'BELÇİKA'

Mahkeme Hükümetin Kovid-19 Tedbirlerini Kaldırdı

Belçika hükümetinin alınan tedbirlere uygun yasal zeminin bulunmaması sebebiyle verilen karara itiraz etmesi bekleniyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Belçika’da mahkeme, federal hükümetin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle aldığı tedbirleri, uygun yasal zemin bulunmadığı gerekçesiyle 30 gün içinde kaldırması gerektiğine karar verdi. Belçika basınındaki haberlere göre, insan hakları örgütlerinin açtığı davaya bakan asliye mahkemesi, hükümetin salgın tedbirleri için gerekli yasal zemini oluşturmadığına hükmetti. Hükümetin bu durumda gece sokağa çıkma yasağı, restoranların ve kafe gibi iş yerlerinin kapatılması, kişilerin topluca bir arada bulunmasının engellenmesi gibi kararlarını yasal zemine oturtmak için 30 gün süresi bulunuyor.

İnsan hakları örgütleri, hükümetin salgın tedbirlerini bakanlık kararnameleriyle yürüttüğünü, parlamentonun kararlarda sözü bulunmadığı için bunun yasal olmadığını savunuyordu. Hükümet, şubat ayında yeni bir “salgın yasası” teklif etmişti. Ancak bu yasa henüz parlamentodan geçmedi. Hükümetin mahkeme kararına itiraz etmesi bekleniyor.

Belçika’da Kovid-19 Tedbirleri Gevşetilmişti

 Belçika‘da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ekimden bu yana devam eden tedbirler, özellikle açık hava faaliyetleri için aşamalı şekilde gevşetilmeye başlamıştı. Belçika hükümetinin üyeleri ve uzmanlardan oluşan İstişare Komitesi’nin toplantısında, havaların ısınmaya başlaması ve Kovid-19 vakalarındaki stabil seyir göz önünde bulundurularak ikinci dalganın başladığı ekimden beri süren bazı tedbirlerde gevşeme kararı alınmıştı. Buna göre 8 Mart’tan itibaren açık havada sosyal mesafeyi koruyarak bir araya gelebilecek kişi sayısı 4’ten 10’a yükseltildi ve cenaze törenlerinin 50 kişiyle yapılabileceği açıklanmıştı.

15 Mart’tan itibaren ilkokul ve ortaokulların günübirlik gezilerine, yüksek öğretimde haftada bir gün sınıflarda yüzde 20 kapasiteyle yüz yüze eğitime ve 13 yaşından küçük çocukların açık havada 25, kapalı alanlarda 10 kişiyle yapacağı faaliyetlere izin verilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler