referandum

Referandum Tercihlerin Değil, Argümanların Çatışması Olmalı

Türkiye’nin siyasi iklimi göz önünde bulundurularak referandumun toplum tarafından yüksek bir hassasiyetle karşılanması doğal. Seçmenler alışık oldukları seçimlerden farklı olarak tercihleriyle ülkenin geleceğini kalıcı bir biçimde etkileyecekler. Önemli olan “evetizm” ve “hayırizm”e kapılmamak.

12 Nisan 2017
Dosya: "Tepkiselliği Aşmak"

“Tek Sorun Müslümanlarmış Gibi Bir Atmosfer Oluşturuluyor”

Avrupa’nın en önde gelen sosyologlarından Prof. Dr. Stefano Allievi ile tepki vermekle “İslam eleştirisi” arasına sıkışan Avrupa Müslümanlarını konuştuk.

12 Nisan 2017
Dosya: "Tepkiselliği Aşmak"

Yük Olarak Değil, Yol Olarak Din

Müslümanların “tepki” vermekten “tepki verilmeyecek bir örnek” oluşturmaya geçişi, dinin yük olarak değil, yol olarak benimsenmesiyle doğrudan ilgili.

12 Nisan 2017
Hollanda

Hollanda’nın Demokratik Partilerinde Hukuksuzluk

Hollanda Barolar Birliği’nin yayınladığı bir araştırmaya göre Hollanda seçim programlarının yarısına yakını hukuk devleti ilkeleriyle doğrudan çelişiyor. Özellikle Müslümanların ve etnik azınlıkların temel hak ve özgürlükleri tehdit altında.

12 Nisan 2017
Fransa

Ana-Vatan: Nice Saldırısının Ardından

Hanane Charrihi, 2016 yılının Temmuz ayında Fransa’nın Nice şehrinde düzenlenen saldırıda annesini kaybetti. Charrihi kitabında bir kurban yakını olarak nasıl suçlandığını anlatıyor.

12 Nisan 2017
Sayı 259

“Türkiye İle İlişkilerin Zenginleştirici Olduğu Kabul Edilmeli.”

Göç ve Türkiye araştırmacısı Dr. Yaşar Aydın’la Almanya’da DİTİB’e yönelik iddiaları ve Türkiye kökenlilerin Türkiye ile sorunlu görülen ilişkilerini konuştuk.

11 Nisan 2017
Arakan

Rohingya Müslümanları: “Bu Zulmün Kimsenin Dikkatini Çekmeden Gerçekleşmesi Delilik”

Myanmar’da yaşayan Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddet akıl almaz boyutlara ulaştı. Arakan eyaletindeki azınlıkların haklarıyla ilgili çalışma yapan Fortify Rights’ın yöneticisi Matthew Smith ile bölgeden gelen yardım çığlıklarını ve bu çağrılara sağır kalan uluslararası toplumu konuştuk.

11 Nisan 2017
Dosya: "Tepkiselliği Aşmak"

Oryantalistler Haklı Olabilir Mi?

Tepkisellik vatandaşlık sorumluluğunu ikame ediyor. Oysa gerçekte vatandaşlık sorumluluğunu üstlenebilmek için kamusal alanda farklılıklarla yapıcı bir birliktelik inşa edebilme becerisi şart.

11 Nisan 2017
DİTİB

Diyanet, DİTİB ve Ajanlık İddiaları

Almanya, Hollanda, Belçika ve Avusturya’da, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yurt dışına gönderilen imamlara dair ajanlık tartışması gündemi uzun süre meşgul etti. Bu tartışmanın uzun süreceği, bu esnada da uzun vadeli bazı değişiklikleri beraberinde getireceği tahmininde bulunmak yanlış olmaz. Meseleyi anlayabilmek için kısa bir özet şart.

11 Nisan 2017
Dosya: "Tepkiselliği Aşmak"

Nefretin Belirleyiciliğini Nasıl Aşarız?

Azınlık durumundaki Müslümanlara yönelik nefret Müslümanların gündemini de doğrudan belirliyor. Böylece nefret, Müslümanlara şekil, profil ve kimlik veren bir şeye dönüşmüş oluyor.

11 Nisan 2017
İtalya

İtalya Müslümanları ile Anlaşmaya Eleştirel Bir Bakış

İtalya’da Müslüman kuruluşlarla devlet arasında imzalanan “İtalyan İslam’ı İçin Ulusal Anlaşma”, ülkede İslam’ın tanınması yolunda önemli bir adım olarak görülse de, eleştiriler de yoğunlukta. Eleştirilerden biri, anlaşmanın devletle aynı göz hizasında gerçekleşmediğine dair.

11 Nisan 2017
Sayı 259

“Türkiye Kökenlilerin Kendilerine Has Kimlikleri Var”

Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (PODEM) ocak ayında “Avrupa’da Türkiyeli Olmak” ve “Avrupa’da Yaşayan Türkiye Kökenli Gençler” üst başlıklarıyla iki farklı araştırma yayımladı. PODEM’in proje yöneticisi, siyaset bilimci Aybars Görgülü ile Avrupa’daki Türkiye kökenli gençleri ve araştırmaları konuştuk.

11 Nisan 2017
Sayı 259

Avusturya’nın Yeni Hükûmet Programı Otoriter ve Irkçı

Avusturya’da 30 Ocak 2017’de SPÖ ve ÖVP’den oluşan koalisyon hükûmeti yeni bir çalışma programı yayımladı. Program üstü kapalı bir başörtüsü yasağı ve Entegrasyon Yasası gibi maddeleriyle dikkat çekiyor.

11 Nisan 2017