İltica

AB Sığınmacı Reformu: “Parayı Ödeyen, Mülteci Kabul Etmez”

Avrupa Birliği bir sığınmacı reformu üzerinde anlaştı. Varılan anlaşma “para vererek mülteciden kurtulma” mantığının Avrupa’da hâlâ geçerli olduğunu gösteriyor.

6 Temmuz 2023
Almanya

“Medya, ‘Klan’ Söylemiyle Arap veya Müslüman Çocukları Toplumun Dışına İtiyor”

Almanya’da, çoğunluğu Arap kökenli “klan”lar olduğu ve bu klanların suç çeteleri hâlinde hareket ettiği iddia ediliyor. Hırsızlık, kara para aklama, uyuşturucu ve silah ticareti gibi kriminal eylemlerde bulunduğu iddia edilen klanlar, Almanya’da “organize suçlar” altında ayrı raporlanıyor. Prof. Dr. Gökçe Yurdakul, Dr. Özgür Özvatan ve Bastian Neuhauser tarafından yayımlanan son araştırma, bu söylemin ırkçı izler taşıdığını ortaya koydu. Gökçe Yurdakul ile “Arap Klanları Söylemi: Alman Medyasında Irklaştırma, akrabalık ve suç anlatımı” başlıklı araştırmaları hakkında konuştuk.

5 Temmuz 2023
Resim Sergisi

“Kur’an’ın Bitkileri: Coğrafi Sınırları Aşan Bir Miras”

Kur’an’da bahsi geçen bitkilerin etimolojisi, tarihi ve kullanımlarını araştırıp, kapsamlı bir resimli koleksiyon ortaya çıkaran Kraliyet Botanik Bahçeleri Kew'den Dr. Shahina Ghazanfar ve botanik ressam Sue Wickison ile “Kur'an'ın Bitkileri” isimli sergi ve kitap projeleri hakkında konuştuk.

4 Temmuz 2023
Gündem

AfD’nin Yükselen Oyları

AfD, Federal Meclis seçimlerine yönelik anketlerde yükseliş trendi yaşıyor. SPD ile yaklaşık yüzde 20 oranında benzer bir seviyede bulunan parti, bazı Doğu Almanya eyaletlerinde en güçlü parti konumunda. Bu önemli trendin sebepleri hakkında olası faktörleri inceleyelim.

3 Temmuz 2023
Dosya: "Irkçılığa Eleştirel Bakış"

“Irkçılık Eleştirisi Kişiye Kendi Davranışları Üzerinde Düşünebilme Becerisi Kazandırmalı”

Uzmanlık alanı çeşitlilik eğitimi olan sosyal pedagog Prof. Dr. Rudolf Leiprecht ile ırkçılık eleştirisine dayanan bir eğitim çalışmasının ne olduğunu ve eğitimin amacını konuştuk.

3 Temmuz 2023
Dosya: "Irkçılığa Eleştirel Bakış"

“Irkçılık Karşıtı Çalışmalar, Küçük Bir Entelektüel Çevrenin İç Konuşması Gibi Görülüyor”

Etyen Mahçupyan, Türkiye’nin yakın siyasi tarihine içeriden tanıklık etmiş bir gazeteci ve fikir insanı. Mahçupyan’la toplumsal zihin, bilinç dışı ve antropolojik bir mekanizma olarak görülen “öteki”nden ayrışmanın ırkçılığa evrilen sürecini konuştuk.

3 Temmuz 2023
Dosya: "Irkçılığa Eleştirel Bakış"

Göçmenlerin Göçmenlere Irkçılığı: İçselleştirilmiş Irkçılık

Irkçılık insanları görünüşleri, isimleri, kültürleri, kökenleri veya dinleri nedeniyle sınıflandırarak aralarında bir tür değer hiyerarşisi kuran ideoloji olarak tanımlanabilir. Peki ırkçılık sadece “farklılar” arasında mı gerçekleşir?

3 Temmuz 2023
Dosya: "Irkçılığa Eleştirel Bakış"

Ön Yargılar Nasıl Oluşur ve Ayrımcılığa Yol Açar?

İnsanlar sosyal çevrelerini ve aslında karşılaştıkları her şeyi kategorize ederler. Bu durum kalıp yargı ve dahası ön yargılar geliştirmemize neden olur. Ön yargılar ise ayrımcılık ve ırkçılığa zemin hazırlayan düşüncelere hizmet eder. Peki ön yargılarımızın ayrımcılığa yol açmasını nasıl önleyebiliriz?

3 Temmuz 2023
Dosya: "Irkçılığa Eleştirel Bakış"

Din Irkçılığın Nedeni Olabilir mi?

Bir seçkincilik ve üstünlük anlayışına dayanan ırkçılık, semavi dinler açısından irdelenmeye değer bir konu. Peki dinlerle birlikte insanlar arasında gerçekten eşitlik sağlanmış oldu mu? Yoksa din eski sınıfsallığın yerine başka bir sınıfsallık mı yerleştirdi?

3 Temmuz 2023
Dosya: "Irkçılığa Eleştirel Bakış"

Irkçılık Karşıtlığı: Ferdî ve Kurumsal Önlemler

Irkçılık birçok toplumda var olan ve “öteki” olarak yaftalanmış sayısız insanın yaşamını etkileyen bir gerçek. İnsanlığı tehdit eden bu probleme karşı gerekli mücadelenin sağlanabilmesi için farklı düzlemlerde önlemlerin alınması ise elzem.

1 Temmuz 2023
Almanya

AfD’nin Normalleşme Tehlikesi

Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oy oranını korkutucu bir şekilde yükseltiyor. Ülkede AfD'nin "normalleşmesi" konusunda alarm çanları çalmalı.

27 Haziran 2023
Türkkiye'de Mülteciler

Mülteci Meselemiz: Buraya Nasıl Geldik? Buradan Nereye Gidiyoruz?

Türkiye bazılarının iddia ettiği gibi 10 hatta 13 milyon değil, toplam yaklaşık 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Suriye’de iç savaşın patlak vermesiyle başlayan göç akımı sırasında hakim olan ensar-muhacir söyleminden bugün çokça duyulan “misafirlik uzadı” söylemine nasıl gelindi? Ülkedeki ekonomik ve diğer sorunların günah keçisi ilan edilen mültecilerin durumuna yakından bakalım.

6 Haziran 2023