'Arakan'

Nobel Barış Ödüllü Myanmar Lideri Suu Çii Soykırımı İnkâr Etti

Gambiya'nın, Myanmar'a karşı “Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması"na yönelik açtığı davanın ilk duruşmasına katılan Myanmar lideri Suu Çii, soykırımı inkâr ederek "Myanmar ordusu çizgiyi biraz aşmış olabilir fakat bu durum bir uluslararası hukuk meselesi değil." dedi.

Myanmar Lideri Suu Çii @AA değişiklikler: Perspektif

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açılan davayla ilgili 10-12 Aralık’ta yapılacak duruşmaların ikinci gününde, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, Gambiya’nın tedbir taleplerine itiraz etti.

“Myanmar Ordusu Çizgiyi Biraz Aşmış Olabilir”

Suu Çii, Myanmar ordusunun harekete geçmesinin, Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırılarla başlayan silahlı iç çatışmadan kaynaklandığını savundu.

Suu Çii, “Eğer burada savaş suçları işlendiyse bunu yapan kişiler hakkında Myanmar mahkemesinde soruşturma başlatılır. Myanmar ordusu çizgiyi biraz aşmış olabilir fakat bu durum bir uluslararası hukuk meselesi değil, iç hukukta Myanmar mahkemelerinde görülecek bir meseledir. Çünkü burada bir devletin içerisinde ordu ile isyancılar arasında olan çatışma söz konusudur.” ifadesini kullandı.

Soykırım Hukuku Değil, Silahlı Çatışmalar Ya Da İnsan Hakları Hukuku Konuşulmalı”

Myanmar’da askeri yargılamalarda süren davalara ilişkin açıklamada bulunmak istemediğini belirten Suu Çii, ordu mensuplarını işledikleri suçlarla ilgili hesaba çekmenin en güçlü ülkelerde bile kolay olmadığını savundu.

Suu Çii, Myanmar’a karşı açılan davanın “eksik ve yanıltıcı” olduğunu iddia ederek soykırım hukukunun değil, silahlı çatışmalar ya da insan hakları hukukunun konuşulması gerektiğini ileri sürdü.

Dava, 12 Aralık’ta iki tarafın cevaplarıyla devam edecek.

Gambiya Soykırımın Soruşturulması İçin Uluslararası Adalet Divanına Başvurmuştu

Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına 11 Kasım’da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD’ye başvurmuştu. Dün yapılan ilk duruşmada Gambiya tedbir kararı taleplerini sunmuştu.

Diğer yandan, Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılık Ofisi, geçen hafta, Myanmar’ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili geçen yıl başlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım 2019’da ön inceleme dairesinin verdiği kararın akabinde soruşturmaya başlandığını duyurmuştu. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler