Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Avrupa’da Ezan: Bir Çatışma Kaynağı Mı, Yoksa Dinî Çoğulculuğun Göstergesi Mi?

Avrupa’da ezan tartışması, yalnızca “ezan” etrafında yaşanan bir tartışma değil. Bu tartışmada ezanın fonksiyonu, Müslümanların kitlesel tepkileri göğüsleyebilme yeteneği ve kamusal alan gibi konular da yeniden ele alınıyor.

2 Kasım 2018
İnsani Kriz

Unutulmaya Yüz Tutan En Büyük İnsani Kriz: Yemen

Yemen’de insani kriz patlak vermiş durumda. Su, yiyecek ve barınacak bir yer bulmaya çalışan milyonlarca Yemenlinin dramına dünya kamuoyu kayıtsız.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

“Cami ve Minare Tartışması, Kamusal Alan Hakkında Bir Tartışma”

Prof. Dr. Stefano Allievi, Avrupa’da İslam’ın kamusal alanda doğurduğu tartışmalarla ilgili çalışma yapan en önemli sosyologlardan biri. Allievi ile Avrupa’da ezanı ve kamusal alanı konuştuk.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Fransa’nın Ezansız Minareleri

Batı Avrupa’da en çok Müslüman’ın yaşadığı Fransa’da yaklaşık 3 bin cami var. Bu camilerden ezanın okunması ise aşılamayan bir tabu. Ülkedeki ezan düzenlemelerinin kısa bir özeti.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Ezan Müslümanlar Açısından Ne Anlama Geliyor?

Ezan Müslümanlar için önemli bir dinî sembol. İslami kaynaklar ezan okunmasıyla ilgili farklı hükümlerde bulunsa da, ezanın Müslümanlar açısından önemi konusunda geniş bir mutabakat söz konusu.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Siyasi İrade ve Toplumsal Destek Arasında Belçika’da Ezan

Belçika’da ezanı direkt olarak ilgilendiren herhangi bir yasal mevzuat yok. Ezan talepleri, ülkenin ses ve çevre kanunlarına göre lokal merciler tarafından değerlendirilip neticelendiriliyor. Öte yandan ezan iznini almada belirleyici olan tek şey yasalar değil. Siyasi irade ve toplumsal destek bu isteğin kabul görmesinde önemli bir yere sahip.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Avusturya’nın Sessiz Minareleri: Ezan 300 Caminin 2’sinde Duyuluyor

Avusturya’da yaklaşık 300 cami var. Bu camilerden yalnızca ikisinde, o da yalnızca Cuma namazı için ezan okunabiliyor. Ülkede İslam kamu tüzel kişiliğine sahip olmasına rağmen camilerde ezan okunması büyük oranda yerel halkın insafına bağlı.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Avrupa Ses Sahasında “İslam’ın Sesi”: Hollanda’da Ezan

Hollanda’da ezan 1980 yılından beri okunuyor. Ülkede camilerin ezan okuması önünde yasal bir engel olmasa da birçok cami komşularını rahatsız etmemek için kısık sesle ve günde yalnızca bir kere ezan okuyor. Öte yandan ezan, İslam’ın kamusal alanda işitsel temsilinin en önde gelen aracı.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

“Almanya’da Ezan, Açık ve Renkli Toplumun Bir İfadesi”

Almanya’da Kamu ve Kilise Hukuku uzmanı olan Prof. Dr. Stefan Muckel, Köln Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Prof. Muckel ile Almanya’da ezanın Anayasal Din Hukuku kapsamındaki yerini konuştuk.

1 Kasım 2018
Dosya: "Avrupa'da Ezan Düzenlemeleri"

Almanya’da İlk Ezan: Düren Camisi’nin 34 Yıllık Ezan Geçmişi

Düren’de tam 34 yıldır günde üç kere minareden ezan okunuyor. Bu yönüyle cami Almanya’daki ezan tartışmalarındaki ezberleri alt üst edecek nitelikte. Almanya’da ilk ezanı okuyan Düren Camisi’nin hikâyesi.

1 Kasım 2018
Birleşik Krallık

Sadiq Khan’ın Dini Neden Bu Kadar Sorun Yapılıyor?

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan hem ülke genelinde, hem de uluslararası anlamda yoğun İslamofobik söylemlerin merkezinde. Bu söylemler, nefret suçu ortamına katkıda bulunuyor.

1 Kasım 2018
Ev Okulu

Fransa Müslümanları İçin Yeni Bir Alternatif: Ev Okulları

Fransa’da ev okulları ya da evde öğretim, özellikle Müslüman aileler nezdinde sıkça tercih edilen bir model. Fakat bu modeli tercih edenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar da var.

1 Kasım 2018
Fransa'da İslam

“Fransa İslam’ı” Raporunun Mimarı El Karoui: “Müslümanlar Fransa’nın Birer Parçası”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yıl sonunda “Fransa İslam’ı” adlı reform programını açıklaması bekleniyor. Merakla beklenen proje ile ilgili bugüne kadar hazırlanıp Cumhurbaşkanı’na sunulan tek raporun mimarı, Fransız düşünce kuruluşu Montaigne Enstitüsü uzmanı ve Macron’a yakın isim Hakim El Karoui ile raporu ve ülkedeki Müslümanların rapora yönelik tepkilerini konuştuk.

1 Kasım 2018
Alman İslamı

Alman İslam’ı ve İslam’ın “Konstantinleştirilmesi”ne Dair

Alman İslam Konferansı, 2006 yılında federal hükümet ile ülkedeki Müslümanların diyaloğunu sağlamak amacıyla kurulan bir iletişim platformu. 4. safhasını yaşayan konferansın bu seneki mottosu “Almanya’da, Almanya’dan ve Almanya için bir İslam”. Peki bu sloganın bundan 1700 yıl önceki gelişmelerle bağlantısı olabilir mi?

1 Kasım 2018