"GÜNDEM"

Belçika’da “Sudanlı Sığınmacılar” Krizi Büyüyor

Koalisyonun büyük ortağı milliyetçi Flaman Partisinden Göç ve İltica Bakanının istifasının istenmesi, ülkedeki koalisyon hükümetinin devamını tehlikeye soktu.

14 Ocak 2018 admin

Belçika’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı milliyetçi Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinden Göç ve İltica Bakanı Theo Francken’ın ülkedeki Sudanlı sığınmacılara ilişkin attığı adımların yarattığı karmaşa sonucu istifasının istenmesi, koalisyon hükümetini tehlikeye soktu.

Francken’ın geçen yıl Sudan’ın Brüksel Büyükelçiliği ile vardığı anlaşmayla ülkede yasa dışı kalan Sudanlı göçmenlerin Sudan’dan gelen bir heyet tarafından tespit edilerek ülkelerine geri gönderilmesinin kararlaştırılması tartışmalara neden olmuştu. Belçika’daki insan hakları grupları Sudan’dan gelen heyetin özellikle siyasi bağlantıları olan sığınmacıları tespit edeceğini, bu kişilerin Sudan’a iadesi sonrasında tehlikeyle karşı karşıya kalacaklarını iddia etmişti. Nitekim, kısa sürede Francken’ın anlaşması çerçevesinde Sudan’a iade edilen sığınmacılardan bazılarının işkenceye maruz kaldığına yönelik iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar üzerine Belçika’daki muhalefet partileri ve koalisyon ortaklarından Flaman Hristiyan Demokratların (CD&V) bazı üyeleri Theo Francken’ın istifasını talep etti.

 

“Francken Meclisi Yanlış Yönlendirdi”

Sudanlı sığınmacılar konusu Francken ve Başbakan Charles Michel arasında da sıkıntıya yol açtı. Michel aralık sonunda Meclis’te yaptığı konuşmada, ülkesine dönen Sudanlı sığınmacıların işkenceye maruz kaldığına yönelik iddialar sonrasında konuya ilişkin araştırma yürütüldüğünü, araştırma sonuçlanana kadar da Sudan’a sığınmacı iade edilmeyeceğini açıklamıştı. Michel, bu bilgileri Francken’den aldığını belirtti.

Ancak, Francken’ın yaptığı anlaşma çerçevesinde ocak ayında da sığınmacı iadeleri için planlar yapıldığı ortaya çıktı. Bu çerçevede hükümet nezdinde tepkiler çoğalırken, Francken’a yönelik istifa çağrıları yoğunlaştı.

 

Koalisyon Çatlağı

Diğer taraftan N-VA’nın önde gelen üyelerinden Francken’a parti lideri Bart De Wever’dan destek geldi. De Wever, “Eğer Theo Francken istifaya zorlanırsa Yeni Flaman İttifakı da koalisyondan çekilir. Bu konuda çok kararlıyız. Theo Francken’a desteğim tamdır ve bu olaylar sonucu zarar görmesine göz yummam.” dedi.

Başbakan Michel de Francken’ın istifasının gündemde olmadığını belirterek, “Francken’ın politikası sert, ancak adil. Sığınmacı politikalarında sertlik önemli, çünkü bu şekilde sınırlarımızı koruyoruz. Politika adil, çünkü kriterleri karşılayan sığınmacıların ülkeye girmesine zaten izin veriyoruz.” açıklamasını yaptı.

Michel bir taraftan Francken’ı korumak yoluyla N-VA’yı koalisyon içinde tutarak koalisyonun devamını güvence altına almaya çalışırken, diğer koalisyon ortağı CD&V’yle karşı karşıya kalıyor. Koalisyon ortağı CD&V partisinin önde gelen üyelerinden Eric Van Rompuy, “Başbakan Michel, N-VA’nın kuklası haline geldi.” dedi. Muhalefetteki Valon Sosyalist Partinin yöneticilerinden Ahmed Laaouej ise “Belçika’da artık meşru bir başbakan yok.” ifadesini kullandı.

 

Koalisyonlar Ülkesi Belçika

Fransızca resmi dilli Valonya, Flamanca resmi dilli Flamanya, her iki dilin konuşulduğu Brüksel ile Almanca konuşulan doğudaki küçük bir bölgeden oluşan Belçika, siyasi istikrarsızlıkla sık sık gündeme geliyor.

Temmuz 2010 seçimlerinin ardından 541 günde hükümet kurarak, en uzun süre hükümetsiz kalmakta dünya rekoru kıran Belçika’da Başbakan Charles Michel’in hükümeti 2014 yılındaki seçimlerin ardından 138 gün süren zorlu koalisyon pazarlıklarla kurulmuştu.

Yakın dönemde yapılan anketler, eleştirmenleri ve karşıtları tarafından “Flaman Trump” olarak adlandırılan ve özellikle sığınmacılara karşı ırkçılığa varan söylem ve politikalarıyla gündeme gelen Francken’ın Flamanya bölgesinde “en popüler” siyasi figür olduğunu ortaya koyuyor. (AA, P)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler