Bir Kavramın Anatomisi: Entegrasyon

Çokkültürlülük tartışmalarından “öncü kültür” tartışmalarına kadar uzanan geçmişiyle “entegrasyon”, bugün Batı Avrupa’daki “farklılıklar” söz konusu olduğunda yeniden düşünülme ihtiyacıyla karşı karşıya.

Entegrasyon 4 Ocak 2018

Anadolu’da Bir Afrika: Ege’deki Afro-Türkler

Ege’de yaşayan ve sayıları 10.000’e kadar uzanan Afro-Türkler, Anadolu’nun zengin geçmişinden bugüne göz kırpıyor.

AFRİKA 4 Ocak 2018

“Cephelerin Ardında”: Filistin’de Direniş Terapiye Dönüştüğünde

Fransız belgesel yapımcısı Alexandra Dols’un yönetmenliğini yaptığı “Cephelerin Ardında” isimli film şaşırtıcı ve bir o kadar da başarılı. Film, İsrail işgalinin Filistinlilerin üzerinde bıraktığı psikolojik etkiler hakkında çalışan Filistinli psikiyatrist, psikoterapist ve yazar Samah Jabr’in izinden yürüyor.

KÜLTÜR-SANAT 4 Ocak 2018

Kudüs’ün Uluslararası Hukuktaki Konumu

Trump’un Kudüs kararı uluslararası toplumda infial yarattı. Karar, sadece tarihi açıdan değil, uluslararası hukuk açısından da oldukça hatalı.

DÜNYA 4 Ocak 2018

“Trump, Orta Doğu’yu Yakacak Ateşle Oynuyor”

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması, dünya genelinde infiale yol açtı. Oysa karar mevcut duruma bir yenilik getirmiyor.

AMERİKA 4 Ocak 2018

Srebrenitsa’da Hayat: “Savaş Suçluları İle Bir Arada Yaşıyoruz!”

Sudbin Musić savaş döneminde Bosna’nın kuzeyinde bulunan Prijedor’da yaşıyordu. Toplama kampında hayatta kalmayı başardı. Musić’le Ratko Mladić kararını nasıl değerlendirdiğini ve Bosnalılara yönelik etnik soykırımın neden günümüze kadar hâlâ devam ettiğini konuştuk.

BOSNA HERSEK 4 Ocak 2018

“Yeni Hükümetin Müslümanların Durumunu İyileştireceğini Düşünmek Safdillik”

Avusturya Salzburg Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Dr. Farid Hafez ile “entegrasyon” kavramını aşmayı ve Avusturya’da aşırı sağlı yeni hükümetin yeni yasama dönemindeki performansını konuştuk.

Entegrasyon 3 Ocak 2018

“Öncü Kültür Kavramı Tam Bir Saçmalık!”

Georg-August Üniversitesinde Kültür Antropolojisi Enstitüsünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Sabine Hess ile entegrasyona dair paradigma değişikliklerini ve “öncü kültür” kavramını konuştuk.

Entegrasyon 3 Ocak 2018

Yasalaşan Entegrasyon: Batı Avrupa Ülkelerine Karşılaştırmalı Bakış

Entegrasyon, göç araştırmalarının en tartışmalı kavramlarından biri. Bu kavram, Batı Avrupa’daki farklı ülkelerde farklı şekillerde ele alınıyor.

Entegrasyon 3 Ocak 2018

“Entegrasyon Hin, Entegrasyon Her”

Batı Avrupa’da entegrasyon, özellikle Türkiye kökenlilere yöneltilen bir talep. Küçük bir Alman kasabasında bu talebe doğrudan muhatap olanlara entegrasyonun ne olduğunu sorduk.

Entegrasyon 3 Ocak 2018

Başörtülü Öğrencilere İkinci Truva Atı Operasyonu

Birleşik Krallık Eğitim Standartları Ofisi Oftsed, ilköğretim müfettişlerine okullardaki başörtülü öğrencileri “sorgulama” tavsiyesinde bulundu. Karar henüz resmîleşmese de, kurumun direktifinin yönetmeliğe girmesiyle ilköğretim öğrencilerine neden başörtüsü taktıkları konusunda sorular yöneltilecek.

GÜNDEM 3 Ocak 2018

Yeni Hükümetin 5 Yıllık Programı: Hakları Kısıtlayıcı ve Düşmanca

Avusturya’da ÖVP ve FPÖ koalisyon hükümeti yemin ederek göreve başladı. Aynı gün binlerce kişi tarafından protesto edilen yeni hükümetin programı büyük oranda ırkçı etkiler altında.

GÜNDEM 3 Ocak 2018

DİTİB Tartışması Neden Bütün Cemaatleri İlgilendiriyor?

Almanya’da 15 imama yönelik ajanlık iddialarıyla ilgili soruşturma sessiz sedasız kapandı. Hemen ardından DİTİB’in yeni yönetim kuruluyla açılan sayfanın, siyasetin “Türkiye’den kop” çağrılarına nasıl cevap vereceğini zaman gösterecek.

GÜNDEM 3 Ocak 2018

“Toplumsal Ön Yargılar Okul Kapısında Sona Ermiyor”

Göç kökenine sahip olan öğrenciler ve eğitimciler Almanya’da eğitim politikalarıyla ilgili tartışmaların merkezinde. “Göç Toplumunda Eğitim ve Aidiyet” isimli kitabın yazarı Dr. Dorothee Schwendowius ile Almanya’da eğitim ve okuldaki ayrımcılık hakkında konuştuk.

GÜNDEM 3 Ocak 2018