Mülteciler

“Bu Mülteciler Neden Akıllı Telefon Kullanıyor?”

Ukrayna’daki savaş gerçekten de “2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da gerçekleşen ilk savaş” mı? Yoksa Avrupa’da savaş ve zulme karşı seçici bir tutum mu var. Ukrayna’dan Bosna’ya, oradan Bulgaristan ve Çin’e uzanan bir çelişki hikâyesi.

26 Haziran 2022
Dindarlık

“Hollandalı Müslümanlar, İnançlarını Bir Sonraki Nesle Aktarmada Başarılı”

Hollanda Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu’nun (SCP) yaptığı araştırmaya göre ülkede dinî inancı olmayanların sayısı ilk defa inananlardan daha fazla. Peki bu gelişme sekülerleşme sürecinde bir dönüm noktası mı ve Müslümanlar bu konunun neresinde yer alıyor?

24 Mayıs 2022
Hindistan

Hindistan’da İslamofobi: Devletin Hedefinde Müslümanlar Var

Hindistan’ın en büyük dinî azınlığı olan Müslümanlara yönelik zulüm, Narendra Modi’nin lideri olduğu iktidardaki aşırı sağcı popülist parti BJP’nin (Hindistan Halk Partisi) politikalarıyla devam ediyor.

17 Mayıs 2022
ARKA PLAN

Fransa’da İkinci Macron Dönemi

Fransa’da merakla beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı ve Fransız halkı Emmanuel Macron’u bir dönem daha cumhurbaşkanı olarak seçti. Seçim sürecinde yaşananlar, Fransa’da sağ siyasetin iyice radikalleştiğinin bir göstergesi oldu.

13 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

AB Kime Neden Yardım Eder?: Geçici Koruma Yönergesi

Avrupa Birliği (AB), Avrupa’da ortak sığınma sistemini öngören ve 2001’de oluşturulan Geçici Koruma Yönergesi’ni ilk kez Ukrayna’dan gelen mülteciler ile beraber hayata geçirdi. Peki bu Geçici Koruma Yönergesi nedir ve neden şimdi uygulanıyor?

5 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

Irk, Siyaset ve İnsanlığa Dair Mülteci Fotoğraflarının Anlattıkları

Medyada sıklıkla karşımıza çıkan dünyanın farklı yerlerinden gelen mülteci ve göçmenlere ait fotoğrafların kompozisyon ve seçimi, beyaz adamın daha insani ve daha medeni olduğunu savunan ırkçı söylemi yeniden üretmeye devam ediyor.

5 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

“Farklı Muameleleri Mültecilere Anlatmakta Zorlanıyoruz”

Ukrayna’da devam eden savaş ve beraberinde getirdiği yeni sığınmacı dalgası ile birlikte, Avrupa’da mültecilere köken ülkelerine göre farklı muamele yapıldığına dair tartışmalar bir süredir gündemi meşgul ediyor. Bu tartışmalarda ortaya atılan iddiaları Suriyeli ve Ukraynalı iki mülteci ve bir sosyal hizmet çalışanı ile konuştuk.

5 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

Ukraynalı Mülteciler ve “Avrupa”nın Sınırları

Milyonlarca Ukraynalı mültecinin Avrupa’ya gelişi bariz bir çifte standardı ortaya çıkardı. Benzeri durumlardan kaçan -beyaz ırk olarak değerlendirilmeyen ve “Avrupalı” kabul edilmeyen- insanlar Avrupa’da reddedilirken; Ukraynalı mültecilerin kabulünü ve yerleşimini kolaylaştırmak için gösterilen bir dayanışma ve alınan istisnai önlemler patlaması var.

5 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

Batı ve Ukraynalı Mülteciler: Yeni Soğuk Savaş Mülteci Politikalarının Başlangıcı mı?

Ukraynalı mülteci hareketi ile birlikte ortaya çıkan ırkçı çifte standart tartışmaları gündemde olsa da bu tartışmalarda gözden kaçırılan çok önemli jeopolitik bir husus var: devletler bu gibi nüfus hareketlerini siyasi amaçları için araçsallaştırırlar ve bu süreç içerisinde ırk kavramı “biçimlendirilebilir” hâle getirilir.

5 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

Mültecilere Kucak Açmada Dindarlık Faktörü

İltica ve göç hareketleri her geçen gün daha da yoğunlaşırken, mültecilerin ve göçmenlerin hedef ülkelerinde bu insanlara karşı farklı tutumlar görülebiliyor. Peki bu tutumların oluşmasında dindarlık veya sekülerlik ne gibi etkilere sahip?

5 Mayıs 2022
DOSYA: "Makbul Mültecinin Peşinde

“Çünkü Onlar…” – Avrupa’nın Mülteci Hiyerarşisi İmtihanı

Ukrayna’dan Avrupa ülkelerine yaşanan mülteci hareketleri sonrasında Avrupa ülkelerinde genel anlamda kucaklayıcı bir tavır görüldü. Kaçınılmaz olarak bu tavır, diğer savaş bölgelerinden gelen mültecilere gösterilen tavırla karşılaştırıldı. Göttingen Üniversitesi’nin Kültür Antropolojisi/Avrupa Etnolojisi Enstitüsü’nde göç sonrası toplumların problemleri alanında uzman olan Prof. Dr. Sabine Hess ile bu durumu konuştuk.

5 Mayıs 2022