Hindistan Müslümanları

Hindistan’da Ayrımcılık İçeren Kanunlar

Hindistan’da ihtida eden Hindular, ülkede mevcut olan kast sisteminde hâlâ aynı konumda kalıyorlar. Hindistan’da dinî inanca dayalı ayrımcılıkları içeren kanuni düzenlemelerin tarihi ise 1950’li yıllara dayanıyor. Dalit Müslümanları ile Hindu Dalitler arasındaki uygulanan ve anayasa tarafından desteklenen ayrımcılık, ancak tarihsel gelişmeler incelenerek analiz edilebilir.

1 Haziran 2014
Malezya'da İslam

Malezya: Asya Kaplanı mı, Antitez mi?

Pek çok coğrafyada etnik ve dinî farklılıklardan kaynaklanan çatışmalar sürerken, Malezya halkı, eşine ender rastlanır bir birlik, bütünlük, huzur ve anlayış ortamını yakalamayı başarmış. Malezya’da soyadı sistemi olmaması itibariyle babanın ismiyle tanıyacağımız Refik Bey ailesinde de Malezya’daki başarı anahtarının aile yapısında bulunduğu görülüyor.

1 Haziran 2014
Dosya: "Paralel Toplum"

Bir Problem Kurgusu

“Paralel toplum” tartışmalarında, sadece belli bir grubun toplumun dışında kaldığı vurgulanmakla kalmaz, aynı zamanda devletin “uyum konusunda isteksiz olan bu gruba” karşı yeterli önlem almadığı da belirtilir. Bu “tehlikeli unsurlar” ve “devletin başarısızlığı” yaklaşımı, tartışmalarda tarafların radikalleşmesini sağlayan yegâne unsurdur.

1 Haziran 2014
Türk Vaftizi

Asimilasyon ve Uyum Arasında “Ganimet Türkleri”

Bundan üç yüz yıl önce Almanya’ya “Ganimet Türkleri” olarak adlandırılan esir Türkler gelmişti. Sayıları kesin olarak bilinmeyen, fakat “Türk Vaftizi” adıyla yaygın olarak bilinen bir Almanlaşma-Hristiyanlaşma sürecine maruz bırakılan Türklerin uyum ve asimilasyon arasında gidip gelen hikâyelerini Hartmut Heller ile konuştuk.

1 Haziran 2014
Dosya: "Paralel Toplum"

Türkiye’de Bir Alman: “Türkiye’ye Gömülmek İstiyorum.”

Toplumla asgari müşterek ilişkisinde olmakla eleştirilen paralel toplum tartışmaları sık sık gündeme geliyor. Bulunduğu ülkenin dilini öğrenmek, resmî makamlarla ilişkiler ve hatta kendi dinî tercihlerine göre defnedilme sorunu... Bunları ve Türkiye’de küçük bir Alman grubuna dâhil olmayı, yirmi yıla yakın bir süredir Alanya’da yaşayan Peter Hockenholz ile konuştuk.

1 Haziran 2014
Avrupa Parlamentosu Seçimleri

Aşırı Sağ AP Seçimlerinde İlerleme Kaydetti

Avrupa Parlamentosu Seçimleri sona erdi. Seçimlere katılımda yüzde 43,09’la geçen seçimlerdeki katılım oranına kıyasla çok ufak bir artış görülürken, seçimlerden çıkan en önemli sonuç aşırı sağ partilerin kaydettiği ilerlemeydi.

1 Haziran 2014
Dosya: "Paralel Toplum"

Egemen Kültürden Korunmak Ya Da Onunla Bütünleşmek

Sıkça eleştirilmesiyle hakkında sanki yasak ya da gayrimeşruymuş gibi bir tablo çizilse de toplumun bütününden kopuk bir paralel yaşam sürmek meşrudur. Bununla birlikte esas mesele, hem toplumdan soyutlanmamak, hem de egemen kültürün etkisine karşı kendi kültürünün temel dinamiklerini koruyabilmektir.

1 Haziran 2014
Portre

Farklılıkların Buluşma Noktası: Şeyh Nazım Kıbrısi

Mayıs ayında İslam âleminin büyük âlimlerinden biri olan Şeyh Nazım Kıbrısi hazretleri dünyadan ebedi âleme irtihal etti. Dünyanın birçok yerinde bulunan müritleri ve renkli kişiliğiyle dikkat çeken Şeyh Nazım, Hz. Peygamber (s.a.v.)‘e olan hürmeti sebebiyle de örnek bir kişiydi.

1 Haziran 2014
Dosya: "Paralel Toplum"

Düsseldorf’un Küçük Tokyosu

Japon mutfağının kokusu burnunuza geliyor, köşedeki büfeden Japonca dergiler alabiliyor ve Japon bir okulun önünde anadillerini konuşan insanları görüyorsanız, Tokyo veya Kyoto’da olmak zorunda değilsiniz. Almanya’nın en yüksek Japon nüfusuna sahip Düsseldorf şehrinin Immermann Caddesi’nde de olabilirsiniz.

1 Haziran 2014
Orta Afrika

İmam Layama: “Seleka, İslami Bir Örgüt Değildir.”

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde şiddet her geçen gün tırmanırken farklı dinlere mensup birkaç dinî lider ortak çalışıyor: İmam Layama, Başpiskopos Nzapalainga ve Rahip Gbangou. Birlikte çeşitli ülkeleri dolaşıyorlar, sivil toplum örgütlerini ziyaret ediyorlar, insan hakları organizasyonlarıyla iş birliği yapıyorlar. Amaçları Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki şiddete karşı önlem almak için ses getirmek. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde süregelen şiddet hakkında İmam Layama ile kısa bir röportaj yaptık.

1 Haziran 2014
Dosya: "Paralel Toplum"

“Toplumsal Yük Olgusu Göz Önünde Bulundurulmalı.”

Türkiye Araştırmaları Merkezi Vakfı (Stiftung Zentrum für Türkeistudien) Müdürü ve göç araştırmaları alanında uzman olan Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan ile Alman toplumunun paralel toplum tartışmasındaki korkularının tabanı hakkında görüştük.

1 Haziran 2014
Almanya'da İslam

Dinî Cemaatlere İmtiyaz ve Şeffaf Din Politikası

Almanya'da devletin dinî cemaatlere karşı konumu, tarafsızlık ilkesiyle belirlenmiştir. Fakat buna rağmen Alman devleti tarafından dinî cemaatlerin kendilerini konumlandırmalarını da etkileyen bir teşvik mekanizması uygulanmaktadır. Bu tarz bir politikaya karşı önerilen alternatifler arasında ise şeffaf bir din politikası bulunmaktadır.

1 Haziran 2014
orta afrika

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Silinen İnsanlık İzleri

Geçen yıl François Bozize’nin sözde Müslüman örgüt Seleka tarafından devrilmesiyle başlayan şiddetli çatışmalar sonucunda gücü ele geçiren Anti-Balaka ekipleri, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Müslüman izlerini tamamiyle silmekte kararlı görünüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, bölgedeki iç savaş yüzünden tüm Müslümanların ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulunuyor.

1 Haziran 2014
Dosya: "Paralel Toplum"

Paralel Toplum Hangi Şartların Ürünü?

Avrupa’nın birçok ülkesinde özellikle Müslüman göçmenlere yönelik olarak sıkça dile getirilen “paralel toplum” tartışmalarına bakmadan önce, bu tarz kavramların hangi tarihsel şartların sonucu olduğunu bilmek büyük önem arz ediyor. Ancak bu tarihsel süreç ve göçmenleri Avrupa çapında “öteki” olarak nitelendiren hukuki düzenlemeler bilindiği takdirde sağlıklı bir tanımlama yapmak mümkün.

1 Haziran 2014