Dosya: "Popülizm"

Bir Seçkin Sınıf İdeolojisi: Popülizm

Popülizm halkın isteklerine duyarlı olmayıp; bu istekleri ve halkın duygularını seçkinler tarafından “kullanılabilir” araçlara dönüştüren bir akım. Popülizmin yarattığı yabancılaşmayı aşmak için öncelikle toplumun asla tek bir sıfata hapsedilemeyecek kadar karmaşık ve çoğul bir yapı olduğunu teslim etmek gerek.

1 Ocak 2017
Halep

Halep’te Kanayan Taşlar

Suriye savaşında yaklaşık yarım milyon insan hayatını kaybetti. Savaşla birlikte Suriye’nin tarihî şehirleri, dolayısıyla toplumsal hafızası da yerle bir edildi. Bu yıkımın geri döndürülemez sonuçları bulunuyor.

1 Ocak 2017
Halep

Halep: Özgürlük, Katliam ve Dünyanın İkiyüzlülüğü

Suriye krizinin en dehşetli sahneleri Halep’te yaşandı. Aralık ayında Halep’in Esad rejimi tarafından muhaliflerden alınmasına giden süreçte binlerce sivil bombalarla öldürüldü, şehir yerle bir edildi. Suriye’deki savaş bitse bile yaraların sarılması çok uzun sürecek gibi görünüyor.

1 Ocak 2017
Dosya: "Popülizm"

Popülizm Neden Yükseliyor?

Popülizmin yükselişi karşısında siyaset bir yandan toplumsal taleplere cevap vermeye çalışırken öte yandan da insan hakları, inanç özgürlüğü, kültürel aidiyet benzeri değerlerin referandum konusu hâline sokulmasını engelleyecek bir koruma alanı yaratmak, ötekileştirmeyi engellemek zorunda.

1 Ocak 2017
Dosya: "Popülizm"

Janus’un İki Yüzü: Popülizm ve Demokrasi

Popülizmle demokrasi arasındaki ilişki artıların ve eksilerin yoğun olduğu bir alan. Tarihsel bağlamda popülist politikalar ülkelerde katılımcı yapıyı güçlendirerek demokrasi anlayışına katkıda bulunabildiği gibi demokrasinin rayından çıkışına da neden olabiliyor.

1 Ocak 2017
Dosya: "Popülizm"

Prof. Reinhard Heinisch İle Popülizmin Başarısı Üzerine

Salzburg Üniversitesi öğretim üyesi ve siyaset bilimci Prof. Dr. Reinhard Heinisch ile sağ popülizmin başarısının nedenlerini konuştuk.

1 Ocak 2017
Dosya: "Popülizm"

Bizim Kendi Popülizmimiz

Yükselişe geçen sağ popülizm sadece Avrupa toplumlarının çoğulcu yapısını değil, Türkiye kökenli Müslüman cemaati de belli sınamalarla karşı karşıya bırakıyor. İlk ve en önemli sınav “bizim kendi popülizmimiz”i aşabilmekle başlıyor.

1 Ocak 2017
Dosya: "Popülizm"

“Avrupa’da Çokkültürlülük Denenmedi Bile”

Georgia Üniversitesi Kamusal ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Cas Mudde ile popülizmin olumlu yanlarının olup olamayacağını konuştuk.

1 Ocak 2017
Halep

“Halep Tahliyeleri Nüfusu Değiştirme Planının Parçası.”

Mamoun Fansa 1967 yılında Halep’te İşletme okurken 6 Gün Savaşı’nın çıkmasının ardından savaşa katılmamak için sahte belgelerle Şark Ekspresi ile Hannover’e gelir. Orada Sanat okumaya başlar. Arkeoloji eğitimini de tamamladıktan sonra Oldenburg İnsan ve Doğa Müzesi’nin müdürü olur. Prof. Dr. Mamoun Fansa ile Suriye savaşının Berlin’e uzanan etkilerini konuştuk.

1 Ocak 2017
Dosya: "Popülizm"

“Göç Politikası Orta Yolu Bulamadı.”

Bonn Üniversitesinde öğretim üyesi olan siyaset bilimci Prof. Dr. Frank Decker ile Avrupa popülizminin geleceğini konuştuk.

1 Ocak 2017
Hollanda

Hollanda’daki Türkiye Kökenliler İçin Zor Zamanlar

Hollanda’da Türkiye kökenli toplum 15 Temmuz darbe girişimine Hollanda’da verilen tepkiler bahane edilerek bir aidiyet ve sadakat sınavına maruz bırakılıyor. 15 Mart 2017 seçimleri öncesinde popülist ve sağcı tutumun artmasıyla birlikte “bir taraf tutmaya” zorlanan Türkiye kökenlilere yönelik temel hak ve özgürlükleri tehdit eden katı önlemler söz konusu.

1 Ocak 2017
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Avusturya Sağ Popülizmin Yükselişine “Dur” Mu Dedi?

Avusturya 4 Aralık 2016 tarihinde yeni cumhurbaşkanını seçti. 2016 cumhurbaşkanlığı seçimi herhâlde Avusturya tarihinin şu ana kadarki en uzun ve en heyecan verici seçimi oldu. Tüm dünya heyecanla bu seçimi izledi. Trump ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılışının (Bretix) ardından sağın yükselişinin önüne geçilemez gibi görünse de Avusturya bu yükselişe karşı bir örnek.

1 Ocak 2017
Sayı 257

Türk-Alman İlişkilerinde Çözüm Başka Bahara

İstanbul’da 132 yıllık bir tarihe sahip olan, yaklaşık 60 yıldır Almanca ve Türkçe olarak eğitim veren İstanbul Lisesi 2016 yılının sonlarına doğru Alman kamuoyunun odak noktasındaydı. Alman medyasının “noel yasağı” başlığıyla verdiği haberlerde okulda noel kutlamalarının yasaklandığı iddia edildi.

1 Ocak 2017
Fransa

Raphaël Liogier ile Fransa’daki Muğlak Laiklik Üzerine

Fransa’da 2004 yılında devlet okullarında dinî simgelerin yasaklanması ve 2010’da “kamusal alanda yüzün kasıtlı bir şekilde kapatılmasını” yasaklayan kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana laiklik tartışmasına her geçen gün yenisi ekleniyor: Okul kafeteryalarında helal gıda sunulması, burkini yasağı, üniversitelerde peçenin yasaklanması... 2017’de Fransa’da yapılacak başkanlık seçimi kampanyalarında da en sık dile getirilecek kelime, aslında anlamı tam olarak bilinmeden kullanılan “laiklik” kelimesi. Dinin toplumdaki yerine dair çalışmalar yapan sosyolog ve düşünür Prof. Raphaël Liogier ile muğlak laiklik üzerine konuştuk.

1 Ocak 2017