"Başbakan Mark Rutte"

Hollanda Temsilciler Meclisinde “Sistematik Irkçılık” Tartışıldı

1 Temmuz 2020 tarihinde Hollanda Temsilciler Meclisinde “sistematik Irkçılık” hakkındaki toplantıda Başbakan Rutte "Hollanda'nın kölelikte oynadığı rol” için özür dilemedi.

Fotoğraf: Shutterstock / jan kranendonk

1 Temmuz 2020 tarihinde Hollanda Temsilciler Meclisinde “sistematik ırkçılık” hakkında toplantı gerçekleştirildi. Meclis oturumu, İşçi Partisinin bir girişimi olarak gerçekleşti. Toplantıya neden olarak, Hollanda’dakiler de dahil olmak üzere birçok ülkede ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlenmesi gösterildi. Temsilciler Meclisinden 12 partinin başkanları toplantıda görüşlerini belirttiler. Meclis toplantısı 1 Temmuz tarihinde, yani Hollanda kolonilerindeki köleliğin kaldırılmasının kutlandığı “Keti Koti” gününde gerçekleşti. Surinam’ın Sranan Tongo dilinde “zincir kırıldı” anlamına gelen “Keti Koti”, 1863’te Hollanda tarafından Surinam ve Hollanda Antilleri’nde köleliğin kaldırıldığı tarihi işaret ediyor.

Başbakan Rutte, Hollanda’nın Kölelikte Oynadığı Rol İçin Özür Dilemedi

Demokratlar 66 ve Hristiyan Birlik Partileri hükümetin “Hollanda’nın kölelikte oynadığı rol” için özür dilemesini talep eden bir önerge sundular. Ancak Başbakan Rutte, insanları kutuplaştırabileceği gerekçesiyle bu fikri paylaşmadığını açıkladı. Rutte, “Bu garip bir istek değil. Ancak, bugün yaşayan insanları geçmişten sorumlu tutabilir miyiz? Diğerleri bunu acı verici olarak deneyimleyebilir.” ifadelerini kullandı. “Hollanda’nın kölelikte oynadığı rol” için resmî özür dilemesi önergesi Meclis toplantısında yeterli oy almadı.

Bir başka önerge ise Demokratlar 66 ve Yeşil Sol partileri tarafından sunuldu. Önerge, Hollanda tarafından Surinam ve Hollanda Antilleri’nde köleliğin kaldırılmasının üzerinden 150 sene geçmesi anısına, yani 2023 yılını anma yılı olarak adlandırmayı içeriyor. Başbakan Rutte de bu önergenin arkasında durduğunu belirtti.

Köleliğin resmî fesih tarihi her ne kadar 1 Temmuz 1863 olsa da, köleler geçiş süresi olarak Surinam ve Hollanda Antilleri’ndeki tarlalarda 10 yıl daha çalışmak zorunda kaldıkları için 1873 yılı baz alınıyor.

 Demokrasi İçin Forum Partisi: “Hollanda Irkçı Bir Ülke Değil”

Demokrasi İçin Forum Partisi üyesi Hiddema, ırkçılık ve ayrımcılık hakkındaki tartışmanın “uygun olmadığını” düşündüğünü vurguladı ve bunun bir “ırkçılık psikozu” olduğunu ekledi. Hiddema, “talk show teyzelerinin” ayrımcılık ve ırkçılık tartışmasının yönünü belirlediğini söylerken, Hollanda’nın ırkçı bir ülke olmadığını vurguluyor. Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders de bu konuda “Amerika’da biri ölüyor ve tüm kültürü burada hiçe sayıyorsunuz. Birçok insanı hayal kırıklığına uğratıyorsunuz.” ifadelerini kullandı. Wilders konuşmasına şöyle devam etti: “Büyük bir sorunumuz olduğunu söylüyorsunuz, fakat bu doğru değil. Geçen yıl Savcılığa ayrımcılık konusunda 150 vaka dahi gelmedi, bu yüzden bir olayın arkasından sürükleniyoruz.” Başbakan Rutte ise Hollanda’nın ırkçılık konusundaki durumu Amerika Birleşik Devletleri kadar kötü olmadığını, fakat ırkçılığın var olduğunu vurguladı. (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler