'Solingen'

Solingen’in Cesur Kadını Mevlüde Genç Hayatını Kaybetti

Almanya'nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993 tarihinde, ırkçı kundaklamada kızları, torunları ve yeğenini kaybeden Mevlüde Genç hayatını kaybetti. Mevlüde Genç, ırkçılıkla mücadelede cesareti ve hoşgörüsüyle bir “kahraman” olarak görülüyordu.

Mevlüde Genç | Fotoğraf: Anadolu Images | Değişiklikler: Perspektif

1993 yılında Solingen’de 4 ırkçı katilin kundakladığı evde iki kızını, iki torununu ve yeğenini kaybeden Mevlüde Genç bugün Almanya’da hayatını kaybetti. Başarılı dernekleri ödüllendirmek için adına madalya basılan ve barış çağrılarıyla Almanya’da sayısız ödülün sahibi olan Genç, 79 yaşındaydı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ve Uluslararası Cesaret Ödülü gibi ödüllere sahip olan Genç, mayıs ayında Mevlüde Genç Madalyası Ödül Töreninde şöyle konuşmuştu: “Acı benim acım, ölene kadar devam edecek. Ancak iyi olalım, birbirimize sevgi, saygı gösterelim, birbirimizi incitmeyelim. Yerli yabancı demeyelim, biz bu ülkenin parçasıyız.”

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christan Wulff, Genç’i “kahraman” olarak nitelemiş, Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti eski başbakanı Armin Laschet ise Genç için, “Onun isminin sonsuza kadar yaşamasını istiyoruz.“ ifadelerinde bulunmuştu. Solingen’deki ırkçı kundaklamanın gerçekleştiği 29 Mayıs tarihinde, Almanya’da her sene ırkçılık kurbanlarının anılması için etkinlikler düzenleniyor.

“Sadece Evlatlarımı Tabuta Dizen 4 Kişiye Nefretim Var”

90’lı yıllarda Almanya’da özellikle yabancılara veya yabancı olarak görülen insanlara karşı çeşitli pogromlar gerçekleştirilmişti. Hoyerswerda ve Rostock-Lichtenhagen gibi mültecilere yönelik linç hareketlerinin ardından 1992 yılında Mölln’deki ırkçı saldırıda üç kişi hayatını kaybetmişti. Bunun ardından 29 Mayıs 1993’te dört saldırgan, Genç ailesinin oturduğu evin koridoruna benzin dökerek evi ateşe verdi. “Solingen Faciası” olarak isimlendirilen ırkçı saldırıda Gürsün İnce, Hatice Genç, Gülüstan Öztürk, Hülya Genç, Saime Genç hayatını kaybetti. Vefat edenlerden en küçüğü 4 yaşındaydı. 6 aylık bir bebek, 3 yaşındaki bir çocuk ve 15 yaşındaki Bekir Genç, hayati tehlike arz eden yaralanmalarıyla hastaneye kaldırıldı. Mevlüde Genç’in bir oğlu, ağır yaraları nedeniyle 2 sene boyunca hastanede tedavi gördü ve sayısız ameliyat geçirdi.

Solingen’deki acı hakkında Perspektif’e konuşan Mevlüde Genç, o geceyi ve sonrasında yaşadıklarını şu şekilde anlatmıştı: “O geceden sonra değişen şey; hayatımıza yeni giren kocaman bir acı oldu. Olaydan sonra değişmeyen şey ise burada birlikte yaşadığım insanlara karşı olan bakış açım. Sadece evimi yavrularıma mezar eden, evlatlarımı tabuta dizen 4 kişiye karşı nefretim var. Onları ne görmek, ne de isimlerini duymak istiyorum. Diğer insanlara karşı ise hiçbir nefretim yok. Olaydan bu zamana kadar 20 sene oldu, hâlâ Solingen’de, bu ülkede yaşıyorum. Kimseden kötülük görmedim, her zaman hâlimi hatırımı soruyorlar.“ (P)

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler