Anayasayı Koruma Dairesi Dosyalar Hakkında Bilgi Vermeli
Münster Yüksek İdare Mahkemesi Anayasayı Koruma Dairesi’nin NSU dosyalarının imha edilmesi ve sorumlu memur hakkındaki disiplin soruşturmasıyla ilgili bilgi vermesi gerektiğine hükmetti. Daire senelerdir imha edilen dosyalarla ilgili bilgi vermeyi reddediyor.
Almanya iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) bir gazeteciye aşırı sağcı terör hücresi NSU ile ilgili dosyaların imha edilmesi ve dosyaların imhasından sorumlu memur hakkında açılan disiplin soruşturmasının sonucuyla ilgili bilgi verecek. Münster’da bulunan Kuzey Ren Vesfalya Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülen temyiz davasında hâkim istihbarat dairesinden bilgi talep eden bir gazeteciyi haklı buldu. Karar hakkında Federal İdare Mahkemesi nezdinde temyiz yolunun ise açık olduğu belirtildi.
Gerçek kimliği gizlenen ve takma ismiyle tanınan bir istihbarat çalışanı hayatta kalan tek NSU üyesi Beate Zschäpe’nin tutuklanmasının ardından V-Leute olarak bilinen ve istihbarata aşırı sağcılar hakkında muhbirlik yapan kişilere ait dosyaların imha edilmesi emrini vermişti. Bunun üzerine bir gazeteci istihbarat dairesinden sorumlu memur hakkında açılan disiplin davasının durumu ve soruşturma sonuçları ile ilgili bilgi talep etmiş, ancak istihbarat dairesi yaptıkları işin hassasiyeti ve söz konusu memurun gerçek kimliğinin ortaya çıkması tehlikesini öne sürerek bu talebi reddetmişti.
“Kamunun Bilgi Edinme Hakkı Kişilik Haklarından Önce Gelir”
Konuyla ilgili olarak 2015’te Anayasayı Koruma Dairesi hakkında açılan davada Köln İdare Mahkemesi istihbarat dairesi tarafından gazetecinin sorularının kapsamlı bir şekilde cevaplandırılmasına hükmetmişti. Münster İdare Mahkemesinde görülen temyiz davasında da mahkeme gazeteciyi haklı bularak dairenin soruşturma süreci ve kapsamı hakkında, ayrıca memurun bu eylemi kendi inisiyatifiyle mi gerçekleştirdiği konusunda bilgi vermesine hükmetti. Kararın gerekçesinde kamunun bilgi edinme hakkının memurun kişilik haklarından veya iş verenin gizlilik haklarından önce geldiği belirtildi.
NSU davasında en dikkat çeken iddialardan biri Anayasayı Koruma Dairesinin rolüydü. Bir NSU çalışanının cinayet esnasında cinayet mahallinde bulunması ve NSU dosyalarının terör örgütünün deşifre olmasının hemen ardından yok edilmesi gibi şüphe çekici detaylar istihbarat dairesinin terör örgütüyle muhtemel bağlantısını gündeme getirmişti. Davanın temmuz ayında karar bağlanmasının ardından başta kurban yakınları olmak üzere pek çok sivil toplum örgütü ve siyasetçi istihbarat dairesinin NSU’daki rolünün aydınlığa kavuşturulmasını talep ediyor. (mk)