'Almanya'

“Koalisyon Sözleşmesi Ümit Verici, Ama Soru İşaretleri İçeriyor”

IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş Almanya’da kurulacak yeni hükûmetin koalisyon sözleşmesinin umut verici olduğu kadar soru işaretleri de barındırdığını ifade etti.

IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş Almanya’da genel seçimler sonrası SPD, Yeşiller ve FDP’nin üzerinde mutabakata vardığı koalisyon sözleşmesi hakkında bir açıklama yaptı. Kurulacak yeni hükûmetin koalisyon sözleşmesini “ışık ve gölge” ifadeleriyle özetleyen Altaş, sözleşmede çok sayıda olumlu vaat ile birlikte, önemli konularda birçok soru işareti ve belirsiz ifadelerin olduğunu kaydetti.

İmam Eğitimi Konusunda Belirsizlik

Altaş açıklamasının devamında üç parti arasında mutabakata varılan koalisyon sözleşmesindeki belirsizliklerden birinin koalisyon hükûmetinin imam eğitimi konusunda nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili olduğunu belirtti.

“Bundan önceki federal hükûmet bu alanda tek başına hareket ederek anayasa hukuku açısından tartışmalı bir yol takip etti” hatırlatmasında bulunan Altaş,  bunun da Müslüman toplumun güvenini büyük ölçüde zedelediğini ifade etti. Altaş, “bu alanda bundan sonra atılacak adımları büyük bir dikkatle izleyecek, eleştirel bir şekilde sürece eşlik edeceğiz.” dedi.

Soru İşaretleri ve Belirsiz İfadeler

IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş, özellikle “dinî cemaatlerin hukuki statülerine eklemeler yapılmasının” incelenmesi gibi belirsiz ifadeleri eleştirdi. Altaş, “Bu alandaki tek ölçüt anayasa ve hukuk yoluyla geliştirilen ilkeler olabilir. Bu hususta eyalet hükûmetlerinin doğru şekilde teşvik edilmelerini bekliyoruz. Öte yandan koalisyon sözleşmesinde birçok farklı manaya gelebilecek şekilde formüle edilmiş elastik ifadeler de soru işaretlerini beraberinde getiriyor.” dedi.

İlgili ifadeleri, “Acaba bu, önceki hükûmetin Müslümanlara yönelik politikalarına ‘aynı şekilde devam’ demek anlamına mı geliyor?” şeklinde eleştiren Altaş, bu sorunun cevabının “evet” olması hâlinde bunun milyonlarca Müslümanın güvenini zedeleyen bundan önceki siyasete devam anlamına geleceğini belirtti.

Ümit Vadeden Gelişmeler

Bu belirsiz ifadelere rağmen oturum ve vatandaşlık hukukunda ise sevindirici gelişmeler söz konusu olduğunu bildiren Altaş, özellikle uzun süredir geciktirilen ancak pratikte zaten var olan çifte vatandaşlık hususunun yıllardan beri talep edilen bir durum olduğunu söyledi.

Altaş “Bir zamanlar ‘misafir işçi’ olarak Almanya’ya gelen insanların daha kolay şartlarda vatandaşlığa alınarak hizmetlerinin takdir edilmesi -her ne kadar söz konusu kesimden çok sayıda kişi planlanan bu düzenlemeden yararlanamayacak olsa da- takdir edilmesi gereken bir davranıştır. Aynı durum aile birleşimi öncesinde dil yeterliliği mecburiyetinin ortadan kaldırılacağı vaadi için de geçerli.” dedi.

Aşırı Sağ ile Mücadele

IGMG Genel Sekreteri Altaş koalisyon sözleşmesi ile ilgili değerlendirmesine şu şekilde devam etti: “Büyük bir memnuniyetle karşıladığımız bir diğer husus da ‘NSU yapılanması üzerinde daha fazla çalışma’ isteği. Devlete, kurumlarına ve özellikle de güvenlik sistemine güvenin tekrar kazanılması için bu elzemdir. Bu vaatle yeşeren ümitlerin bir başka hayal kırıklığıyla sonuçlanmaması en büyük arzumuz.”

Aynı durumun aşırı sağ ile mücadele konusundaki açıklamalar için de geçerli olduğunu belirten Altaş, “Bu hususta başarı sağlanması Almanya için yön belirleyici bir etken olacaktır. Terör şiddeti mağdurlarını anma günü olarak 11 Mart tarihinin doğru bir seçim olup olmadığı konusunda ise şüpheler var.” dedi.

Müslüman Karşıtı Irkçılık

Müslümanların ve Müslümanlara ait müesseselerin korunması hususunun muadilleriyle karşılaştırıldığı zaman belirsiz kaldığını kaydeden Altaş, aynı zamanda Müslüman karşıtı ırkçılık konusunun koalisyon sözleşmesinde yer almamasından duyulan hayal kırıklığını dile getirdi.

İltica ve uyum alanlarında yapılacak iyileştirmelere dair ifadelerin olumlu gelişmeler arasında olduğunu vurgulayan Altaş, “İnsan haklarının vurgulanması ve oturum yasası alanında düzeltmelerin yapılacak olması takdire şayan. Mülteci politikası ve Avrupa sınırlarında bekleyen mültecilerin insanlık dışı hâlleri konularında ise belirsizlik devam ediyor.” dedi.

Altaş, İslam toplumu olarak koalisyon sözleşmesinin uygulanma sürecini büyük bir dikkatle takip edeceklerini ve bu sürece eleştirel ve yapıcı bir şekilde eşlik edeceklerini vurgulayarak, koalisyon partilerine başarı dileklerini ifade etti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler