Filistin'e Savaş

Gazze Savaşı’nın Beklenmeyen Sonuçları

İsrail’in Gazze’ye 2014 yazında düzenlediği saldırının üzerinden bir sene geçti. Savaşın acı bilançosunun yanında İsrail’in şiddeti, bu eylemleri yüksek sesle eleştirenlerin sesini de dünya genelinde oldukça arttırdı.

1 Eylül 2015
Norveç'te İslam

Kuzeyin Müslümanlarının Yaşadığı Ülke: Norveç

Kuzeyde halkının yüzde 2’si Müslüman olan Norveç’te yaşam Müslümanlar açısından diğer Avrupa ülkelerinden daha farklı. Yüksek bir hayat standardı ve yüksek sosyoekonomik statüleriyle Müslümanlar dinî kimlikleri açısından daha sorunsuz bir yaşam sürdürüyor olsalar da ayrımcılıklar hayatlarının hâlâ önemli bir parçası.

1 Eylül 2015
Portre

İslam Birliğinin Yılmayan Savunucusu: Eşref Edip Fergan

Yaşadığı döneme neşrettiği eserle damga vuran, Müslümanların uyandırılması için oldukça emek sarf eden Eşref Edip tarihin unutulmazları arasına girebilmeyi başarmış örnek bir şahsiyettir.

1 Eylül 2015
İtalya'da İslam

İtalya’da 1.5 Milyon Müslümana 8 Cami Düşüyor

İtalya, uzun senelerdir cami karşıtı gösterilere sahne oluyor. Nicolo Degiorgis, protestolar gölgesinde izbe mekânlarda ibadet eden Müslümanları gözlemledi. Çektiği fotoğrafları “Gizli İslam” isimli bir kitapta derleyen Degiorgis ile İtalya Müslümanlarının durumunu konuştuk.

1 Eylül 2015
Suriyeli Mülteciler

“Keşke Herkes Onları Benim Gibi Görebilse…”

Avustralya asıllı sağlık gönüllüsü Profesör Annie Sparrow uzun yıllar Avustralya ve Londra’da çocuk sağlığı alanında çalıştıktan sonra 2000’li yılların başında mültecilerle çalışmaya karar verdi. Bugüne kadar Afganistan, Haiti, Somali, Kenya ve Sudan gibi pek çok kriz bölgesinde görev yapan Sparrow 2014’ten bu yana Suriyeli mültecilere yönelik çalışmalar yürütüyor. Hâlâ New York Icahn Mount Sinai Tıp Okulunun küresel sağlık departmanında profesörlük görevini yürütmekte olan Sparrow ile Suriye’de sağlık alanındaki mevcut durumu ve tecrübelerini konuştuk.

1 Eylül 2015
Dosya: "Avrupa’da Müslüman Genç Olmak"

“Müslüman Gençler Toplumsal Tartışmaya Katılmalı”

Dr. Hussein Hamdan, Rottenburg-Stuttgart Psikopos Akademisinde çalışan bir İslam uzmanı. Hamdan’la Müslüman gençlerin çalışmalarını konuştuk.

1 Eylül 2015
Dosya: "Avrupa'da Müslüman Genç Olmak"

“Müslüman Gençlerin Olumlu Katkıları Göz Ardı Ediliyor”

Prof. Dr. Hannes Schammann, Hildesheim Üniversitesinde Müslüman gençleri ve bu gençler tarafından tesis edilen kurumları araştırıyor. Schammann, Avrupa kamuoyunun “Müslüman gençler”e dair ilgisi hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

1 Eylül 2015
Dosya: "Avrupa’da Müslüman Genç Olmak"

İstikametsizlik Mi, Yoksa İhtiyarlık Mı Faziletli?

Bugün sosyal birer gerçeklik olarak görülen zevk düşkünlüğü ya da istikametsizlik, gençler için tabii bir durum olarak algılanıyor. Ancak ihtiyarlığı faziletli olarak gören bir anlayışa tutunabilmek çok daha makul görünüyor.

1 Eylül 2015
Dosya: "Avrupa’da Müslüman Genç Olmak"

Gençlik Çalışmalarında Ulus Aşırı Bağ

Cami cemiyetlerindeki gelişmelere paralel olarak Avrupa’da çok sayıda Müslüman gençlik çalışması ortaya çıktı. Müslüman gençlik çalışmaları kapsamında kurulan ulus aşırı bağlar da bu çalışmaların gelişmesi için etkin birer teşvik olarak görülüyor. Zira fikir alışverişi sayesinde, son 30 yılda Müslüman gençlik çalışmaları alanında birçok örnek çalışma hayata geçirilmiş durumda.

1 Eylül 2015
Dosya: "Avrupa’da Müslüman Genç Olmak"

Avrupa’daki Genç Müslümanlar: İstekli, İlgili ve Radikaller mi?

“Allah nesli”, “cihatçı gençlik”, “genç ve radikal Müslümanlar”… Tüm bu olumsuz ve asılsız ithamlar, aslında barışçıl bir arada yaşam için gerekli olan ön yargısız ortamı zedeliyor.

1 Eylül 2015
Ahmed Mansour'un Tutuklanması

“Alman Devleti Bana Büyük Haksızlık Yaptı”

Ahmed Mansour, Arap dünyasının en tanınmış gazetecilerinden birisi. Darbeci Mısır rejimine muhalefeti sebebiyle dikkat çeken Mansour, Haziran ayında 2 gün Berlin hapishanelerinde kaldı. Mansour’la tutuklanma gerekçesini ve Mısır’ın geleceğini konuştuk.

1 Eylül 2015
ABD ve Avrupa'da İslam

Batı Avrupa’da Müslüman Olmak ABD’de Müslüman Olmaktan Niye Daha Zor?

“Batı Avrupa’da İslam ikinci sınıf bir statüye tabi.” Amerika’da yapılan bir araştırmada ortaya çıkan bu sonuca göre Batı Avrupa ülkeleri, yerleşik “anaakım” dinlere ayrıcalık tanırken Müslümanlar hâlâ kurumsal ayrımcılıkla karşı karşıya.

1 Eylül 2015
NSU Davası

İmha Edilen Dosyalar ve İstihbaratın Rolü: NSU’da Neler Oluyor?

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) isimli Neonazi terör örgütü ile ilgili yargı süreci Münih’te devam ediyor. NSU davasına kurban yakınları adına katılan Avukat Dr. Mehmet Gürcan Daimagüler ile davanın seyrini konuştuk.

1 Eylül 2015
Avusturya'da İltica

Traiskirchen Muhasebesi: “Bize İnsan Olmayı Öğrettiler”

Avusturya’nın Traiskirchen kentinde ufak bir cami cemiyetinin ramazan boyunca her gün 2.000’den fazla mülteciye yemek vermesi büyük ilgi topladı. Bu büyük gönüllü çalışmanın arkasında yaşananlar ise gözlerimizi yumduğumuz bir sorunun nasıl büyümekte olduğunu ortaya koyuyor.

1 Eylül 2015