"Cenevre"

İsviçre | Muhalefet, Laiklik Yasasını Referanduma Götürebilir

İsviçre’nin Cenevre Kantonu’nda uzun süredir tartışılan laiklik yasası Büyük Konsey’de kabul edildi. Değişikliğe karşı çıkan muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarının ise yasayı referanduma götürebilmek için 5 bin 227 imzaya ihtiyaçları var.

© Peeradontax@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif)

İsviçre’nin Cenevre Kantonu’nda muhalefet ve sivil tolum kuruluşları, Büyük Konsey’de 26 Nisan’da kabul edilen devlet ve dinler arasındaki ilişkiyi çerçevelendiren laiklik yasasını referanduma götürmek için çalışmalara başladı. Yasaya karşı çıkan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Referandum Koordinasyon Komiteleri, salı günü ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası 4 farklı komitenin yasayı referanduma götürmek için gerekli çalışmalara başladığı aktarıldı.

Toplantıda konuşan Sol Birliktelik Partisi Milletvekili Pierre Vanek, 26 Nisan’da yasanın onaylandığı Büyük Konsey’de sağlıksız ve demokratik olmayan bir ortamın oluştuğunu savundu. Vanek, bu yasanın temel haklara bir saldırı niteliği taşıdığını söyledi. İnanç özgürlüğünü belirleyen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18. maddesinin de ihlal edildiğini aktardı. Vanek, devletin dine müdahale etmemesi gerektiğini savunarak Cenevre anayasasının bu konuda herhangi bir zorunluluk getirmediğini hatırlattı. Dini sembollerin yasaklanmasını içeren yasanın keyfi olarak uygulanabileceğine de dikkat çeken milletvekili, özgürlüklerin kişiden kişiye değişemeyeceğini söyledi.

“Yasa Müslümanları ve Başörtülü Kadınları Hedef Alıyor”

Feminist örgüt “Faites des Vagues” üyesi Ines El-Shikh ise yeni yasanın özellikle Müslümanları ve başörtülü kadınları hedef aldığını söyledi. Yasa ile Müslüman kadınların, kamu sektörüne erişiminin engellendiğini savunan El-Shikh, “Kadınları dışlayarak özgürleştiremeyiz.” dedi. Milletvekili Jocelyne Haller de kanunun kamu kuruluşlarında işten çıkarılmalara yol açabileceğini aktardı.

İsviçre’nin Cenevre Kantonu Büyük Konseyi, uzun süredir tartışılan devlet ve dinler arasındaki ilişkiyi çerçevelendiren laiklik yasası nisan ayının son haftasında onaylamıştı. İnsan Hakları Komisyonu’nun 2 senedir üzerinde çalıştığı yasa, Cenevre Kantonu Büyük Konseyi’nde yapılan oylama ile kabul edilmişti. 100 milletvekilinin yer aldığı konseyde yasaya 25 vekil hayır oyu verirken 63’ü ise laiklik yasası lehinde oy kullanmış 3 milletvekili de çekimser kalmıştı.

Referandum İçin 5 Bin 227 Seçmenin İmzası Gerekiyor

Cenevre’de Referandum Koordinasyon Komiteleri’nin yasayı referanduma götürebilmek için 20 Haziran’a kadar süresi bulunuyor. Referandum için ise Cenevre Kantonu’ndaki 261 bin 353 seçmenin yüzde 2’sine denk gelen 5 bin 227 seçmenin imzasını toplaması gerekiyor.

Cenevre Kantonu tarafından bölgede yaşayanların dini eğilimleriyle ilgili 2013 yılında yayınlanan raporda, 15 yaş üstündekilerin yüzde 37’sinin Katolik olduğu kaydedilmişti. Yüzde 35’inin ise ateist olduğu aktarılmıştı. Yapılan araştırmada, Cenevre’de Protestanların oranı yüzde 12, Müslümanların oranı ise yüzde 5 olarak ölçülmüştü. Cenevre Kantonu’nda diğer dinlere inananların oranının da yüzde 6 olduğu bildirilmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler