"Birleşik Krallık"

Üniversiteye Kabulde Ayrımcılık İddiası: “Oxford da Böyleyse…”

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Oxford ve Cambridge bu kez kabul sürcinde etnik ayrımcılık iddialarıyla gündeme geldi.

24 Ekim 2017 admin

Üniversitelerin eğitim ve araştırma gibi kriterlere göre sıralandığı Top Universities listesinde 6.sırada Oxford bulunuyor. Kurum yüzyıllar öncesine uzanan kökleri ve küresel düzeyde etkili akademisyenleriyle sadece Avrupa’nın değil dünyanın da en önde gelen eğitim kurumları arasında yer alıyor.

Ancak Oxford bu kez eğitim dışında bir konuyla gündemde: Etnik ayrımcılık. İşçi Partisi’ne bağlı (İng: Labour Party) vekiller, 2015’te, aranan tüm yeterliklere sahip olduğu halde başvurduğu üç üniversite tarafından reddedilen siyahi bir gencin hikayesini gündeme taşıyor.


Yeni Bir Apartheid mi?

Guardian’ın haberine göre Oxford, siyahi gencin normal şartlarda kabul edilmesi gereken başvurusunu reddeden üç üniversiteden biri. Gazeteye konuşan Birleşik Krallık eski eğitim bakanı David Lammy’e göre bu durum, sosyal bir apartheid olarak tanımlanacak kadar ciddi. Oxford Üniversitesi’nin böyle ağır bir ithamla haberlere konu olması büyük yankı uyandırdı.


Oxford’da Daha Önce de Olmuştu

Oxbridge olarak bilinen Oxford ve Cambridge üniversiteleri ilgili ayrımcılık iddiaları aslında pek de yeni değil. 7 yıl önce, yine aynı vekilin, İşçi Partili David Lammy’nin bilgi edinme başvurusu ile söz konusu kurumlarda ayrımcılık gerçekleştiğine dair ciddi kanıtlara ulaşılmıştı. Aralık 2010’da ortaya çıkan raporlara göre o dönemde 20 Oxbridge programında siyahi öğrenciler için yer dahi açılmamış, aranan niteliklere sahip olmalarına rağmen çok sayıda Afrika ve Asya kökenli öğrencinin kayıt başvurusu reddedilmişti. Aynı raporda, 1500’den fazla öğretim görevlisinin bulunduğu kurumlarda hiç siyahi kökenli olmadığı vurgulanmıştı.
David Lammy 7 yıl sonra Oxbridge’le ilgili yeni ayrımcılık iddialarını gündeme taşıyarak Birleşik Krallık’ta eğitim, iş, sosyal hayat gibi bir çok alanda “beyaz olmayanlar”a dönük ayrımcılığa dikkat çekmiş oldu.  

Geçtiğimiz hafta Başbakan Theresa May, “etnik adaletsizlikle savaşta temel bir kaynak olacak” Etnik Ayrımcılık Raporu’nu açıklarken, Birleşik Krallığın ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve eşitsizlikle artık daha etkin bir mücadele yürüteceğinin sinyallerini vermişti. Raporun temel aldığı araştırmada “Kendinizi güçlü bir şekilde Britanya’ya ait hissediyor musunuz?” sorusuna verilen olumlu cevaplarda beyazlar %85’lik bir orana sahipken bu rakam siyahilerde 81’e, diğer azınlık gruplarında ise 68’e kadar düşüyordu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler