'İslam Düşmanlığı'

Fransa’da Toplumsal Cinnette Yeni Aşama: Cami Yakma Çağrısı

Fransa’da Pazar gününden beri sosyal medyada Béziers'deki Ar-Rahma Camisini yakma çağrıları dolanıyor. İbadethanenin yetkilileri, çağrıda bulunanlara yönelik şikâyette bulundu.

Fransa’da öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesinin ardından sosyal medyada Müslümanlara ve İslami kurumlara yönelik saldırı tehditleri artıyor. Bir Facebook paylaşımının altındaki cami yakma çağrıları, toplumsal atmosferle ilgili ipucu verir nitelikte. Paylaşımda bir kullanıcı tarafından Samuel Paty kastedilerek, “Onun anısına bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? O hâlde gidin Béziers Camisini yakın ki artık bıktığımızı anlasınlar.” mesajı paylaşıldı. Bu ifadelere yanıt olarak, “Bir grup oluşturuluyor, sizi haberdar ederiz” ve “Evet, ne zaman harekete geçilecek?” cümleleri yer aldı.  

Sosyal medyada cami yakma konusundaki bu kitlesel çağrının ardından Béziers’deki Fransa İslam Konseyi (CFCM) Genel Temsilcisi ve İslamofobi ile Mücadele Ulusal Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri, “Fransızlar olarak zor bir dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullandı. Zekri açıklamalarına şöyle devam etti: “Facebook’ta nefret çağrılarını gördüm ve Ar-Rahma Camii’nin müdüründen hemen şikâyette bulunmasını istedim. Bunları kesinlikle kabul edemeyiz. Olayları birbirlerine karıştırıyorlar, buna tahammül edemeyiz.”

Bunun üzerine cami yetkilileri 20 Ekim Salı günü Béziers polis karakoluna şikâyette bulundular.

“Tehditlerin Arkasında Kimlikçiler Hareketi Var”

Zekri, bu saldırı tehditlerinin organize oluşuna dikkat çekerek muhtemel failler hakkında da ipucu verdi: “Tüm bunların arkasında kimin olduğu belli. Bunların Béziers’te savaş iklimi oluşturmaya çalışan Kimlikçi Nesil grubundan olduğunu biliyoruz. Bu kabul edilemez.”

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, camiye saldırı tehdidinin ardından yaptığı paylaşımda bu çağrıları kınadı. “Béziers ve Bordeaux camilerini hedef alan tehdit ve şiddet eylemleri üzerine ilgili bölgelerin valilerinden bu ibadethaneleri korumalarını istedim.” diyen Darmanin, bu tür eylemlerin Cumhuriyet topraklarında kabul edilemez olduğunu söyledi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler