"Avusturya"

Avusturya Hükûmeti Türk ve Müslüman Derneklerini Denetleyecek

Avusturya’nın başkenti Viyana'da, PKK yandaşlarının düzenlediği gösteriye sağcı Türk grupları tarafından müdahale edilmiş ve iki grup arasında arbede yaşanmıştı. Avusturya Hükûmeti, bu olaylara karşılık Türk ve Müslüman derneklerini denetleyecek bir dokümantasyon merkezi oluşturacağını duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Avusturya’nın İçişleri Bakanı Karl Nehammer, dün düzenlenen basın açıklamasında, gecen hafta PKK sempatizanlarıyla aşırı sağcı Türk gruplarının arasında yaşanan gerilimle alakalı değerlendirmelerde bulundu. Türk siyaseti hakkındaki tartışmaların Avusturya’ya taşınmasına tahammül edilmeyeceğini vurgulayan Nehammer, Türk asıllı derneklerin bundan böyle sıkı bir denetim altından geçeceğini açıkladı. “İslamcı” kurumların da bu denetime dahil edileceğinin altını çizen Nehammer, bu denetimi gerçekleştirebilmek için bir dokümantasyon merkezi kurulacağını duyurdu. Nehammer, bu merkezle “aşırı ideolojilerin ve siyasal İslam’ın” önüne geçilmesi hedeflendiğini belirtti.

Dernekler Kontrol Edilecek

Avusturya Hükûmeti, söz konusu derneklerin siyasî boyutunu mercek altına almak ve belgelemek amacıyla oluşturmak istediği dokümantasyon merkezini bu yaz hayata geçirmeyi hedeflediğini duyurdu. Bu merkez, derneklerin internet sayfalarını ve sosyal medya aktivitelerini kontrol edecek ve düzenli olarak raporlar yoluyla dernekler hakkında kamuoyunu bilgilendirecek.

Gelecek hafta İçişleri Bakanlığının, Entegrasyon Bakanlığının, Kamusal Güvenlik Biriminin ve Anayasayı Koruma Dairesinin bir araya gelip bu konuya ilişkin istişare etmeleri bekleniyor. Uluslararası uzmanlardan oluşturulması beklenen bir grup ile de bu meseleyle alakalı fikir alışverişleri yapılacak.

Ne Olmuştu?

Geçen hafta Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk ve yabancıların yoğunlukta yaşadığı 10. Bölgede, PKK sempatizanları gösteriler düzenlemişti. Sağcı Türk “Bozkurt” grubuna mensup olanlar bu gösterilere müdahale etmeye çalışmış ve iki grup arasında başlayan sözlü sataşmalar daha sonra arbedeye dönüşmüştü. Tırmanan gerginliğin kontrol altına alınması için polis geniş güvenlik önlemleri almış ve yaklaşık iki saat sonra olaylar sona ermişti.

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler