"Başörtüsü"

Belçika | “Anvers’te Başörtüsü Yasağının Kaldırılma Vakti Geldi”

Belçika'nın ikinci büyük şehri Anvers'in Eğitimden Sorumlu Temsilcisi Verhaert, okullardaki başörtü yasağının kaldırılması konusunu Anvers Eğitim Konseyine taşıyacağını belirterek "Artık dünya değişti. Başörtüsü yasağını kaldırma vakti geldi" dedi.

17 Mayıs 2018 admin

Flamanca yayın yapan De Standaard gazetesine konuşan Belçika‘nın ikinci büyük şehri Anvers’in Eğitimden Sorumlu Temsilcisi Inga Verhaert, Anvers’teki kamu okullarında dini semboller yasağının 9 yıl önce başlatıldığını hatırlatarak, değişen dinamikler nedeniyle çok fazla kişinin bu yasağın kaldırılması için destek verdiğini söyledi.

Verhaert, “Artık dünya değişti. Başörtüsü yasağının kaldırılma vakti geldi.” vurgusunda bulundu. Başörtü yasağının kaldırılması için daha önce de Anvers Eğitim Konseyi nezdinde girişimde bulunduğunu aktaran Verhaert, mayıs ayında tekrar bu konuyu konseyin gündemine getireceğini duyurdu. Verhaert, “Umarım tüm eğitim ağı bu öneriye destek verir. Ancak mayıs ayında bu konuda büyük bir gelişme kaydedebilir miyiz bilmiyorum.” açıklamasında bulundu.

Belçika’da Başörtüsü Yasağının Geçmişi

Flaman devlet okullarındaki dinî sembollerin yasaklanması adı altındaki başörtüsü yasağı 2009 yılına dayanıyor. Mevzu 2009 yılında Anvers bölgesinde iki okulun dinî sembolleri yasaklamasıyla başlamıştı. Bu yasaktan sonra Anvers bölgesindeki başka okullarda da dinî sembol yasağı uygulamaya konuldu. 2013 yılında ise devlet okulları yönetimi GO! (Fl. “Gemeenschapsonderwijs”) dinî semboller yasağını genel olarak uygulamaya karar verdi. Bu yasağa göre başörtüsü ve sarık gibi dinî semboller Flaman bölgesindeki bütün devlet okullarında yasaklandı. Bu yasak öğrenciler, öğretmenler ve okul personeli için geçerliydi.

Bu konuda iki kez Danıştay’a yasanın iptali için başvurulurken, mahkeme 2014 yılında, “devlet okulları yönetimi olarak GO!’nun genel kurallar belirleme hakkına sahip olduğunu fakat bu yasağın insan haklarına aykırı olmaması” gerektiğine, “mevcut durumda davalı okullarda herhangi somut bir neden veya sıkıntı olmaksızın uygulanan dinî sembol yasağının din hürriyetine aykırı olduğuna” ve “devlet okullarında öğrenciler için yürürlüğe giren dinî sembol yasağının demokratik bir toplumda gerekliliğinin ispat edilmediğine” karar vermişti. Başka bir başvuru üzerine 23 Şubat 2018’de Danıştay tekrar okullardaki dinî sembol -ve dolayısıyla başörtüsü- yasağının yasadışı olduğuna karar vermişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler