"Belçika"

Belçika Polisinden Türk Düğünlerine Yakın Takip

Belçika polisi, Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki düğün organizasyonlarını yakından takip etme kararı aldı. 

Belçika resmi haber ajansı Belga’nın haberine göre, ülkede Türklerin yoğun olarak ikamet ettiği Limburg bölgesinin Heusden-Zolder  ve Genk şehirlerinde polis, Türk düğünlerini sıkı takibe alacak. Polisin düğünlerde kamu alanları kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirmesinin yanı sıra düğün esnasında silah sıkılması, aşırı gürültü yapılması ve konvoylarla yolların kapatılmasına karşı önlem alacağı belirtildi.

Heusden-Zolder Belediye Başkanı Mario Borremans, bunun bir güvenlik meselesi olduğunu ve camilerde Türk vatandaşlarına konuya ilişkin bilgilendirme yapılmasını da talep ettiklerini belirterek, “Amacımız cadı avı başlatmak değil. Türk toplumu bizim için önemli ancak kamu alanı herkese açık ve buna saygı duyulması gerekiyor.” dedi. Genk Belediye Başkanı Wim Dries ise polisin Genk’te de kontrolleri artıracağına dikkati çekerek, “Düğün organizasyonlarını polise bildirerek denetim sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Belçika’daki Düğünlerde Yaşanan Taşkınlıklar

Öte yandan ülkedeki düğün konvoylarındaki bazı taşkınlıkların polis teşkilatının bu uygulamasına yol açtığı da iddialar arasında. En son 7 Nisan’da Genk şehrinde bir düğün konvoyu kalabalık bir alışveriş sokağında tehlike oluşturmuştu. Konvoydaki arabalar tehlikeli manevralar ile sokağı dumana boğmuş, arabalarla yol kapatılıp sokakta dans edilip silahlar sıkılmıştı. Bu ve bunun gibi asayişi bozan davranışlardan dolayı polis teşkilatı harekete geçti ve düğün konvoylarını yakından takip etme kararı aldı. Yukarıda bahsi geçen düğün ile ilgili gerekli ev aramaları yapıldı ve 23 Nisan’da iki genç ifade vermek için karakola götürüldü.

Daha önce de Brüksel civarında hız sınırı 120 km olan bir otobanda bir düğün konvoyu arabaları durdurmuş ve inip eğlenmişlerdi. Konu ile ilgili Ulaştırma Bakanı Ben Weyts bu davranışları bencilce bulduğunu ve görgü tanıkları ve kamera görüntüleri ile adaletin yerini bulmasını ümit ettiğini söylemişti. Weyts “Sokağı kendilerinin zannediyorlar. Bu sokaklar onların sokakları değil, herkesin sokağı” şeklinde açıklama yapmıştı.

Kamuoyuna yansımamış olsa da bu karar başka şehirlerdeki polis teşkilatları tarafından da alındı. Çoğu şehirde bu karar sadece Türk düğünlerini hedef almıyor. Genel manada bütün düğün konvoylarına karşı polis teşkilatları tetikte olacaklar. Asayişi ihlal eden ve trafik kurallarına uymayarak vatandaşların hayatlarının tehlikeye atıldığı davranışlar cezasız kalmayacak.

Yaklaşık 11 milyon nüfuslu Belçika‘da 220 bine yakın Türk asıllı vatandaş yaşıyor.  (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler