'Finlandiya'

Finlandiya DEAŞ’lıların İadesini Tartışıyor

Finlandiya'da hükümet Suriye'de kalan DEAŞ iltisaklı vatandaşlarından kadın ve çocukların ülkeye dönüşleriyle ilgili yeşil ışık yakarken, sosyal medyada yayınlanan bir anket tartışma yarattı.

Finlandiya’da Maliye Bakanı Katri Kulmuni, DEAŞ’lı Finlerin iadesine ilişkin infial yaratan sosyal medya anketini yayımdan kaldırarak özür diledi.

“Dünyanın en genç başbakanı” olarak göreve başlayan Sanna Marin’in hükümeti, henüz siyasi bir açmazla kitlendi. Gerçek Finler Partisi’nin başını çektiği muhalefet, DEAŞ’la bağlantısı olan hiç kimsenin ülkeye sokulmasını istemezken, hükümet şimdilik sadece çocukların getirilmesine yönelik yasal düzenlemeyi hayata geçirdi.  Çocukların annelerinden ayrılmasına yönelik böyle bir yasal düzenlemenin hem etik açıdan hem de uluslararası hukuk bakımından sıkıntılı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

“İslamofobiyi ve Toplumun Endişelerini Kaşıyorsunuz”

Amnesty Finlandiya Örgütünün Başkanı Frank Johansson, Twitter’dan yayımladığı paylaşımda, hükümet partilerinin ihtilaflı tavırlarını ve siyasi kararsızlığı acizlik olarak nitelendirdi. Johansson, “Artık söyleyecek söz bulamıyorum. Hem muhalefet hem de bazı hükümet partileri, ince buz üzerinde yürüdüğünün farkında değil. İslamofobiyi ve toplumun endişelerini kaşıyorsunuz ama eşitlik kavramını unutmuş görünüyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Johansson, İnsan Hakları İzleme Örgütünün Avrupa Medya Direktörü Andrew Stroehlein’in mesajına da atıfta bulundu. Stroehlein’in “Ciddi misiniz, #Finlandiya? Bu doğruysa felaket. Bir devlet, vatandaşlarının haklarına her durumda saygı duymalıdır, vatandaşlarıyla ilgili ölüm kalım kararlarını sosyal medyada halka açık bir referanduma dönüştürmemeli. Sırada ne var? Stadyumun tezahüratlarına göre halkın önünde adam asmaca mı?” ifadelerinin yer aldığı paylaşımını da yazdı.

“Sadece Çocuklar Getirilsin!”

Maliye Bakanı Katri Kulmuni, Instagram’dan konuyla ilgili açtığı anketi bunun üzerine dün gece yarısı apar topar yayımdan kaldırdı ve bugün de kamuoyundan özür diledi. Ankette halka, “Fin çocuklarının buraya getirilmesine yardım edilsin mi? Yoksa onları annelerinin yanında mı tutmak gerekiyor?” sorusu yöneltilirken, cevaplar arasında “Sadece çocuklar getirilsin” ve “Çocuklar da anneleri de getirilsin” seçenekleri yer almıştı.

DEAŞ’lıların İadesine Yeşil Işık

Fin hükümeti, geçen hafta, Suriye’de kalan DEAŞ iltisaklı vatandaşlarından kadın ve çocukların ülkeye dönüşleriyle ilgili karar almıştı. Suriye’de bulunan terör örgütü DEAŞ bağlantılı kadın ve çocukların iadesiyle ilgili kararı nedeniyle muhalefet kanadı, meclise soru önergesi sundu. Yapılan oylamada, hükümet 79’a karşı 110 oyla güvenoyu aldı.

Hükümete danışmadan, sadece cumhurbaşkanının bilgisi dahilinde DEAŞ’lı Fin vatandaşlarını ülkeye getirmek üzere bir operasyona kalkışmakla suçlanan Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve hükümete karşı soru önergesi sunan muhalefet partileri yeterli desteği bulamadı. Oylamanın ardından kesinleşen karara göre, Suriye’deki El Hol Kampı’nda bulunan Finlandiya vatandaşı çocuklar en kısa zamanda ülkeye getirilecek. Annelerin durumu ise ayrıca incelenerek karara bağlanacak.

Muhalefetteki aşırı sağcı Gerçek Finler Partisi ile destekçisi Ulusal Koalisyon Partisi, DEAŞ bağlantılı Finlandiya vatandaşlarının ülkeye getirilmesinin ciddi güvenlik riski yaratacağını savunuyor.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler