Fransa'da İslam

Fransa’nın “Ayrılıkçılık” Takıntısı ve İhlal Edilen Dinî Tarafsızlık

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Ekim'de gerçekleştirdiği konuşmada İslam hakkında sarf ettiği sözler ve ardından atılan adımlar çok tartışılıyor. Müslümanların ve İslam’ın yeniden gündemin en sıcak konusu hâline geldiği Fransa’da neler oluyor?

12 Kasım 2020
GÜNDEM

Hollanda’da Camilere Yönelik Soruşturmanın Ardından

10-20 Şubat 2020 tarihleri, Hollanda’daki camilerin Temsilciler Meclisi tarafından kamuoyu önünde yemin ettirilerek soruşturmaya tabi tutulduğu günler olarak tarihe geçti. Soruşturma süreci, haziran ayında yayınlanan nihai rapor ile tamamlandı. Soruşturma süreci, siyasetin yasal bir dayanağa sahip olmadan da sivil toplum kuruluşları üzerinde baskı uygulamaktan çekinmediğini açıkça gösteriyor.

3 Kasım 2020
Dosya: Avrupa'da Hospis ve Palyatif Bakım

Dr. Mahmud Kellner: “Hepimiz Yaşam Denen Ölümcül Hastalıktan Muzdaribiz”

Ölüm döşeği, birçok etik, dinî ve hukuki sorunun ortaya çıktığı bir süreç. Doktorasını “Yaşamın Sınırında Tıbbi Müdahalelere Dair İslam Mezheplerinin Görüşleri” başlıklı teziyle tamamlayan, Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Martin Mahmud Kellner ile ölüm öncesi süreç, biyoetik ve İslam ilahiyatının ilişkisini konuştuk.

2 Kasım 2020
İslam Düşmanlığı

Prof. Dr. Iman Attia: “Müslüman Karşıtı Irkçılık, İstisnai Bir Hadise Değil”

Almanya’da yeni kurulan bir uzmanlar komisyonu, artan Müslüman karşıtlığını analiz edecek. Irkçılık araştırmacısı Prof. Dr. Iman Attia ile İslam düşmanlığının nedenleri ve bu fenomenle nasıl mücadele edilebileceğini konuştuk.

2 Kasım 2020
Filistin

“Normalleşme” Anlaşması Orta Doğu’da Barış Umutlarını Tehlikeye Atıyor

Son dönemde İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki diplomatik ilişkileri resmiyete döken anlaşmalar bölgedeki barış çabalarına zarar veriyor.

1 Kasım 2020
Dosya: Avrupa'da Hospis ve Palyatif Bakım

Palyatif Bakım Görevlisi: “Bizim İçin Hiçbir Ölüm Sıradan Değil”

Almanya’da terminal dönemdeki hastalara yönelik iyi yapılandırılmış bir bakım sistemi var. Birçok hastanede palyatif bakım ünitelerinin yanı sıra, hospis isimli kurumlarda yaşamın son zamanlarında bakım sağlanması da mümkün. Müslüman bir hastanın son günlerini nasıl geçirdiğini, Münih’in en büyük hastanesinin palyatif bakım ünitesinde çalışan Neşe Ebel’le konuştuk.

1 Kasım 2020
hospis

“Müslümanlar Hastalığın Ciddiyeti ve Ölüm Hakkında Konuşmak İstemiyor”

60’lı yıllarda Almanya’ya gelen göçmenlerden bir kısmı, şimdilerde yaşamlarının son dönemindeler. Bu neslin hospis ve palyatif bakım hakkındaki bilgileri ise oldukça kısıtlı. Essen Üniversite Hastanesi Hospis Hizmetleri’nde çalışan biyolog Dr. Ferya Banaz-Yaşar ile Müslüman hastaların hospis ve palyatif bakıma yaklaşımını konuştuk.

1 Kasım 2020
Dosya: Avrupa'da Hospis ve Palyatif Bakım

İslam’a Göre Hayatın Sonunda Tedaviden Vazgeçmenin Hükmü

Avrupa’da hasta vasiyetnameleri ile yaşamın son dönemi için kişinin tedavi tercihlerini önceden belirtmesi mümkün. Peki İslam’a göre kişinin tedaviden vazgeçmesi mümkün mü? Konuya İslam fıkhı açısından bir değerlendirme.

1 Kasım 2020
hasta vasiyetnamesi

Avrupa’da Ölüm Öncesi Sürecin Hukuki Boyutları: Hasta Vasiyetnamesi

Avrupa ülkelerinde hastaların kendi ölüm süreçleriyle ilgili karar verme yetkileri giderek artıyor. Ölüm süreciyle ilgili hukuki düzenlemeleri bilmek ise hayati önem taşıyor.

1 Kasım 2020
Fransa'da İslam

İslamofobinin Gölgesinde: Fransa’da Müslümanların Uzun Yolu

Fransa’da Müslümanlara yönelik baskı politikaları artıyor. Bir yanda “Fransa İslam’ı” için kurumsallaşma adımları atılırken, diğer yanda terörizm ve İslamcılıkla mücadele adına temel hakların kısıtlanması söz konusu.

1 Kasım 2020
Dosya: Avrupa'da Hospis ve Palyatif Bakım

Ölüme Ramak Kala: “Yalnız Ölen Müslümanların Sayısı Artıyor”

Hospis çalışması büyük oranda gönüllülüğe dayanıyor. Almanya’da ölüm döşeğindeki insanlara manevi destek sunan 2 gönüllü ile ölüm öncesi sürecin bilinmeyen yönlerini konuştuk.

30 Ekim 2020
Dosya: Avrupa'da Hospis ve Palyatif Bakım

Hasta Bakımevi Hizmetleri: Avrupa’da Hospis Çalışmaları

Hospis, yani ölüm döşeğindeki hastalara yönelik bakımevi çalışmaları 60’lı yıllarda ilk olarak Avrupa’da ortaya çıktı. Bu hareket, herkes için nihai son olan ölüme farklı bir bakış getirmeyi hedefliyor.

30 Ekim 2020
Dosya: Avrupa'da Hospis ve Palyatif Bakım

Avrupa’da Hospis ve Palyatif Bakım: Ölümün Eşiğinde Bir Can Simidi

Ölüm, günlük hayatta aklımıza hiç getirmediğimiz kesin durak. Yalnızlık çağında ölüm döşeğindeki insanlar ve yakınları da büyük zorluklarla karşı karşıya. Hospis ve palyatif bakım çalışmaları, ölümün eşiğindeki insanlara ve yakınlarına duygusal açıdan bir can simidi sunuyor.

30 Ekim 2020