'Türkiye'

Avrupalı Türklerin Türkiye’de Sadece Acil Tedavi ve İlaç Masrafları Karşılanacak

Avrupa’da başta Almanya olmak üzere birçok ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının bugüne kadar Türkiye’de yararlandıkları sağlık hizmetlerinde değişikliğe gidildi. Yeni uygulama ile Sosyal Güvenlik Kurumu, artık sadece acilde yapılan tedavi ve ilaç masraflarını karşılayacak.

Avrupa’da yaşayan Türklerin Türkiye’de ilaç ve tedavi masrafları için daha önce yararlandıkları sigorta sistemi değişti. 2 Eylül’den itibaren yürürlüğe giren yeni sisteme göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sadece acil durumlardaki tedavi ve ilaç masraflarını karşılayacak. Acil olmayan durumlarda tüm sağlık giderlerini ise yurt dışında yaşayan vatandaşlar kendileri ödeyecek. Daha sonra ise bu ücretlerin iadesini bulundukları ülkedeki sigorta şirketinden isteyebilecekler.

Almanya İle Birlikte 10 Avrupa Ülkesini Kapsıyor

Yeni uygulamadan Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Makedonya, Romaya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Lüksemburg ve Çekya’da yaşayan Türkler etkilenecek. Konu ile ilgili SGK’dan henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Perspektif’in ulaştığı SGK yetkilileri, yeni uygulamayı doğruladı.

SGK: Mevzuat Yıllardır Eksik Uygulandı

Yeni uygulama ile ilgili konuşan Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, kendisinin de değişiklikten sonradan haberdar olduğuna dikkat çekti. Yeneroğlu, basına yansıyan bilgiler sonrası SGK yetkilileri ile görüştüğünü belirterek, “Fransa dışında vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı bazı ülkelerle yapılan sosyal güvenlik anlaşmaları, kişinin Türkiye’de bulunduğu sırada, durumu derhal yardım yapılmasını gerektiriyorsa –yani acil hallerde- ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanmasını öngörmektedir. Fransa ile yapılan anlaşma ise, bu kapsamda bir kısıtlama taşımadığından kişilerin acil durumlar dışında da ücretsiz sağlık hizmeti alabilmesine olanak sağlamaktadır. İlgili ülkelerde söz konusu anlaşmalar bu şekilde düzenlenmiş ve bugüne kadar da herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. SGK tarafımıza verdiği bilgide, teknik altyapı sorunlarından kaynaklı olarak mevzuatın yıllardır eksik uygulandığını, ancak 2 Eylül tarihinden bu yana mevzuatın gereğinin yerine getirilmeye başlandığını belirtmiştir. ” dedi.

“İlgili Ülkelerde Anlaşmaların Yenilenmesi Elzemdir”

Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların mağdur olmamaları ve sağlık hizmetlerinden günümüze kadar olduğu gibi Türkiye’de de ikili anlaşmalar çerçevesinde ücretsiz faydalanabilmeleri için sorun yaşanan ülkelerle Fransa benzeri anlaşmaların yapılmasının ivedi ve elzem olduğunu aktardı.

YUPASS Numarası İle Sağlık Hizmetlerinden Ücretsiz Yararlanıyorlardı

Bugüne kadar, yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye giden Türk vatandaşları, kayıtlarının bulunduğu yabancı sigorta şirketinden aldıkları formüler ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurup aldıkları Yurtdışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi (YUPASS) numarası ile SGK’nın anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından -kendilerinin ödemeleri zorunlu olan katkı ve katılım payları hariç- aldıkları sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmekteydiler.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler