'Berlin Mevlana Camii'

Berlin Mevlana Camii’ne Polis Baskını: “Polisin Tutumu Orantısız”

Almanya’nın Berlin Kreuzberg semtinde faaliyet gösteren Mevlana Camii’ne bu sabah namazında kalabalık bir polis ekibiyle baskın yapıldı. Polis cami yöneticilerinin devletten haksız yere koronavirüs yardımı aldığını iddia ederken, cami yönetimi iddiaları kesin şekilde reddediyor.

21 Ekim 2020 tarihinde sabahın erken saatlerinde polis Berlin Mevlana Camii'ne korona yardımlarında sahtecilik suçlamasıyla baskın yaptı. | Fotoğraf: Perspektif

Almanya’da bugün sabahın erken saatlerinde Eyalet Kriminal Dairesi’ne bağlı onlarca maskeli memur ve polis, Berlin-Kreuzberg’de bulunan Mevlana Camii’nde arama yaptı. Koronavirüs salgını sebebiyle Alman devleti tarafından yapılan yardımların manipüle edildiği gerekçesiyle yapılan baskında caminin yanı sıra iki dükkân ve aralarında cami başkanının evinin de bulunduğu üç evde arama yapıldı.

Berlin Polisi Twitter’dan yaptığı açıklamada korona ödeneği konusunda sahterkârlık yapıldığı şüphesiyle arama emrinin icra edildiğini ve farklı mekânlardaki aramalar için 150 polisin görev yaptığını ilan etti.

Berlin Genel Savcılığı ise üç şüphelinin haksız yere korona acil yardımlarına müracaat edip yardım aldığını, en az bir vakada da Kreuzberg’teki caminin banka hesabının kullanıldığını açıkladı. Savcılık, içinde caminin de bulunduğu altı farklı yerde aramaların yapıldığını ve 70.000 Euro tutarında bir zararın söz konusu olduğunu belirtti. Aramaların sonunda nakit para, harici bellek ve evraklara el konuldu. Herhangi bir tutuklama ise gerçekleşmedi.

Camiden Açıklama: “Polisin Tutumu Orantısız”

Berlin Mevlana Camii Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada dolandırıcılık ithamını açık ve net bir şekilde reddettiklerini ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Eğer (korona acil yardım desteği ile ilgili) başvurumuza dair açık hususlar var ise bunlar basit bir şekilde tarafımıza sorulup öğrenilebilir ve hızlıca açıklığa kavuşturulabilirdi. Ayrıca başvurumuz reddedilebilir veya tarafımıza yapılan ödemenin geri gönderilmesi de talep edilebilirdi. Ancak yetkili mercilerden de Berlin Yatırım Bankası’ndan da (IBB) tarafımıza herhangi bir müracaat olmamıştır.”

Açıklamada ayrıca polisin camiye baskını da eleştiri topladı: “İddialar kadar vahim olan bir diğer husus ise, sabahın erken saatlerinde, yüzleri maskeli 150’yi aşkın polis memurunun, cemaat sabah namazlarını eda ederken camiye baskın düzenlemesidir. Anahtarla açabileceğimizi söylememize rağmen kapı ve bağış kutusu kırılmıştır. Altı saat boyunca da sözde deliller toplanmıştır.”

Cami, ayrıca 2014 yılında camiye yapılan kundaklama saldırısından sonra emniyet görevlilerinden daha fazla hassasiyet beklediklerini açıkladı. Soruşturma ve yöneltilen suçlamaya dair detaylar henüz bilinmiyor. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Koc,yalcin
    2020-10-24 15:54:34

    Almandevleti,müslümanları rencide etmemeli.şiddetle kınıyorum ve polisegüvenimiz sarsılmamalı.

Son Yüklenenler