'İtalya'da İslam'

İtalya’da 1.5 Milyon Müslümana 8 Cami Düşüyor

İtalya, uzun senelerdir cami karşıtı gösterilere sahne oluyor. Nicolo Degiorgis, protestolar gölgesinde izbe mekânlarda ibadet eden Müslümanları gözlemledi. Çektiği fotoğrafları “Gizli İslam” isimli bir kitapta derleyen Degiorgis ile İtalya Müslümanlarının durumunu konuştuk.

“Gizli İslam” isimli eserinizin amacınız neydi?

Bu proje içinde yaşadığım ve büyüdüğüm çevrenin sosyal ve siyasi analizi olarak hayata geçti aslında. Daha öncesinde Çin’deki İslam ile ilgilenmiştim, fakat sonrasında kendi vatanımla daha etraflıca ilgilenme kararı aldım. Beş yıllık bir araştırma süresi sonucunda “Gizli İslam” kitabı oluştu. Bu İtalya’da göçmenlerin dışlanmasını, onların kültürel geleneklerinin şehir içi alanlardan sürgün edilmesini ve Müslümanların kamusal görünümlerinin reddedilmesini belgelendiren bir kitap. Projenin ve kitabın asıl amacı da toplumsal gelişim ve devletin azınlıkları topluma kazandırmasına dair sorumluluğu hakkındaki tartışmalara olumlu bir katkı sağlamak.

Fotoğraflarını çektiğiniz Müslümanlarla iletişiminiz nasıldı?

Hem cemiyet bazında hem de komşularım olarak Müslümanlarla sürekli iletişim hâlindeydim. Göç İtalya’da henüz kısmen yeni, ama oldukça hızlı büyüyen bir fenomen. Yaklaşık 1,5 milyon Müslüman İtalya’da yaşıyor ve İslam artık ülkenin ikinci büyük dinî cemaati konumuna gelmiş durumda. Fakat buna rağmen İslam, İtalya’daki diğer dinî cemaatlerle aynı haklara sahip değil. Müslümanlar dinlerinin icaplarını cemaat içerisinde yerine getirebilme açısından çok farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Dinin kolektif açıdan yaşanması engellendiğinde ise bu durum onlarda elbette hayal kırıklığı oluşturuyor.

“Gizli İslam – 479 Yorum” isimli başka bir kitabınız, ilk kitap hakkında yapılan yorumlardan oluşuyor. İkinci kitap nasıl oluştu?

Bu kitap öncekini tamamlıyor ve İngiliz gazetesi Guardian’da yayımlanan bir tenkitten hareketle gazetenin okurları tarafından başlatılan uzun bir tartışmaya dayanıyor. Fakat kitapta aynı zamanda Müslüman cemaat tarafından kullanılan resmî kayıtlı binaların kadastro bilgileri de yer alıyor. Böylece ikinci kitap, İtalya’da cami yapılmasına dair kamuoyu tartışmalarının da resmedildiği bir fotoğraf kitabı olarak ortaya çıktı.

İtalya’da 1,5 milyon Müslüman için sadece 8 resmî cami bulunuyor. Başka camiler de var mı ve sizce İslam’ın bir dinî cemaat olarak tanınması İtalya’daki Müslümanların hayatlarını kolaylaştırır mı?

Bu çok karmaşık bir konu. Teoride ülkede sadece üç cami devlet tarafından tanınıyor. Elbette İslam’ın kamu hukuku kapsamında bir dinî cemaat olarak tanınması her şeyi daha da kolaylaştırır. Fakat son birkaç yıldır bu talep İtalya hükûmetlerinin siyasi gündeminde değil. Bunun dışında İtalya’daki Müslüman cemaat de farklı dernekler olarak yapılanmış ve dolayısıyla kendi içlerinde oldukça bölünmüş durumda. Bu durumda devletin gerçekleştireceği diyalog için tek bir muhatap bulması pek de kolay değil.

Kuzey İtalya’daki Lombardiya bölgesinin yerel parlamentosu yeni dinî binaların inşa edilmesine mutlak kısıtlamalar getiren bir yasa çıkardı. Bu yasa hakkında ne düşünüyorsunuz?

Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi İtalya’da da insanlara belli haklar tanıyan bir anayasamız var. Bu hakların bölgesel veya yerel siyasetin üstünde tutulması gerek. Komşu bölgede bir caminin inşa edilmesine izin verilirken başka bir bölgede hangi sebeplere dayanarak camilerin inşasının engellendiğini idrak etmek gerçekten de çok güç. Camilerin inşa edilmelerini yasaklayan düzenlemeler İsviçre veya Avusturya gibi diğer ülkelerde de sıkça gündeme getiriliyor. Bence uyum ve göç konularında daha yapıcı bir uyum politikasının sağlanması adına farklı ülkelerin tecrübelerini paylaşmaları ve bazı konuların Avrupa düzeyinde tartışılması gerek.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler