"Fiches S"

Fransa | Radikalleştiği Gerekçesiyle Fişlenenlerin Sayısı 20 Bini Buldu

Son yıllarda 246 vatandaşını terör saldırılarında kaybeden Fransa'da istihbarat birimleri, ülkede yaklaşık 20 bin kişiyi "radikal" olarak fişledi. "Fiche S" olarak bilinen listede yer alan bu isimlerin 4 bini ise aktif olarak takip ediliyor.

Fransa son olarak geçen hafta başkent Paris’in Opera Meydanı’na yakın bir bölgede yaşanan bıçaklı terör saldırısı ile sarsıldı. 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren 20 yaşındaki Çeçen uyruklu Khamzat Azimov’un “Fiche S” olarak bilinen Devletin Güvenliği’ne tehdit oluşturanlar listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Devletin yaklaşık 20 bin kişiyi “radikal İslamcı” olarak nitelendirerek fişlediği listedekilerin kimlikleri ve bu listenin terör saldırılarının önlenmesindeki başarısı yeniden tartışma konusu oldu.

Terör örgütü DEAŞ’ın Irak’ı işgal ettiği 2013’den beri 80’e yakın terör saldırısı tehlikesi yaşayan Fransa’da bunların büyük çoğunluğu henüz proje aşamasındayken güvenlik güçleri tarafından önlendi. Fakat Ocak 2015’de hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya yönelik gerçekleştirilen terör saldırısı ile başlayan süreçte 13 terör saldırısı önlenemedi. Bu saldırılarda 246 kişi hayatını kaybetti.

20 Bine Yakın Kişi Radikalleştikleri Gerekçesiyle Fişlendi

Terör tehdidinin arttığı Fransa’da istihbarat birimlerinin 2015 yılında radikalleşme eğilimi olanları belirlemek için oluşturduğu “Devletin Güvenliği’ne Tehdit Oluşturanlar” listesinde şu an itibariyle 19 bin 745 kişinin isimleri bulunuyor. Bu listede patronu tarafından kadın müşterilerin elini sıkmayı reddettiği için şikayet edilen de var, sonradan İslam’ı seçtikten sonra çevresi tarafından radikalleştiği yönünde polise bildirilen de. Ayrıca listede ciddi terör tehdidi oluşturan DEAŞ ile irtibatlı olduğu ve terör saldırısı gerçekleştirme ihtimali olan insanlar ile Irak ve Suriye’de bulunmuş ya da bulunduğundan şüphelenilen kişiler de yer alıyor. İsmi bir kez dosyaya eklenen kişiler, 5 yıl boyunca “Fiches S” dosyasında yer almaya devam ediyor.

Dosyanın Terörle Mücadele Birimleri ve Güvenlik Birimleri Üst Kurulu’nun (EMS) kontrolünde olduğu aktarıldı. Her ay bölge valisi başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen yetkili kurullar durum değerlendirmesi yapıyor. Dosyanın sürekli güncellendiğine dikkat çekiliyor.

Binlerce Kişi Düzenli Takip Ediliyor

Dosya ile ilgili son olarak şubat ayında yayınlanan verilere göre halen listede “dikkate alınan” 11 bin kişinin bulunduğu kaydedildi. Bu kişiler arasında yer alan 4 bin 604 kişinin takibinin sonlandırıldığı ancak listede isimlerinin yer almaya devam ettiği belirtiliyor. 3 bin 557 kişinin ise “bekleme” durumunda olduğu kaydedilirken, bu kişiler için de aktif bir takip gerçekleştirilmiyor. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın 2017 yılının son dönemlerinde yayınlanan verilerine göre, listedeki binlerce kişinin hâlâ takip listesinde olduğu duyuruldu. 4 bin kişinin ise “büyük tehdit” oluşturduğu kaydedildi. Ayrıca listede her kategoriden insanların bulunduğu ancak büyük çoğunluğunu banliyö kökenli gençlerin oluşturduğu aktarıldı. Yine ülkenin farklı bölgelerinde yaşayanların isimlerinin yer aldığı listede en çok başkent Paris’in de yer aldığı Ile de France, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Auvergne-Rhône-Alpes ve Provence-Alpes-Côte d’Azur kökenlilerin olduğuna dikkat çekiliyor.

Saldırıların Yüzde 60’ı Listede Olmayanlar Tarafından Gerçekleştirildi

Liste ile ilgili konuşan Fransa Terör Analist Merkezi Başkanı Jean-Charles Brisard, Fiches S’nin ülkeye yönelik tehdit oluşturan herkesi barındırmadığına da dikkat çekti. 2014 yılından beri terör saldırılarının yüzde 60’ının Fransa’da güvenlik güçlerinin takibinde olmayan isimler tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu.

2015 yılından beri terör saldırıları ile sarsılan Fransa’da, 14 Kasım’daki terör saldırıları sonrası ilan edilen OHAL 2017’nin kasım ayında sona ermişti. OHAL yerine getirilen yeni güvenlik yasası tartışma konusu olmuştu. Yasa OHAL uygulamalarını olağan yasanın bir parçası haline getirirken, terör örgütleriyle irtibatlı kişiler ya da terör tehditi oluşturabilecek kişilere karşı güvenlik güçlerine önemli yetkiler veriyordu. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler