Irkçılık Tartışması

Fransa: Suların Durulmadığı Cumhuriyet

Fransa’da neler oluyor? Ülke her ne kadar toplumsal gerilimlere alışkın olsa da, George Floyd’un öldürülmesinden bu yana dünyada yaşanan ırkçılık tartışmaları, ülkede var olan ve kimi kemikleşmiş bazı sorunların tekrar su yüzüne çıkmasına neden oldu.

10 Temmuz 2020
Birleşik Krallık

Londra’daki Yeni “Mega Cami” ve Muhaliflerin Eski Argümanları

Britanya’da cami yapımına karşı çıkan aşırı sağcılar, büyük camilerin kültürel bir dominantlık kuracağından korkuyordu. Şimdi ise büyük camilerin, Kovid-19 açısından tehdit olduğu iddia ediliyor. Londra'daki "Mega Cami" tartışmasının bir özeti.

9 Temmuz 2020
“Nerelisin?” Sorusunun Gölgesinde

Ulusal Kategorilerin Ecinnileri Olarak Göçmenler

Farklı kültürlerden insanların karşılaşmasında sancılar olabilir. Fakat bu karşılaşmaların sancısını sadece “göçmen”lere dair bir sorun olarak görme konforunu sorgulamak gerekiyor.

5 Temmuz 2020
Filistin

İki Irkçı Suçun Hikâyesi: George Floyd ve Iyad Hallak

Amerika’da George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesinin ardından İsrail polisinin otizmli bir Filistinli olan Iyad Hallak'ı öldürmesi bizlere Amerika’daki ırkçı polis şiddetinin Filistin’de her gün yaşanan ırkçılıkla yakın bağlantısını gösteriyor.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Yasemin Şamdereli: “Öznesi İnsan Olan Bir Hikâyenin Anlatıcılarıyız”

Yasemin Şamdereli, Almanya’da yaşayan bir yönetmen ve senarist. “Almanya – Willkommen in Deutschland” isimli sinema filminden önce televizyon filmleriyle de çeşitli ödüller kazanan Şamdereli ile “hikâye anlatıcılığı”nı konuştuk.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Haluk Piyes ile Söyleşi: “Bizim Hikâyelerimizi, Bizim Anlatmamız Gerek”

Haluk Piyes, Köln doğumlu başarılı bir oyuncu, senarist ve yönetmen. Piyes’le göç kökenli film yapıcıların karşılaştığı zorlukları ve klişelerden kurtulma yollarını konuştuk.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Göç Bağlamı İçerisinde Sinema: Göçün Görsel Kültürü

Göç geçmişine sahip film yapımcılarının sinema üretiminde daha aktif olması hangi etkenlere bağlı? Teşvik mekanizmaları ve sosyal sermayenin yokluğu gölgesinde göç kökenli film yapımcıların eriştiği başarılar, her şeye rağmen “göç sineması” alanındaki hareketliliği ortaya koyuyor.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Sinema Tercihleri: Avrupalı Türkler Ne İzliyor?

Yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli vatandaşın yaşadığı Almanya’da vizyona giren Türk filmleri pek çok yerli Alman yapımın ulaşamayacağı rekor düzeyde izleyici kitlesi ile buluşuyor. Almanya’da yaşayan 3 sinema sever ve AF Media sahibi Ali Fidan’la Almanya örneğinde “Avrupalı Türklerin” sinema tercihlerini konuştuk.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Göç Hikâyesinin Peşinde: Avrupa’da Göç Kökenli Yeni Nesil Film Yapıcıları

Avrupa’da göç hikâyesi filmlere nasıl aksediyor? Bu sorunun cevabını “Kısmet” filminin yönetmeni Merve Uslu ve “Borderkids” isimli belgeselin yapımcısı Aişe Akova ile konuştuk.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Sinemada Yeniden Üretilen “Müslüman” Algısı

Hollywood sinemasında “İslam” ve “Müslümanlara” dair algı, genelde olumsuz bir bağlama hapsolmuş durumda. Bu algının değişmesinin yolu, Müslümanların da sinema emekçileri olarak film endüstrisine girmelerinden geçiyor.

2 Temmuz 2020
Dosya: "Göç ve Sinema"

Yersiz-Yurtsuzluktan Evrenselliğe: Göç Sineması

Göç sineması nedir ve hangi temel dinamikler üzerinde gerçekleşir? Hangi kaynaklardan beslenir? İki film örneğinde “göç sineması” kavramına dair bir açıklama denemesi.

2 Temmuz 2020