'Düzensiz Göç'

Polonya Göçmen Geçişlerini Engellemek İçin Duvar Ördü

Polonya hükûmeti, göçmenlerin geçişini engellemek için Belarus sınırına inşa ettiği çelik duvar inşaatını tamamladı.

Fotoğraf: Artur Widak - AA.

Polonya, göçmenleri dışarıda tutmak için inşasına başladığı Belarus sınırındaki çelik duvar hattını tamamladı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus sınırında yapımı tamamlanan çelik duvarı yerinde inceledi.

Başbakan: “Duvar, Rusya’ya Karşı Mücadelenin Bir Parçası”

Morawiecki, burada yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşın ilk işaretinin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Polonya sınırına saldırısı olduğunu savundu.

Polonya hükûmetinin ocak ayında yapımına başladığı duvarın Rusya’ya karşı mücadelenin bir parçası olduğunu belirten Morawiecki, Belarus sınırına 5 buçuk metre yüksekliğinde 186 kilometrelik çelik duvarın yapımının tamamladığını söyledi. Morawiecki, milyonlarca Ukraynalı göçmene kapılarını açtıklarını hatırlatarak, “Olacakları gördüğümüz siyasi öngörümüz sayesinde bugün Ukrayna’ya yardım edebiliyoruz.” dedi.

İnsan hakları savunucuları ise, Hristiyan göçmenleri kabul eden ve Müslüman göçmenleri ile reddeden hükûmete tepki gösterdi.

Belarus Sınırına Neden Duvar Örüldü?

Belarus-Polonya sınırında, Kasım 2021’de, Avrupa’ya göçme arayışıyla çoğunluğu Irak ve Suriye’den gelerek Belarus üzerinden Polonya’ya geçmeye çalışan kişiler ormanlık alanda kendi kurdukları kampta ve sınır önünde toplanmışlardı.

Aralarında önemli sayıda çocuk ve kadının bulunduğu 2 bin civarındaki göçmen grubu, Polonya sınırı önündeki çadırlarda zor şartlarda beklermişti.  Göçmenlerin bazıları zaman zaman Polonya sınırından geçme girişiminde bulunsa da Polonya güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ile karşı karşıya kalmıştı. Sınırın ötesine geçmeyi başaranlar ise tekrar Belarus’a geri itilmişti. Sınırı geçmek için bekleyen göçmenler, daha sonrasında, sınır boyunca kurdukları kampı tamamen boşaltmış ve Belarus hükûmetinin bölgedeki hazırladığı kapalı alana geçmişti.

G7 ülkeleri, Avrupa Birliği sınırları boyunca “düzensiz göç organize ettiği” gerekçesiyle Belarus’u kınamıştı. Ocak ayında inşaatına başlanan ve Polonya-Belarus sınırındaki duvarın maliyetinin, yaklaşık 130 milyon doları bulacağı söylenmişti.  (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler