Hollanda’da Genel Seçimlerin Ardından: İşleyen Bir Sistemde Siyasal Katılım

Hollanda’da 15-17 Mart tarihleri arasındaki Genel Seçimler geride kaldı. Seçim sonuçları, ülkedeki partileri göç kökenlilerin gündemini ciddiye almaya davet ederken, azınlıklara da daha fazla katılım sorumluluğu yüklüyor.

ARKA PLAN 11 Nisan 2021

Azınlık İçinde Azınlık: İngiltere’nin Siyahi Müslümanları

Britanyalı siyahi Müslümanlar hem çoğunluk toplumu hem de Müslüman toplumu içerisinde ayrımcılık ve önyargılarla mücadele ediyor.

ARKA PLAN 8 Nisan 2021

Fransa Cezayir’deki Sömürge Suçlarını Geçiştirmeye Çalışıyor

Tarihçi Benjamin Stora 20 Ocak’ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a “Cezayir Savaşı ve sömürge dönemine ilişkin hafıza soruları hakkındaki rapor” başlıklı yaklaşık 150 sayfalık kapsamlı bir rapor sundu. Ancak rapor, sömürge hafızasını tam olarak yansıtmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

ARKA PLAN 5 Nisan 2021

Uluslararası Ceza Mahkemesi Filistinlilere Adalet Sağlayacak mı?

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Filistin’de yaşanan savaş suçlarıyla ilgili tarihî bir soruşturma başlattı. Filistinliler bu soruşturmanın sonucunda İsrail’in sayısız hukuk ihlalinden sorumlu tutulmasını bekliyor.

DÜNYA 4 Nisan 2021

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin Hukukta “Tarafsızlık” Masalı

Almanya’da en çok Müslüman’ın yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde “Hukukta Tarafsızlık Yasası” çıktı. Yasaya göre yargı çalışanlarına başörtüsü yasağı söz konusu. Yasak sadece hâkim ve savcılar için değil, tüm başörtülü yargı çalışanları için de facto meslek yasağı anlamına geliyor.

ALMANYA 2 Nisan 2021

Dr. Çiğdem Bozdağ: “Diaspora Medyası Var Olmaya Devam Edecek”

Bremen Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Dr. Çiğdem Bozdağ, “diaspora medyası” alanındaki çalışmalarıyla biliniyor. Bozdağ ile diaspora medyasının fonksiyonları ve geleceğini konuştuk.

ARKA PLAN 1 Nisan 2021

“Etnik Medyanın Geleceğini Öngörmek Çok Zor”

“Neue Zeiten”, Türkçe adıyla “Yeni Zamanlar” Almanya’da Rusça yayın yapan aylık bir dergi. 20.000 tirajla her ayın 15’inde çıkartılan ve büyük oranda reklam gelirleriyle finanse edilen dergi, kendini “Rusça yayınlanan bir Alman dergisi” olarak tanımlıyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Alexander Cherkasky ile konuştuk.

ALMANYA 1 Nisan 2021

Dünyalar Arasındaki Gezginler: Göç Sonrası Toplumlarda “Medyal Göçmenler”

Göçün şekillendirdiği toplumlarda göç kökenlilerin medya tüketim alışkanlıkları büyük değişkenlik gösteriyor. “Medyal göçmenler” kavramı, bu tartışmaya farklı bakış açısı sunabilir.

ARKA PLAN 1 Nisan 2021

Bir İhtiyacın Tezahürü: Perspektif Dergisi

Süreli yayınların en önemli vasıflarından biri istikrarsa diğeri de değişimdir. Perspektif dergisinin 300. sayısını yayımlarken derginin eski genel yayın yönetmeni ve redaksiyon kurulu üyeleriyle konuştuk.

ARKA PLAN 1 Nisan 2021

Bir Derginin İslam Politikası Şahitliği: Perspektif’te “Alman İslam Konferansı”

300. sayısını ve çeyrek asrı geride bırakan Perspektif dergisi, aynı zamanda Avrupa’daki gelişmelerin de nabzının tutulduğu bir platform oldu. Alman İslam Konferansı’nın dergide nasıl ele alındığını işlemek, 2006 yılından 2021 yılına kadar Almanya’nın İslam politikası hakkında da kısa bir özet sunmak anlamına geliyor.

ALMANYA 1 Nisan 2021

Perspektif’in Avrupa’daki Türkiye Kökenlilerle Kesişen Hikâyesi

Perspektif dergisi nisan ayında çıkarttığı 300. sayısıyla yayın hayatına devam ediyor. Derginin 1995 yılından bugüne yaşadığı serüvenin ve Avrupa’daki Müslümanlarla kesişen hikâyesinin kısa bir özeti.

Diaspora Medyası 1 Nisan 2021