'Kovid-19'

Kuzey Ren-Vestfalya’da Anaokulları 8 Haziran’da Açılıyor

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nde anaokulları 8 Haziran'da bütün çocuklar için açılacak. İlk aşamada haftalık bakım saati düşürülerek "sınırlı bakım" uygulanacak.

20 Mayıs 2020 admin
Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde anaokulları 8 Haziran'da açılıyor | Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da en fazla Türk’ün yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde anaokulları kademeli olarak açılmaya başlıyor. Eyalette 28 Mayıs’tan itibaren okul öncesi çocuklar (Vorschulkinder) anaokullarında eğitime başlayabilecek. Bir sonraki adımda ise 8 Haziran’da eyaletteki anaokullarında “sınırlı düzenli eğitim”e geçilecek. 8 Haziran’dan itibaren eyaletteki bütün çocuklar kapsamı kısıtlı olmak üzere yeniden anaokullarına gidebilecekler. Bu yeni “kısıtlı bakım”ın ilk etapta 31 Ağustos’a kadar sürmesi bekleniyor.

Eyalet Aile Bakanı Joachim Stamp yaptığı açıklamada, “Birçok ailenin geçtiğimiz haftalarda dayanma sınırlarının sonuna geldiğini ve erken eğitim imkânından yoksun olan çocukların ellerinden şansların alındığını biliyorum.” dedi. Bütün çocuklara mümkün olan en kısa zamanda anaokulunda bakım hizmetinin sunulmasını önemli bulduğunu belirten Stamp, enfeksiyon seyrinin gerilemesiyle birlikte artık anaokullarında kapsamı sınırlı olmak kaydıyla düzenli eğitime geçeceklerini belirtti.

Anaokullarındaki Yeni Düzenlemeler

Eyalette Aile Bakanlığı enfeksiyon sayısının gerilemesi durumunda anaokullarında nasıl bakımın sağlanabileceği ile ilgili konseptler oluşturmuştu. Eyalet bu konseptlerin uygulanması için anaokullarının taşıyıcılarına da zaman tanıyacak ve 8 Haziran’dan itibaren anaokulları açılmış olacak.

Bu kapsamda:

  • Anaokullarında şu an geçerli olan bakım yasağı kaldırılacak.
  • Şimdiye kadar eyalette geçerli olan “acil bakım” hizmeti iptal edilecek.
  • Bütün çocuklar daha kısa saatlerle bakım alma hakkına sahip olacak. Haftalık 45, 35 ve 25 saat yerine 35, 25 ve 15 saatlik bakım opsiyonları sunulacak.
  • Mekan ve personel kapasitelerinden hareketle haftalık daha fazla bakım hizmeti verebilecek anaokulları gerekli denetim kurumlarıyla müzakereli bir şekilde bunu gerçekleştirebilecek.
  • Personel kapasitesi nedeniyle anaokulunda gereken bakımı veremeyecek olan anaokulları yerel Gençlik Daireleri ile görüşerek haftalık bakım saatini düşük tutabilecek; fakat bu yalnızca istisnai durumlarda gerçekleşebilecek.

Bu şartların dışında anaokullarında yalnızca sabit grupların olması ve açık konsept uygulamalarının kaldırılması, her grupta en az bir eğitmenin bulunması, grupların birbirlerinden farklı odalarda bulunması ve anaokullarındaki irtibatların sonradan tetkik edilebilir bir şekilde ve hijyen kurallarına uygun şekilde kurulması gerekiyor.

“Her Şey Kusursuz İşlemeyebilir”

Aile Bakanı Stamp, yaptığı açıklamada bu yeni döneme geçişin büyük bir meydan okuma olacağını ve her şeyin kusursuz işleyemeyebileceğini söyleyerek ailelere şu çağrıda bulundu: “Her iki tarafta da taviz vermeye hazır olmak gerekiyor.”

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde anaokullarının açılması konusundaki süreç, Eyalet Aile Bakanlığı tarafından bilimsel olarak izlenecek. Bunun için bir pilot belediye seçilerek, haftalık olarak binlerce çocuk ve eğitmen koronavirüs testinden geçirilecek, enfeksiyon seyri takip edilecek ve değerlendirilecek. Ayrıca Bakanlık anaokulu taşıyıcılarına, iş güvenliği açısından alınacak tedbirlerin karşılanması için finansal destek sunacak ve anaokulu yönetimlerine hijyen ve iş güvenliği sorularını yöneltebilecekleri bir danışmanlık hattı tesis edecek.

Şu anda Kuzey Ren-Vestfalya’daki anaokullarında yalnızca çalışmak zorunda olan ve belirli meslek gruplarından ebeveynlerin çocuklarına “acil bakım” hizmeti sunuluyor. Kuzey Ren-Vestfalya’da toplamda 36.766 koronavirüs teşhis edilmiş vaka ve Kovid-19 kaynaklı 1.537 ölüm teşhis edilmiş durumda. Eyalette koronavirüse yakalanan yeni vaka sayısının giderek düştüğü belirtiliyor. (ezk)

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler