaman Unutmayacağız”

KRV Başbakanı Wüst, Mevlüde Genç’in Almanya için örnek ve özel bir insan olduğunu söyledi. Genç’in torunlarını ve diğer yakınlarını kaybetmesine rağmen hayal bile edilemeyecek şekilde metanetli davrandığını ve her zaman uzlaşmacı ve barışçıl bir insan olduğunu vurgulayan Wüst, “Kocaman bir kalbi olan Mevlüde Genç’i ve yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Onun adına düzenlediğimiz ödül töreniyle kendisini anmaya devam edeceğiz.” dedi.

29 Mayıs 1993’te aşırı sağcılar ailenin Solingen’deki evini ateşe vermişti. Genç çifti iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybetti. 17 aile üyesi hayatta kaldı, bazıları ağır yaralandı. Genç ailesinin yangında tamamen harap olan ve sonradan yıkılan evinin arsasında şu an üç kestane ağacı yetişiyor.

Saldırıdan kısa bir süre sonra Mevlüde Genç uzlaşma çağrısında bulunmuş ve nefretin durdurulması gerektiğini defalarca hatırlatmıştı.

“Bize Değeri Bir Miras Bıraktı”

Geçtiğimiz günlerde Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Şansölye Olaf Scholz ve ülkedeki Müslüman cemaatlerinin temsilcileri yaptıkları açıklamalarla Mevlüde Genç’e saygılarını dile getirmişlerdi. Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, “Çok şey borçlu olduğumuz harika bir kadını kaybettik. ‘Arkadaş olalım!’ onun sloganı olmuştu. Hepimizi kollarına alan bir anneyi kaybettik.” ifadelerini kullandı.

İslam Toplumu Milli Görüş Sekreteri (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, yaptığı açıklamada, “Mevlüde Genç’in ölüm yıldönümü de takvimimizde sabit bir yere sahip olacak. Bize değerli bir miras bırakan güçlü ve sıra dışı bir kadını hatırlayacağız.” sözleriyle Genç’i anmıştı.

Daha sonra Solingen’deki DİTİB camiinin imamı tarafından merhum için dua okundu ve tören sona erdi. Dünkü törenin ardından Mevlüde Genç’in naaşı memleketi Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde defnedilmek üzere uçakla Türkiye’ye gönderildi ve bugün defnedildi. Cenazeye, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz da katıldı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler