'Kovid-19'

Genç Nüfusun Neredeyse Yarısının Akıl Sağlığı Risk Altında

İngilizce konuşulan ülkelerde yürütülen geniş çaplı bir araştırma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle genç nüfusun neredeyse yarısının akıl sağlığı yönünden risk altında olduğunu ortaya koydu.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Dünya nüfusunun akıl sağlığını değerlendirmek için hazırlanan “Akıl Sağlığı Dünya Raporu”nda, İngilizce konuşan 8 ülke ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Hindistan ve Singapur’dan 49 bin kişinin verileri incelendi.

ABD’deki Sapien Labs tarafından yürütülen bir girişim olan Mental Health Million Project’in hazırladığı Akıl Sağlığı Dünya Raporu’nun sonuçları, “toplumsal akıl sağlığı riskine” işaret ediyor. Çalışma, Kovid-19 salgınının hâlihazırda karşılaşılan zorlukları daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu.

Raporda İngilizce konuşulan ülkelerdeki, yaşları 18 ila 24 olan gençlerin neredeyse yarısının depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklarıyla karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. Kovid-19 salgınının ise durumu daha da kötüleştirdiğinin altı çiziliyor.

En Çok Gençleri Ve Kadınları Etkiledi

Yaşları 18 ila 24 olan genç nüfusun yüzde 44’ünün klinik düzeyde risk altında olduğuna işaret edilen raporda, salgın nedeniyle ruh sağlığı bozulanların daha çok gençler ve kadınlar olduğu belirtildi. Raporda klinik düzeyde akıl sağlığı riski taşıyanların 2019’daki yüzde 14’lük oranının, 2020’de yüzde 26’ya yükseldiği vurgulandı.

Katılımcıların yüzde 57’sinin sosyo-ekonomik ya da sağlık problemleri yaşadığı ifade edilen raporda, iyi uyku, sosyal etkileşim ve egzersizin akıl sağlığına büyük katkısı olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, sosyal ve ekonomik politika taslağı hazırlanırken ruh sağlığına ilişkin toplum temelli araştırmaların dikkate alınması ve akıl sağlığı rahatsızlıklarıyla nasıl en iyi şekilde başa çıkılacağı konusuna daha fazla dikkat çekilmesi gerektiği kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ağustos 2020’de yaptığı açıklamada pandeminin neden olduğu kaygı ve korkunun, milyonlarca insanın akıl sağlığını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

Ghebreyesus, ruh sağlığıyla ilgili hizmet veren sağlık kuruluşlarının bazılarının, Kovid-19 hastalarının tedavilerinin yapılması için kapatıldığını belirterek, “Akıl sağlığı zaten dünya çapında ihmal edilen bir sağlık sorunuydu. 1 milyara yakın insan, ruhsal bir bozuklukla yaşıyor. Her yıl 3 milyon kişi aşırı alkol kullanımından ölüyor. Her 40 saniyede bir kişi de intihar ediyor.” şeklinde konuşmuştu. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler