'2020 İzin Dönemi'

Yurt Dışından Türkiye’ye Gelen ve Giden Yolculara 3 Saatte Kovid-19 Testi

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında T.C Sağlık Bakanlığının havalimanlarına kurduğu Kovid-19 laboratuvarında, yurt dışından gelen ve giden yolculara yapılan testler kısa sürede sonuçlanıyor.

Fotoğraf:AA

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 1 Temmuz itibarıyla Türkiye’nin 6 havalimanında Kovid-19 test merkezleri kuruldu. Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının 11 Mart’ta tespit edilmesinin ardından dış hat uçuşları durdurulmuş, salgının kontrol altına alınmasının ardından 11 Haziran’da uçuşlar yeniden başlatılmıştı.

Dış hat uçuşlarının başlamasıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının yaptığı ortak çalışma kapsamında 1 Temmuz’a kadar turistik havalimanlarının tamamında Kovid-19 test merkezlerinin açılmasına karar verildi. Sağlık personeli, Türk vatandaşları ve turistlerin yurt dışına çıkışlarda gideceği ülke tarafından istenen PCR testlerini ve Türkiye’ye tatil için gelen misafirlerin havalimanına kurulan termal kameralarca vücut ısıları yüksek olduğunun tespit edilmesi durumunda numuneler almaya başladı.

Sonuçlar Ortalama 3 Saatte Çıkıyor

Özel kıyafetli 20 sağlık çalışanının 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığı laboratuvarda, özel kabine alınan yolcudan ağız ve burnundan çubukla sürüntü örneği alınıyor. Özel kaplar içerisine konulan numuneler laboratuvarda inceleniyor ve yaklaşık 3 saatte sonuç veriliyor.

Testlerin sonuçları uzman doktorlar tarafından inceleniyor ve burada Sağlık Bakanlığının sistemine yükleniyor. Sonuçlar yolculara da Türkçe ve İngilizce teslim ediliyor. Türkiye’den ayrılan yolcular, gittikleri ülkelerde istenmesi hâlinde bu sonuçları yetkililere teslim ediyor.

İstanbul Havalimanı Kovid-19 Test Merkezi

Fotoğraf:AA

“Kovid’li Kabul Edilmezse Tedavisi Türkiye’de Yapılıyor”

Adnan Menderes Havalimanı’na kurulan Kovid-19 laboratuvarına ilişkin İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Türkiye’nin tatil açısından ne kadar güvenli bir ülke olduğunu göstermek için havalimanlarına bu laboratuvarların kurulduğu ve 1 Temmuz’dan itibaren buradan hizmet almaya başlayanlardan olumlu dönüşler aldıkları belirtildi.

Günlük 500 test yapılabilen laboratuvarın kapasitesinin isteğe bağlı olarak arttırılabileceğini belirten İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, şunları kaydetti: “Yapılan testlerde pozitif olduğunu belirlediğimiz misafirlerimizi, hemen en yakın sağlık kuruluşunda tedavi olması gerektiğini anlatıyoruz ve gerekli sağlık hizmetini veriyoruz. Filyasyon ekiplerimiz havalimanına gelerek onları hastaneye götürürken temas ettiği kişilerden de numuneler alıyor. Testin 110 lira bir ücreti var.”

Yetkililer, yurt dışına çıkarken bu testi yaptıracak olanlara, uçuştan 5 saat önce havalimanında olmalarını önerdi.

İstanbul Havalimanı Günde 38-40 Bin Test Yapabilecek

İstanbul Havalimanı’nda kurulan test merkezi, 6 havalimanına kurulan merkezlerden en büyüğü. İGA Operasyon Kontrol Merkezi Direktörü Fatih Mere, basın mensuplarına yaptığı açıklamada test merkezinin dış hatlarda iki ayrı noktada kurulan toplam 5 bin metrekarelik alanda, günlük 40 bin test yapılabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Fatih Mete, merkezle ilgili şu bilgileri aktardı: “50 adet numune alma kabinimiz var. Saatlik kapasitesi 2 bin. 24 saatte 38-40 bin test yapılabilir. Sürüntü veren yolcuların test işlemleri için numuneler herhangi bir hastaneye gönderilmeyecek, burada kurulan laboratuvarlarda sonuçlandırılacak. Bu bize büyük bir zaman kazandıracak. Bulunduğumuz alan 4 bin metrekare. Ayrıca terminalin kara (bilet ve bagaj işlemlerinin yapıldığı alan) tarafında da bin metrekarelik bir alan kuruldu. Toplam 5 bin metrekarelik alanda bu hizmeti vereceğiz. Hem gelen yolcuya hem giden yolcuya test yapabilecek şekilde hazırlıklarımız tamamlandı.” (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler