Suriye'de Savaş

“Yeniden Çocuk Olabilmeye İhtiyaçları Var”

Suriye’deki savaş nedeniyle bu güne kadar 4 milyon insan ülkeyi terk etti. Bu rakamın yarısını çocuklar oluşturuyor. Kimi kardeşlerinin ve ebeveynlerinin ölümüne, kimi kaçmak için ailesiyle birlikte bindiği kalabalık botta ölü bir doğuma ve cansız bebeğin denize atılışına şahit olmuş. Kimi bir gece yarısı “kötü adamlar” tarafından götürülen ve bir daha geri gelmeyen babasını bekliyor, kimi ise küçük yaşına rağmen omuzlarına binen yükle çoktan büyümüş; kendisi ve geride bıraktığı ailesi için daha iyi bir gelecek umuduyla tek başına, tanımadığı o ülkeye varabilmeyi umuyor. Sebebini bilmedikleri bir savaşın dağıttığı oyuncaklarını ardlarında bırakıp hayata tutunmaya çalışan savaşın bu en masum mağdurlarını fotoğraflayan Magnus Wennman ile etkileyici çalışması hakkında konuştuk.

2 Şubat 2016
Dosya: "Zor Zamanlarda Diyalog"

İş Birliğinde Esas Soru: “Ben Kimim?”

Cemaatler arasındaki iş birlikleri için en temel soru, cemaatlerin kendilerini nasıl tanımladıkları ve hizmet sundukları kitlenin sosyoekonomik ve sosyokültürel ihtiyaçlarını ne denli yakından bildikleri sorusudur.

2 Şubat 2016
Almanya'da Tepki Çeken Metin

Yeşillerin Metni İtham ve Ön Yargılarla Dolu

Almanya’da Yeşiller Partisinin Kasım 2015’te yayımladığı metin, ülkedeki 4 büyük İslami cemaatin (İslam Konseyi, DİTİB, VIKZ ve ZMD) “dinî cemaat olmadıkları” iddiasını içeriyordu. Ön yargıların vücut bulmuş hâli olan metin hukuki açıdan da sorunlu yaklaşımlarla dolu.

2 Şubat 2016
Charlie Hebdo Saldırısından Bir Yıl Sonra

Popüler Krizleri Bırakıp Ana Konuya Dönsek?

Avrupa genelinde önleyici tedbirler devlet politikası hâline geleli uzun zaman oldu. Önleyici tedbirleri sorgulayanların aşırılığı desteklediği gibi yanlış bir algı bir tarafa, önleyici tedbirler özelinde esas tartışılması gereken, olumsuz konotasyonlara sahip kavramlarla Müslümanlara yönelik dilin uzun vadede olumsuz bir şekilde kurgulanması. Bu dili Müslümanlar da benimsediği sürece çözüm uzak gibi görünüyor.

2 Şubat 2016
"Durchsetzungsinitiative"

İsviçre’deki Yabancılar İçin Katı Bir Yasa Tasarısı

28 Şubat’ta İsviçre’de gerçekleşecek olan halk oylaması, suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesinde katı kurallar öngörüyor. 2010 yılındaki halk oylamasının katılaştırılmış hâli olan oylama, ağır hak ihlallerine de kapı aralayacak.

2 Şubat 2016
Portre

Hocaların Hocası: Necmeddin Okyay

Hattat, ebru ustası, ahârcı, mürekkepçi, gül yetiştiricisi, klasik cilt ustası, okçu, hafız ve derviş Necmeddin Okyay (1883-1976) pek çok alandaki mahirliği ile “Hezârfen” sıfatının kendisine en çok yakıştığı isimlerden biridir kuşkusuz. 28 Ocak 1883’te Üsküdar’da doğan Necmeddin Okyay, 93 yıllık ömrünün her gününü öğrenmeye ve öğretmeye adamıştır.

2 Şubat 2016
Darbe Sonrası Mısır

Mısır’ın Yeni Parlamentosu: Tartışmasız Devlet Yanlısı

2016 yılı başlarken, uzun süredir kurulması beklenen Mısır Parlamentosu, önceki parlamentonun dağılmasından yaklaşık dört yıl sonra tekrar açıldı. Elitlerin oluşturduğu bu apolitik siyasi teşekkülün, hâlihazırdaki rejimin yörüngesinden sapamayacağı kesin.

2 Şubat 2016
Dosya: "Zor Zamanlarda Diyalog"

“Köken Ülkelerdeki Çatışmalar Buraya Taşınmamalı”

Bremen Üniversitesi Din Bilimi ve Din Pedagojisi Enstitüsünün yöneticisi Prof. Dr. Gritt Klinkhammer ile farklı dinî cemaatler arasındaki iş birliği imkânlarını konuştuk.

2 Şubat 2016
Dosya: "Zor Zamanlarda Diyalog"

“Müslümanlar Misafir Değil, Ortaklar”

Hristiyan-İslam Toplumu (CIG) Başkanı Dr. Thomas Lemmen ile Müslümanlarla Hristiyanların ortaklaşa çalıştıkları alanlar ve bu esnada ortaya çıkan sorular hakkında konuştuk.

2 Şubat 2016
Dosya: "Zor Zamanlarda Diyalog"

Pozitif Değişimin En Önemli Aracı Birbirini Tanıma

Farklı dinî cemaatler arasındaki iletişim konusunda en zorlu alan Müslüman-Yahudi diyaloğu olsa gerek. Orta Doğu’daki sorunlardan doğrudan etkilenen bu iletişimi sorunsuz gerçekleştirebilmek için bazı adımların atılması şart.

2 Şubat 2016
Mezheplerin Ortak Çalışma Alanı

“Farklılıklarımız Birliğimize Engel Değil”

Hessen’de Sünni cemaat ile Şii cemaat Hessen İslam Toplumu (IRH-Alm. “Islamische Religionsgemeinschaft Hessen”) çatısı altında faaliyet gösteriyor. IRH Başkan Yardımcısı olan Ünal Kaymakçı, Türkiye Şiilerinden ve aynı zamanda Almanya Şii Toplumu (IGS-Alm. “Islamische Gemeinschaft der Schiiten”) yönetiminde. Kaymakçı ile farklı mezheplerin ortak çalışma alanlarını konuştuk.

2 Şubat 2016
Dosya: "Zor Zamanlarda Diyalog"

Sünniler ve Diğerleri: Belirsiz Bir İlişki?

Almanya’daki Müslümanlar ümmetin bir parçası. Aynı şekilde ümmetin içindeki birçok kesim de Almanya’da temsil ediliyor. Yani Alman-Müslüman camiası homojen değil, sanıldığından çok daha heterojen. Zenginlik olarak addedilen bu heterojenlik aynı zamanda bazı imkân ve sorunları da beraberinde getiriyor. Peki, “ana akım Müslümanlar” ile “tartışmalı Müslüman gruplar” arasında hâkim olan gerilim hattında aşılması gereken zorluklar neler?

2 Şubat 2016
Dosya: "Zor Zamanlarda Diyalog"

“İhtilafların Tefrikaya Dönüşen Neticesi Olamayız”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç ile Müslümanların iş birliği fıkhı, bunun etrafındaki soru ve sorunları konuştuk.

2 Şubat 2016
Avusturya'da Müslümanlar

İslami Kreşlerde Çözüm Sorunu

Avusturya’da İslami kreşlerin radikal Müslümanlar yetiştirdiği iddiası etrafında oluşan kriz devam ediyor. Tartışma, İslami kreşler hakkında gerçekleştirilecek yeni bir araştırma ve bütçe kısıtlamalarıyla önümüzdeki sene de sürecek gibi.

2 Şubat 2016