Göç politikası

İsveç’in Göç Politikasında Değişen Paradigma

Cömert sosyal politikalarıyla ve göç konusundaki açık kapı tutumuyla bilinen İsveç’te göç politikasında ciddi bir paradigma değişikliği söz konusu.

25 Eylül 2022
Irkçılık Araştırmaları

Araştırma Raporu: Almanya’da “Irkçı Gerçeklikler”

Almanya’da yayınlanan “Irkçı Gerçeklikler” araştırması, ülkede ırkçılığın boyutları ve algılanışına dair temsili veriler sunuyor.

20 Eylül 2022
Örtüsü Düşmüş Ayrımcılık

Başörtülü Kadınların İş Başvuruları Farklı Mı Değerlendiriliyor?

Müslüman kadınların işe alım süreçlerinde karşılaştığı ayrımcılık vakalarını ele alan bir çalışma için Almanya, Hollanda ve İspanya’da geniş kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirildi. Çalışmada İslam inancına sahip olmanın ve başörtüsü takmanın iş başvurularına olan etkisi ölçüldü.

16 Eylül 2022
Ter Apel Krizinin Ardından

Hollanda’nın Ukrayna Göçü ile Değiş(k)en Mülteci Politikası

Hollanda’daki sığınma merkezlerinde şimdiye kadar benzeri görülmemiş bir yoğunluk var. Savaştan kaçıp ülkede sığınma arayan insanlara yönelik politikalar ise ayrımcılık konusunda alarm veriyor. Peki ülkenin iltica sistemi ve değişen mülteci politikası ne durumda?

13 Eylül 2022
Tunus'ta Sistem Krizi

Tunus’un Yeni Anayasası Üzerine Bazı Mülahazalar

Tunus’ta Devlet Başkanı Kays Said’in yaptığı darbe ile Tunus derin bir sistem kriziyle karşı karşıya kaldı. Referanduma sunulan yeni anayasa demokratik bir metin olarak görülse de, ülkede demokratik bir anlayışın pekiştirileceğine dair öngörüler hâlâ belirsiz.

10 Eylül 2022
Hindistan Müslümanları

Hindistan’da “Buldozer Adaleti” Müslümanları Endişelendiriyor

Hindistan’da birkaç aydır Müslümanlara ait ev ve iş yerleri yetkililer tarafından yıkılıyor. Yıkımlar, Nupur Sharma’nın yaptığı İslamofobik açıklamalara yönelik protestolar karşısında bir misilleme olarak görülüyor.

5 Eylül 2022
Dosya: "Küresel Gıda Krizi"

Dünya Gıda Krizinin Yapısal Nedenleri ve Krizden Çıkışın Yolları

Küresel endüstriyel gıda sistemi, bugünkü gıda krizinin de temel faktörlerinden biri olarak görülüyor. Peki dünya gıda krizinin yapısal nedenleri ve krizden çıkışın yolları neler?

1 Eylül 2022
Dosya: "Küresel Gıda Krizi"

“Gıda Krizi, Aynı Zamanda Bir Değerler Krizi”

Küresel gıda krizi kapıda. İklim değişikliği ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü savaşla birlikte bu sene etkileri daha fazla hissedilecek olan gıda krizinden en çok “3. dünya ülkeleri” olarak adlandırılan bölgelerin zarar görmesi öngörülüyor. Peki dev ekonomilerin yanında insani yardım çalışmaları etkili olabilir mi?

1 Eylül 2022
Dosya: "Küresel Gıda Krizi"

İslam’da Gıda Güvenliği ile Su, Gıda ve Enerji Yönetimi

İslam geleneğinde su, gıda ve enerji konusundaki uygulamalar bugün de gıda güvenliği konusunda dinlemeye değer yaklaşımlar ortaya koyuyor.

1 Eylül 2022
Dosya: "Küresel Gıda Krizi"

Ukrayna Nasıl Tarım Devi Oldu?

Ukrayna tarihi boyunca hep tarım konusuyla öne çıkan bir ülke oldu. Günümüzde “Avrupa’nın Ekmek Sepeti” olarak anılan Ukrayna’nın gerçekleştirdiği tarımsal üretimin yaklaşık 400 milyon insanı beslediği tahmin ediliyor.

1 Eylül 2022
Dosya: "Küresel Gıda Krizi"

Bitkisel Et, Küresel Gıda Krizinde Bir Alternatif Olabilir mi?

Bitkisel bazlı et ürünleri, hayvansal ete kıyasla çevreye ve insan sağlığına daha az zarar verdiği iddiası ile üretilip pazarlanıyor. Peki bitkisel et üretimi, gıda krizini tetiklediği iddia edilen endüstriyel hayvancılığın karşısındaki tek alternatif mi?

1 Eylül 2022
Dosya: "Küresel Gıda Krizi"

“Küresel Gıda Sistemimiz Aksamalar Karşısında Savunmasız”

Prof. William G. Moseley, Amerika’da Macalester College’da Coğrafya bölümünde öğretim üyesidir. Gıda güvenliği ve kalkınma politikaları konusunda uzmanlaşan Moseley ile kıtlığın sömürgeciliğe kadar uzanan tarihini ve küresel gıda sisteminin açmazlarını konuştuk.

1 Eylül 2022
Balkanlar

Balkanların Çözülmemiş Sorunu: Kosova-Sırbistan Gerginliği

Temmuz ayının sonunda Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginlik, gözleri yeniden Balkanlara çevirdi. İki ülke arasındaki gerginlik çok daha gerilere uzanıyor. 

30 Ağustos 2022