İltica

Suriye’den Avusturya’ya Ölüm Yolculuğu Yapan Cihad’ın Hikayesi

Cihad Nurettin el-Husari, birkaç sene öncesine kadar Suriye’de yaşıyordu. Normal bir hayatı vardı, bir yandan imamlık yaparken bir yandan da Halep Üniversitesinde İslam Hukuku öğrenimi görüyordu. Çıkan savaş 4 milyon Suriyelinin ülkesini terk etmesine neden oldu. Avusturya’daki binlerce Suriyeliden biri olan Cihad şimdi Viyana’da yeni bir hayata başlayabilmek için mücadele ediyor.

1 Temmuz 2015
Dosya: "Srebrenitsa"

Bosna’da Geçmek Bilmeyen Geçmiş: Srebrenitsa

Nirha Efendić şöyle diyor: “Savaştan önce çok huzurlu ve sakin bir yaşam sürüyorduk. Srebrenitsa herkesin birbirini gözettiği küçük bir şehirdi. Evet, etnik gerginliklere karşı kör değildik ama entegre olmuş bir toplumduk. Bosnalı Sırplar, Hırvatlar ve Boşnaklar olarak aynı okullarda okuyor, aynı ofislerde çalışıyor ve bir arada huzur içinde yaşıyorduk.”

1 Temmuz 2015
Dosya: "Srebrenitsa"

Srebrenitsa Soykırımının Mimarı: Ratko Mladic

Srebrenitsa soykırımının ardından 16 sene boyunca saklanan, yakalandıktan sonra savaş suçlarının astlar ve diğer askerler tarafından işlendiğini iddia eden Mladić, yaklaşık 8 bin insanın katillerinden yalnızca biri.

1 Temmuz 2015
Dosya: "Srebrenitsa"

“Kimse Yitip Giden Yaşamları Geri Getiremeyecek”

Tarık Samarah 11/07/95 isimli galerinin kurucusu ve fotoğraf sanatçısı. Savaşı Saraybosna’da yaşadıktan sonra Srebrenitsa katliamının ardından gelen süreci ve toplu mezarların açılışını fotoğraflayan Samarah ile soykırımın boyutlarını ve fotoğraf çekerken hissettiklerini konuştuk.

1 Temmuz 2015
Almanya'da İslam Düşmanlığı

CDU 2017: Hristiyan Demokratların Siyasileştirdiği İslam

Almanya’da Hristiyan Demokrat Partisinden (CDU) bazı genç milletvekili ve siyasetçiler 2017 ile ilgili hedeflerini ortaya koydukları bir grup kurdular. Grup, İslam’a dair tezleriyle dikkat çekerken dile getirilen tezler sözde siyasi İslam’ı önlemeye çalışırken Alman siyasetinin İslam’ı siyasileştirmesi tehlikesini beraberinde getiriyor.

1 Temmuz 2015
İslam Toplumu Millî Görüş

Anayasayı Koruma Raporlarındaki Gelişmeler ve IGMG

Almanya’da savunmacı demokrasinin taarruza dönüştüğü kurumlar: Anayasayı Koruma Daireleri. Eyaletler arasında farklı yaklaşımlar gösteren ama her şeyden önce hatalı metot ve analizleriyle eleştirileri kendisine çeken bu kurumların raporlarından İslam Toplumu Millî Görüş’ün (IGMG) çıkma süreci de baştan hatalı bir girişimin gecikmiş telafisi anlamına geliyor.

1 Temmuz 2015
MIPEX 2015 Raporu

“Almanya, Göçmenleri Korumada Başarısız”

“Almanya uyumda ilk 10’a yükseldi!” Bu başlık, Migrant Integration Policy Index’in (MIPEX) 38 ülkenin entegrasyon politikalarını inceleyip ülkelerin kendi göçmenleriyle ilişkisini ortaya koymasından sonra gündemi uzun süre meşgul etti. Almanya’nın uyum politikası bir başarı tablosu olarak sunulsa da mevcut durumda ülkenin düzeltmesi gereken hayli mesele var.

1 Temmuz 2015
Portre

İlklerin Öncüsü: Şemsettin Sami

Bundan 165 sene önce, yani 1 Haziran 1850 tarihinde,günümüzde Arnavutluk sınırları içerisinde kalan Fraşer’de dünyaya gelen Şemsettin Sami, birçok alanda öncü rolünü üstlenmiş bir edebiyatçıdır.

1 Temmuz 2015
Almanya'daki Mülteciler

“Havan Topları Mahalledeki İlk Evi Vurduğunda…”

Suriye’deki savaştan, yıkım ve katliamlardan kaçıp Almanya’ya sığınan üç Suriyeli genç yeni hayatlarını ve bu yeni ülkeyi neden yurt edinemediklerini anlattı.

1 Temmuz 2015
Türkiye'de Mülteciler

Kalmak İçin Gelenler: Türkiye’nin Mültecileri

Onlar Türkiye’nin “misafirleri”. Resmî bir statüleri yok, topluma uyumlarını kolaylaştıracak yasal bir çerçeve yok, geri dönüş umutları yok, Türkiye’de çocukları için düşleyebilecekleri bir gelecek de yok. Mültecilere, Suriye krizinin başından beri 6 milyar Dolar harcayan Türkiye’den bir bakış.

1 Temmuz 2015
İsviçre'de İslam

İsviçre’de Halk İnisiyatiflerine Karşı Ayakta Durabilmek

İsviçre Müslümanlarla ilişkisi bağlamında 2009 yılındaki minare yasağı ve burka yasakları ile ismini oldukça olumsuz bir şekilde duyurmuş bir ülke. Doğrudan demokrasi ile yürütülen ülkede kantonlardaki sağ popülist seçmenlerin hayata geçirdiği inisiyatiflerle Müslümanlar kendi durumlarının her an değişebilmesi gibi bir tehlikeyi de yaşıyorlar. Sema ve Mehmet, İsviçre’de doğup büyümüş bir çift olarak Müslüman yaşamının pek de bilinmeyen yönlerini anlattı.

1 Temmuz 2015
Avusturya'da İltica

Avusturya’daki Adalat Khan’a 12 Yıl Sonra Gelen “Vuslat”

Aralık 2012’de Avusturya’nın Traiskirchen’de bulunan mülteci kampından 500 kişi Viyana’da bulunan Votiv Kilisesi’ne doğru yola çıktı. Bu yürüyüşün hedefi Avusturya başta olmak üzere Avrupa’daki iltica uygulamalarını protesto etmekti. On iki yıl evvel Avrupa Birliği sınırlarına girerek iltica serüvenine başlayan Pakistanlı Adalat Khan, Yunanistan’dan Avusturya’ya uzanan mücadelesini anlattı.

1 Temmuz 2015
Almanya'da İltica

“İnanan Herkes Bir Parça Mültecidir”

Kabil’de doğan Milad Karimi, Münster Üniversitesinde kelam ve İslam felsefesi alanlarında öğretim üyeliği yapıyor. Karimi ile Afganistan’dan kaçış hikâyesini ve Almanya’da yeni yeni filizlenen İslam ilahiyatına siyasi ilginin muhtemel sonuçlarını konuştuk.

1 Temmuz 2015
Mısır'da Darbe Sonrası

Mısır Tarihinde Bir Devlet Başkanına İlk İdam Cezası

Uluslararası toplumun tepkileri, insan hakları derneklerinin girişimleri ya da Mısır’ın adalet konusundaki sarsılan imajı Muhammed Mursi’ye idam cezası verilmesini engellemedi. Bundan sonra Mısır’daki komedi yargılamaların akıbeti merakla bekleniyor.

1 Temmuz 2015