"GÜNDEM"

Avusturya’da Aşırı Sağla Koalisyonda Uzlaşı

Avusturya'da yaklaşık iki aydır merkez sağ ÖVP ve aşırı sağcı FPÖ partileri tarafından yürütülen koalisyon görüşmelerinde uzlaşı sağlandı.

16 Aralık 2017 admin
Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı, Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz, yaklaşık iki aydır sürdürülen koalisyon görüşmeleri sonucunda merkez sağ ÖVP ile aşırı sağ FPÖ’nün Avusturya’da 5 yıllığına hükümet kurma noktasında anlaştığını söyledi.

ÖVP Genel Başkanı Kurz ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache, düzenledikleri basın toplantısında, iki aydır sürdürülen koalisyon görüşmelerinin sonucunu kamuoyuyla paylaştı.

Kurz yaptığı açıklamada, “İki aydır sürdürülen görüşmelerin sonucunda, Turkuaz (ÖVP) ve Mavi (FPÖ) uzlaşısı sağlanmıştır.” dedi.

15 Ekim’de Avusturyalıların ülkede ciddi bir siyasi değişikliği arzuladığı için bu iki partiye oy verdiğini ifade eden Kurz, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu değişim ve dönüşümü sağlamak için çalışacağız.” ifadesini kullandı.

“Avusturya Koalisyonu: İllegal Göçmenlerle Mücadele”

Kurz, 5 yıllık hükümet programları kapsamında öne çıkan başlıklara da değinerek, vergi yükünü hafifletmek, sosyal sistemin güçlendirilmesi, ülkedeki güvenliğin arttırılması ve ülkeye yasa dışı yollarla giriş yapan göçmenlerle mücadele gibi meselelerin öncelikli konular olacağını belirtti.

Aşırı sağcı lider Strache de karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde koalisyon pazarlıklarının sürdürüldüğünü, kimi zaman farklı yaklaşımlara sahip olsalar da ülkeye olan sorumlulukları nedeniyle iki partinin de uzlaşı zemininde buluştuğunu dile getirdi.

Strache, koalisyon görüşmeleri sonucunda oluşturulan programın önce her iki partinin yönetimi, daha sonra Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’e sunulduktan sonra kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.

İçişleri ve Savunma Bakanlığı Aşırı Sağda Olabilir

Koalisyonda uzlaşmaya varılmasının ardından yeni kabinede kimlerin olacağı da merak konusu. ÖVP ve FPÖ’nün yaptığı açıklamada kabinedeki isimlerle ilgili bilgi verilmese de kulislerde İçişleri ve Savunma Bakanlığı’nın aşırı sağcı FPÖ’de olabileceği konuşuluyor. FPÖ’nün yeni kabinedeki bakanlıklar için bir listeye sahip olduğu, bu listede FPÖ Genel Sekreteri ve aynı zamanda partinin reklam stratejisinin arkasındaki beyin olan Herbert Kickl’in İçişleri Bakanı, Mario Kunasek’in ise Savunma Bakanı olacağı öne sürülüyor. Kickl, Avusturya’da bütün eğitim kurumlarında başörtüsü yasağının uygulanması ve ülkeye yalnızca Hristiyan sığınmacıların kabul edilmesi gibi talepleriyle, Kunasek ise “radikal akımlar tarafından Avusturya değerlerinin altının oyulması” gibi komplo teorileriyle gündeme gelmişti. Kickl aynı zamanda FPÖ’nün seçim kampanyalarında kullandığı “Batı Hristiyan ellerinde” (Alm. “Abendland in Christenhand”) gibi ifadelerin de yaratıcısı olarak biliniyor.

2009 yılında Viyana Yahudi Cemaati Başkanı Ariel Muzicant, FPÖ Genel Sekreteri Herbet Kickl hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: “Kickl’in kışkırtmaları ve dili bana Joseph Goebbels’i (Nazi dönemi propoganda bakanı) hatırlatıyor.”

“İki Bakanlık Verilirse FPÖ’nün Gücü Tehlikeli Bir Hâl Alacak”

Buna karşın İçişleri ve Savunma Bakanlığı’nın aşırı sağcı FPÖ’nün elinde olması Avusturya için tehlikeli bir hâl de alabilir. Bu ihtimal hakkında açıklama yapan SPÖ Meclis Kulüp Başkanı Andreas Schieder, her iki bakanlığın da bir partinin eline verilerek “sorunlu bir iktidar yoğunluğunun gerçekleşmemesi gerektiğini” belirtti. “Eğer böyle olursa, bütün polisler, askerler ve istihbarat ajanlarıyla birlikte bütün bir devlet gücü tek bir partide olacaktır.” diyen Schieder, “böylece sağ popülist bir partinin yalnızca 86.000 silahlı asker hakkında değil; aynı zamanda savunma ve ordunun istihbarat hizmetleriyle Anayasayı Koruma Dairesi ve terörizmle mücadele alanlarında da belirleyici güç olacağını” ifade etti. İçişleri ve Savunma Bakanlığı FPÖ’ye verilirse, bu konuda son karar yetkisi Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’de (Yeşiller) bulunuyor.

Ne Olmuştu?

15 Ekim’de Avusturya’da gerçekleşen seçimlerde ÖVP oyların yüzde 31.5’ini, SPÖ yüzde 26.9’unu, FPÖ ise yüzde 26’sını almıştı. Avusturya’da önümüzdeki dönem iktidarda olacak olan koalisyon, ÖVP ve FPÖ arasında Avusturya’da kurulan üçüncü koalisyon. Bundan önce Avusturya’da FPÖ’nün katıldığı hükümetlerin hiçbiri, mutat dönemi tamamlayamamış, bundan önceki üç FPÖ’lü hükümet de en fazla üç sene varlığını sürdürebilmişti.

Seçimleri Perspektif’e değerlendiren Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Şura Konseyi Başkanı Ümit Vural, ÖVP-FPÖ koalisyonunun Müslümanlar üzerinden yürütülen siyasetin artarak devam etmesi anlamına geleceğini söylemişti: “Seçim öncesinde Müslümanlarla ilgili afişlerde yer alan sloganların gerçekleşmesine bir engel kalmadı. Baskılar artacak ve hayat koşulları zorlaşacak. Bu durumda Müslüman cemaate süreci rasyonel değerlendirmek ve siyasi durumu fırsata çevirmek sorumluluğu düşüyor.” (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler