"12-15 yaş grubu"

Avrupa Birliği’nden Çocuklar İçin Kovid-19 Aşıları Kararı

Avrupa İlaç Ajansı, Pfizer-BioNTech aşısının takviye dozunu 12 yaş üzeri ve Moderna'nın Kovid-19 aşısını 6-11 yaş grubu için önerdi.

Fotoğraf: Shutterstock.

Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu (EMA),Pfizer-BioNTech tarafından Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının takviye dozunun 12 yaş üzerindeki çocuklar için de uygulanabileceğini bildirdi.

12 Yaş Üzerindekilere Pfizer-BionTech Takviye Dozu

EMA, takviye dozun AB ülkelerinde 12-15 yaş grubunda kullanılması için şirketin yaptığı başvuruyu değerlendirdi. EMA’nın açıklamasında, aşının iki dozunun 5 yaşından büyük sağlık durumu uygun herkeste kullanılabildiğin hatırlatılarak, takviye veya hatırlatma dozu olarak anılan üçüncü dozun 12 yaşından büyüklerde kullanılabileceği kaydedildi.

Açıklamada, takviye dozun 12 yaşın üzerindeki ergenlerde, Kovid-19’a karşı en az yetişkinlerdeki kadar bağışıklık sağladığı ifade edildi. İncelenen verilerde güvenlik endişesi belirlenmediği açıklandı. Pfizer-BioNTech aşısının takviye dozunun 18 yaşından büyükler için onayı aylar önce verilmişti.

6-11 Yaş Grubundaki Çocuklar İçin Moderna Açıklaması

EMA, Moderna firmasının Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşı Spikevax’ı da 6-11 yaş grubu için tavsiye etti. EMA’dan yapılan açıklamada, Moderna’nın Kovid-19’a karşı mRNA teknolojisiyle geliştirdiği aşının 6-11 yaş grubu için kullanım dozunun 12 yaş ve üzeri kişilere göre daha az olacağı ancak aşının aynı şekilde, dört hafta arayla iki kere yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, yan etkilerinin enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, titreme, mide bulantısı, kusma, kol altında şişmiş veya hassas lenf düğümleri, ateş, kas ve eklem ağrısı olduğu, hafif veya orta düzeyde seyredip birkaç gün içinde düzeleceği bildirildi.

Aşıların Onaylanma Süreci

EMA, Moderna’nın Kovid-19 aşısına ocak 2021’de onay vermişti. Aşı şu ana kadar AB ülkelerinde 12 yaş ve üzerindeki kişilerde kullanılıyordu. EMA’nın aşılar ve ilaçlar hakkındaki incelemeleri sonrası aldığı kararların AB Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor.

EMA’nın aşılar ve ilaçlara ilişkin incelemeleri sonrası aldığı kararlar, AB üyesi ülkeler için tavsiye niteliği taşıyor. Üyeler, sağlık sistemleri içinde kendi uygulamalarına kendileri karar veriyor. AB’de şu ana kadar kullanımına onay verilen aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretiliyor.​​​​​​​ (AA/P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler