"Aşırı Sağ"

İsveç’te Mescidin Önüne Yakılmış Kur’an Bırakıldı

İsveç'in Karlskrona kentine bağlı Ronneby ilçesinde Müslümanların mescit olarak kullandıkları binanın önüne yakılmış Kur'an-ı Kerim sayfaları ve domuz pastırması bırakıldı.

Fotoğraf: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/attack-mot-folkets-hus-kottstycke-och-branda-koraner-lamnades-vid-entren

İsveç devlet televizyonu SVT‘nin haberinde, Ronneby belediyesine ait ve Arap Kültür Merkezi tarafından Müslümanların namaz kılması için kiralanan binanın dışında yakılmış Kur’an-ı Kerim sayfaları ve domuz pastırması bulunduğu belirtildi.

“Binada Namaz Kılmamızdan Rahatsızlar”

Arap Kültür Merkezi Başkanı Bassam Aljamil, SVT’ye yaptığı açıklamada, çok üzgün olduğunu ve Kur’an’ın sayfalarına tehdit içerikli mesajların da yazıldığını kaydetti. Aljamil, “Binada namaz kılmamızdan rahatsız olanlar, İslam’dan rahatsız olanlar Kur’an-ı Kerim’in sayfalarını yakarak binanın önüne bırakmış. Ayrıca domuz pastırması da bırakarak bizi rencide etmeye çalışmışlar.” dedi.

Polis ise olayla ilgili “nefret suçu” soruşturması başlatıldığını duyurdu.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim Provokasyonu 

Daha önce Danimarka’dan İsveç’in Malmö kentine gelen İslam düşmanı Sıkı Yön (Stram Kurs) Partisi lideri Rasmus Paludan yandaşları, 28 Ağustos’ta polisin izin vermemesine rağmen Kur’an-ı Kerim yakmıştı. Provokasyon görüntülerinin internette yayılmasının ardından Malmö’de ırkçılık karşıtı grup, olaya tepki göstermiş, trafiği engelleyen eylemciler yolda lastik yakmıştı. Polis, Kur’an-ı Kerim yakan 3 kişiyi gözaltına almıştı. Danimarkalı ırkçı siyasetçi Paludan’a da iki yıl boyunca İsveç‘e giriş yasağı getirilmişti.

“Kabul Edilemez”

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Danimarkalı İslam düşmanı siyasetçi Rasmus Paludan yandaşlarının İsveç‘te Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonunu kınadı. İİT’den yapılan yazılı açıklamada, İsveç‘teki “kabul edilemez” olayın din ve inanca yönelik kışkırtma ve aşırılığa karşı mücadele konusundaki uluslararası çabalarla çeliştiği belirtildi. Teşkilatın İslamofobi Gözlemevi’nin “İsveç makamlarının bu provokatif eylemi gerçekleştirenlere karşı aldığı tedbirleri” memnuniyetle karşıladığı aktarılan açıklamada, İsveç‘te ikamet eden Müslümanlara “ihtiyatlı olma, şiddet eylemlerine başvurmama ve olayı yasal çerçevede ele alma” çağrısı yapıldı. Açıklamada, bu tür saldırıların bir daha yaşanmaması için İİT’nin uluslararası düzeyde çabalarını sürdüreceği vurgulandı.

“Kuran-ı Kerim’e Yönelik Çirkin Tahrikleri Kınıyoruz”

İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç‘te Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonuna tepki gösterilerek, “Söz konusu provokatif eylemler, birlikte yaşama kültürüne ve Avrupa değerlerine de vurulmuş ağır bir darbedir.” açıklamasında bulunuldu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Danimarka’dan İsveç‘in Malmö kentine gelen İslam düşmanı ırkçı bir sözde siyasetçi ile yandaşlarının Kuran-ı Kerim’e yönelik çirkin tahriklerini en ağır şekilde kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, söz konusu provokatif eylemlerin birlikte yaşama kültürüne ve Avrupa değerlerine de vurulmuş ağır bir darbe olduğu vurgulandı. Avrupa’daki Müslümanların son dönemde ırkçılık ve İslam karşıtı tutumlarla karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada, “Kutsal Kitabımıza yönelik bu aşağılık eylem Müslümanların Avrupa’da maruz kaldıkları tehditin geldiği boyutu gözler önüne sermesi bakımından ibret vericidir.” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, İsveç makamlarının, Kuran-ı Kerim’e yönelik tahrik içeren gösteriye izin vermemesine ve eylemi düzenleyen kişilere ülkeye giriş yasağı koymasına rağmen 28 Ağustos’ta aşırı sağcı parti mensuplarının kışkırtıcı eylemlerde bulundukları hatırlatılarak, “İsveç makamlarının, izinsiz gösteri yaparak, Kuran-ı Kerim’e saygısızlık yapanları gözaltına alması doğru yönde atılmış bir adımdır. İsveç makamlarını, bundan sonraki süreçte de, ülkedeki Müslümanları provoke etmeye yönelik eylemlerde bulunanlara karşı gerekli her türlü tedbiri almaya davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi. (AA)

 

 

 

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler